Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Mick Jagger je dopolnil 80 let

26. 7. 2023; 05.00
Avtor: STA
Mick Jagger, Keith Richards

Pevec Mick Jagger in kitarist Keith Richards foto: Profimedia

Največji rock'n'roll šovmen je danes dopolni 80 let. Kot pevec angleške glasbene skupine The Rolling Stones je pred polnimi dvoranami še vedno poskočen. Nazadnje je bil na turneji po Evropi ob 60-letnici skupine.

The Rolling Stones so lani končali turnejo Sixty s 14 koncerti. Odpovedati so morali en sam koncert, ko je Jagger zbolel za covidom-19. To je bila hkrati prva turneje skupine brez bobnarja Charlieja Wattsa, ki je umrl leta 2021. Preostali člani nameravajo še letos izdati nov album v poklon pokojnemu bobnarju, ki bo prvi album z originalnim materialom po albumu A Bigger Bang iz leta 2005. Pri albumu naj bi po napovedih sodelovala legenda skupine The Beatles Paul McCartney in nekdanji basist Stonesov, 86-letni Bill Wyman, ki je skupino zapustil pred več kot 30 leti.

Rolling Stonesi z Jaggerjem na čelu so s pesmimi, kot so Jumpin' Jack Flash, Gimme Shelter, Sympathy for the Devil in Not Fade Away, pripomogli k revolucionarnemu preobratu v družbi in kulturi 60. let minulega stoletja. Jagger je kot karizmatični pevec zaslovel tudi s premikanjem meja, pri čemer je v celoti izkoristil seksualno revolucijo in rekreativno uživanje drog v tistem obdobju. Po poročanju britanskih tabloidov namerava Jagger današnji rojstni dan praznovati v svojem slogu - z veliko zabavo na jugozahodu Londona.

Michael Philip Jagger se je rodil 26. julija 1943 v Dartfordu, južno od Londona, staršem iz srednjega razreda. S prijateljem iz otroštva Keithom Richardsom sta na začetku 60. let minulega stoletja skupaj odkrila ljubezen do bluesa. V želji po slavi je Jagger opustil študij na London School of Economics. Leta 1962 je ustanovil skupino The Rollin' Stones, ki se je leto kasneje preimenovala v The Rolling Stones. In že leta 1965 je skupina s pesmijo (I Can't Get No) Satisfaction imela prvo uspešnico. V naslednjih desetletjih je sledila vrsta velikih uspešnic, med njimi Brown Sugar, Honky Tonk Women in Paint It Black.

Skupina je poleg glasbe zaslovela tudi po svojih milo rečeno vragolijah tako na odru kot izven njega. Kljub zlorabam droge in kontroverznim obnašanjem je Jagger vedno skrbno pazil na komercialno plat uspeha. Po podatkih Sunday Times Rich List 2021 je njegovo premoženje vredno 310 milijonov britanskih funtov. In kljub svoji prvotni podobi subverzivne osebnosti je Jagger v svojem poznejšem obdobju postal steber establišmenta.

prejšnji članek
Darjo Gajšek okradli med obiskom trgovine
Svet slavnih
Darjo Gajšek okradli med obiskom trgovine
naslednji članek
Vzroki za nočno zbujanje in nemiren spanec
Zdravje
Vzroki za nočno zbujanje in nemiren spanec
#obraziavenija
obraziavenija