nova zemlja
Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na veliki preizkušnji

bali
Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na eksotičnem Baliju

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Cate Blanchett bo prejela nagrado za življenjsko delo

10. 5. 2024; 12.00
Avtor: STA/ V.M.
cate blanchett

Cate Blanchett foto: Profimedia

Avstralska igralka Cate Blanchett bo septembra na filmskem festivalu v španskem San Sebastianu prejela nagrado za življenjsko delo. 54-letna igralka bo tudi upodobljena na glavnem plakatu festivala, so ob koncu tedna sporočili organizatorji festivala.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali organizatorji, je Blanchett "ena izmed vodilnih igralk sodobne kinematografije" s "kariero, ki združuje avtorski film z ugajanjem množicam".

Prejšnji prejemniki nagrade donostia - najpomembnejšega priznanja festivala - so igralci Meryl Streep, Richard Gere in Robert De Niro. Nagrada donostia je dobila ime po baskovskem poimenovanju španskega obalnega mesta San Sebastian.

72. filmski festival v San Sebastianu, najodmevnejši filmski dogodek v špansko govorečem svetu, bo potekal od 20. do 28. septembra.

Blanchett, ki je opustila univerzitetni študij in je odraščala v predmestju Melbourna, bo prva avstralska igralka in druga za avstralskim igralcem Hughom Jackmanom, ki bo prejela to nagrado.

Avstralska igralka je bila doslej med drugim nagrajena z dvema oskarjema. Prejela je oskraja za najboljšo igralko za vlogo v drami Woodyja Allena iz leta 2004 Otožna Jasmine ter oskarja za najboljšo stransko igralko za osupljivo upodobitev Katherine Hepburn v filmu Martina Scorseseja Letalec.

Zaigrala je v številnih filmskim uspešnicah, med drugim v filmih Elizabeta ter Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje. Bila je tudi vilinka Galadriel v filmski trilogiji Gospodar prstanov ter boginja smrti Hela v filmu Thor: Ragnarok.

Cate Blanchett

Cate Blanchett foto: Profimedia

prejšnji članek
S pomočjo česna do najlepšega balkonskega cvetja
Življenjski slog
S pomočjo česna do najlepšega balkonskega cvetja
naslednji članek
MasterChef: Lidija za las ostala v tekmovanju, Martina razočarana
Resničnostni šovi
MasterChef: Lidija za las ostala v tekmovanju, Martina razočarana