benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Princ William z največjo okoljsko nagrado tudi na malih ekranih

3. 11. 2021; 10.00
Avtor: K.M.
Prince William - The Earthshot Prize

Princ William, The Earthshot Prize foto: Promocijski material

Nagrada Earthshot je pobuda britanskega princa Williama in njegove fundacije The Royal Foundation. Vzpostavljena je bila oktobra 2020 in je največja okoljska nagrada v zgodovini. Cilj je odkriti, izpostaviti in podpreti inovativne rešitve okoljskih izzivov, s katerimi se spopadamo.

14. novembra ob 20.00 bo na programu Discovery predvajan prvi od petih delov nove dokumentarne serije The Earthshot Prize: Repairing Our Planet. Nagrada Earthshot je pobuda britanskega princa Williama in njegove fundacije The Royal Foundation. Vzpostavljena je bila oktobra 2020 in je največja okoljska nagrada v zgodovini. Cilj je odkriti, izpostaviti in podpreti inovativne rešitve okoljskih izzivov, s katerimi se spopadamo.

Nagrada je podeljena v petih kategorijah: zaščita in obnova narave, očiščenje zraka, oživitev oceanov, izgradnja sveta brez odpadkov in rešitev podnebja. Vsaki je posvečena ena od petih epizod, ki pa se ne osredotočajo na težave, temveč na optimizem, ki ga vzbuja izjemno delo petnajstih finalistov nagrade.

Shakira foto: Promocijski material

The Earthshot Prize foto: Promocijski material

"Pred pol stoletja je program predsednika Kennedyja – Moonshot - ljudi po svetu združil v cilju, da človeštvo stopi na Mesec. To je bil navdih za Earthshot nagrado, s katero želimo spodbuditi kolektivno akcijo celega sveta in spomniti na zmožnost človeštva, da deluje inovativno in konstruktivno," je princ William povedal ob razglasitvi finalistov. Dodal je, da živimo v desetletju, ko bodo naša dejanja odločilno vplivala na prihodnost planeta.

V dokumentarcu se pojavijo drugi znani člani sveta nagrade Earthshot. Med njimi naravoslovni zgodovinar in avtor priljubljenih televizijskih oddaj sir David Attenborough, pevka in filantropinja Shakira Mebarak, japonska inženirka in nekdanja astronavtka Naoko Yamazaki.

Na podelitvi nagrad, ki se je odvila 17. oktobra, so razglasili pet zmagovalcev, med katerimi je bil denimo projekt, ki v italijanskem Milanu v trgovinah, restavracijah in menzah podjetij zbira neporabljeno hrano in jo razdeli tistim, ki jo potrebujejo. Letno tako na odpadu ne konča kar 130 ton hrane.

prejšnji članek
Horoskop: Uspelo vam bo veliko več, kot boste načrtovali
Horoskop
Horoskop: Uspelo vam bo veliko več, kot boste načrtovali
naslednji članek
Chris Pratt bo postal leni ljubitelj lazanje
Svet slavnih
Chris Pratt bo postal leni ljubitelj lazanje
#nasazenazenska
nasazenazenska