stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Osupljive vile, ki plešejo v vetru - svetovna spletna prevara

28. 3. 2024; 09.00
Avtor: V.M.
robin-wight----fantasy-wire

Avtor pravljičnih vil je Robin Wight. foto: Robin Wight - Fantasy wire

Nepridipravi so z ukradenimi posnetki izjemnega umetnika zvabili na limanice številne Slovence. Vse, ki bi želeli postati lastniki prekrasnih pravljičnih bitij opozarjamo, da gre za množično prevaro, ki jo izvajajo po vsem svetu. Kdo je pravi avtor osupljivih vrtnih vil?

Prekrasne fotografije in posnetke 3D pravljičnih bitji, ki se vrtijo v vetru, je bilo že pred leti moč zaslediti v oglasih na družbenem omrežju Facebook. Čustvena objava o starejšem umetniku, ki je primoran zapreti delavnico in se posloviti od pravljičnih vrtnih vil, je pritegnila številne spletne uporabnike, ki so naročili izdelek ne vedoč, da gre za podlo prevaro. Številni goljufi so namreč uvideli priložnost za zaslužek, umetnijo iz kovinskih žic tako po znižani ceni ponujajo po vsem svetu. Usmerili so se tudi na slovensko tržišče, kjer imajo, kot kaže, kar veliko sreče. Kupci, ki so opravili nakup v višini okoli 30 eur, so sicer pošiljko prejeli, a ob tem doživeli grenko razočaranje, v paketu jih je namreč pričakal pogled na majhen motiv vile izrezane iz tanjše pločevine.

Avtor pravljičnih vil je Robin Wight. foto: Robin Wight - Fantasy wire

Kako se je začelo?

Kot so poročali na portalu televizije BBC, so v tujini pričeli goljufive ponudbe opažati maja leta 2021.V zelo kratkem času se je pojavilo na stotine lažnivih spletnih trgovin, ki so za privabljanje kupcev uporabljali fotografije registrirane avtorske znamke FantasyWire. Oglasi so preplavili Facebook, Amazon, eBay, Pinterest, kar je seveda opazil tudi avtor vrtnih vil, vendar kljub ukrepom ni dosegel pravice.

Kdo je skrivnostni umetnik?

No pravzaprav ni nič kaj skrivnosten, zlasti, ker že dolgo opozarja na prevare. Avtor vrtnih vil je 64-letni umetnik Robin Wight. »Od nekdaj sem bil zelo ustvarjalen. V šoli sem najprej osvojil risanje s svinčnikom, v čemer še vedno uživam, kasneje pa sem skozi raziskovanje umetnosti prešel na ustvarjanje iz najrazličnejših materialov. Moje zanimanje za 3D/kiparstvo se je razvilo, ko so bili otroci še zelo majhni in sem na počitnicah na plaži izdeloval dovršene peščene skulpture,« je na svoji spletni strani pojasnil Wight in razložil, kako je prišlo do množičnega okoriščanja z njegovim talentom.

Umetnik in avtor vil Robin Wight foto: Fantasy wire

Vila z regratovo lučko, ki jo tržijo nepridipravi, je najpomembnejša pravljična deklica in glavni motiv umetnikove znamke FantasyWire. »Moje delo je postalo viralno leta 2014, potem ko sem na spletu objavil fotografije in 20-sekundni video vile, ki se svobodno vrti v vetru.« Pravljični posnetek, ki ga je poimenoval "Living the Dream", je zabeležil nepredstavljiv odziv, temu pa je je sledilo množično okoriščanje. »Vila, ki jo tržijo, je registrirana blagovna znamka, predstavlja pa tudi moj podpis. V resnici obstajajo samo štiri izvirne različice te skulpture in še vedno imam dve izmed njih – vsaka je edinstvena v svojih preobratih,« je pred časom dejal umetnik, ki se je zaradi izjemnega povpraševanja lotil izdelave replik.

»Prejel sem dobesedno na desettisoče povpraševanj. Ker nisem vedel, kako se soočiti s takšnim zanimanjem, sem izdelal repliko svoje najbolj prepoznavne vile (Ples z regratom) in jo prodal na dražbi.«

Robertove pravljične vile je sicer danes mogoče kupiti, a nikakor ne po klasični poti. Na spletni strani namreč objavi skulpturo, ki je na voljo, stranka, ki se za nakup zanima, ga lahko kontaktira, sam pa se potem po pogovoru odloči, ali je pripravljen skleniti posel, saj mu je, kot pravi, pomembno, da so mu všeč ljudje, h katerim gredo vile ...

Primere goljufivih oglasov najdete na dnu prispevka.

Avtor pravljičnih vil je Robin Wight. foto: Robin Wight - Fantasy wire

Avtor pravljičnih vil je Robin Wight. foto: Robin Wight - Fantasy wire

Goljufivi oglas an Facebooku. foto: Zaslonski posnetek

Znakov, da gre za goljufivo ponudbo, je veliko. foto: Zaslonski posnetek

prejšnji članek
Brak na prvu: Tino neprijetno presenetili akterji šova
Svet slavnih
Brak na prvu: Tino neprijetno presenetili akterji šova
naslednji članek
Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite
Resničnostni šovi
Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite