mrtvašnica, krsta
Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v krsti

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Petra Čertanc Mavsar osebno: Srečna med štirimi fanti

18. 6. 2023; 10.00
Avtor: Barbara Majič / revija Lady
Petra Čertanc Mavsar.

Petra Čertanc Mavsar foto: POP TV

Rubriki Inšpektor in Fokus v oddaji 24UR na POP TV zagotovo ne bi bili tako uspešni brez odličnih raziskovalnih novinarjev, ki ju ustvarjajo. Ena izmed njih je tudi Petra Čertanc Mavsar. Glede na popolno slovenščino verjetno nihče ne bi opazil, da je simpatična novinarka pravzaprav rojena v Puli na Hrvaškem, v Slovenijo pa se je preselila pred dobrimi dvajsetimi leti.

Petra Čertanc Mavsar ima na najstniško obdobje v Puli same lepe spomine. »Celo poletje sem preživljala s prijatelji na plaži. Še, ko se je septembra začela šola, smo po pouku šibali na kopanje. Dedek je bil ribič, odraščala sem ob morskih jedeh – školjke, raki, celo morski polži, ki smo jih jedli s šivanko. Še danes rečem, da je to okus mojega otroštva,« obuja spomine Petra, ki se je pri 19-tih letih odločila, da gre študirati v Ljubljano. Vpisala se je na Fakulteto za družbene vede, smer novinarstvo. »V Ljubljani je pred mano študiral moj bratranec in tudi moja tedanja trenerka atletike. Prav ona me je prepričala, naj poskusim in sem si rekla – grem! Je pa novinarstvo specifičen študij, kjer je znanje jezika izjemno pomembno. To je bila sicer moja edina skrb,« prizna Petra in številni gledalci se strinjajo, da danes res odlično govori slovensko. »Z jezikom je šlo kar hitro. Vedela sem, da ni heca in da bom mogla »zagrabit«. Prvih nekaj mesecev sem bolj redko hodila domov v Pulo, ravno zato, da sem čim več v stiku s slovenščino. Na fakulteti je bilo ogromno predmetov, ki so zahtevali odlično slovenščino. Za enako stvar na začetku potrebuješ precej več časa kot ostali – pisanje esejev, delanje zapiskov, prebiranje učbenikov v jeziku, ki ti ni domač. Na začetku se matraš z govorjenjem, potem pa se po nekaj mesecih zaveš, da naenkrat govoriš kar dobro in tekoče.«

Produktivne jutranje kave

V času študija se ji je zgodila velika prelomnica, začela je delati na POP TV v dnevno informativni redakciji 24UR. Na začetku je bila deklica za vse, kar jo je izjemno veselilo, saj se je na tak način učila od izkušenih kolegov. V tistem času ni bilo teme, ki je ne na televiziji ne bi pokrivala. »Z veseljem hodim v službo. Pri rubriki 24UR Inšpektor in 24UR Fokus, kjer pripravljamo družbeno relevantne teme daljšega formata, smo majhen kolektiv in se med sabo zelo dobro razumemo. Jutranje kave so izjemno produktivne, veliko se pogovarjamo o temah, sogovornikih, načinu, kako drugače in zanimivo gledalcu podati določeno temo. Dobra plat daljših prispevkov je, da lahko temo obdelaš z vseh zornih kotov, sistemsko in analitično. To pa zahteva veliko časa pri pripravi, iskanju informacij in snemanju,« pove novinarka.

Petra pa ne cveti samo v službi, temveč tudi zasebno. Uživa, ko lahko mikrofon pospravi v predal in preživlja čas z najdražjimi. »Sem družabna, ves čas v gibanju in popoldanskem razvažanju otrok. Ker sem sproščena, se mi zdi, da na tak način lažje brez stresa krmarim skozi vsak dan,« razloži mama treh sinov. Starejši je dopolnil 12 let, dvojčka pa bosta kmalu deset.

Vedno v akciji

»Še dobro, da sem, ko smo se odločali za psa, izsilila, da v družino pride psička,« se pošali. »Ko so mi v drugi nosečnosti rekli, da bom imela dvojčka, sem bila prepričana, da je vsaj ena punčka. Res je, da sem doma ves čas v moški družbi, ampak tudi to ima svoje prednosti. Fantje precej manj komplicirajo.«

S svojimi fanti se najraje vsedejo na kolo, za vikend odigrajo kakšno družabno igro Catan, Monopoly, Activity in Dixit ter prirejajo filmske večere. Ko pa jim dopušča čas, pa radi potujejo ali se odpravijo na morje. »Od nekdaj rada potujem. Ko sem študirala, so bili moji sopotniki prijatelji, danes je to moja družina. Pa tudi ni treba, da je daleč, samo da zamenjamo okolje, vidimo, kako živijo drugje in se pri tem neskončno zabavamo. Maroko nam je bil zelo všeč  - te puščavske tišine, ki te hkrati sprošča in polni z energijo, se velikokrat spomnim,« pove Petra, ki jo poleg potovanj sprošča tudi tek.

Kadarkoli ima le čas, hitro obuje superge in gre. Takrat v glavi velikokrat tudi 'zloži' prispevke. In kakšne so Petrine želje za prihodnost? »Ne delam rada dolgoročnih planov, zato se bom za začetek prepustila bolj sproščenemu tempu, ki ga prinaša poletje,« veselo zaključi Petra.

prejšnji članek
Objokani zvezdniški plesalec:To je čudežna nosečnost
Svet slavnih
Objokani zvezdniški plesalec:To je čudežna nosečnost
naslednji članek
Ljubeze po domače: Sandi po težkih časih odpira srce
Resničnostni šovi
Ljubeze po domače: Sandi po težkih časih odpira srce