zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Leto dni po smrti Elizabete II.: Nepremagljiva monarhinja britanske krone

8. 9. 2023; 10.15
Avtor: K.M.
Za nekatere zadnja prava monarhinja

Danes mineva leto dni od smrti kraljice Elizabete II. foto: Profimedia

Danes mineva leto dni od smrti kraljice Elizabete II., ki je predstavljala resnično prelomni trenutek, ne samo za Združeno kraljestvo, ampak tudi za celoten svet.

Umrla je 8. septembra 2022 ob 15.10 po greenwiškem času, kar je 16.10 po srednjeevropskem času. V tistem času so bili njen sin in sedanji kralj Karel III., princ William, sin Edward in njegova žena Sophie že v zraku, saj so pristali šele 40 minut kasneje. To pomeni, da niso bili prisotni ob njeni smrti, kar je verjetno dodalo še dodatno težo že tako čustvenemu trenutku. Prva namigovanja, da je smrt babice zamudil zgolj princ Harry, so se izkazala za nesrečnica. 

Kraljica Elizabeta II. je umrla na posestvu gradu Balmoral, ki se nahaja v Aberdeenshiru na Škotskem. Uradni razlog smrti je bil starost. Druge morebitne zdravstvene težave niso bile navedene. Dokument o njeni smrti je bil uradno podpisan s strani kraljeve princese Anne, kraljičine edine hčere, kar dodaja uradno potrditev k tej žalostni novici. Po smernicah škotske vlade, kraljica je umrla na Škotskem, se "starost" kot edini vzrok smrti lahko navede le, če je oseba stara 80 let ali več in če zdravnik, ki je osebo dolgo časa spremljal, ni zaveden o "kakršni koli prepoznavni bolezni ali poškodbi, ki bi prispevala k smrti."

Po smrti matere je njen sin postal kralj Karel III. foto: Profimedia

Smrt kraljice Elizabete II. je bila konec ene najdaljših in najbolj vplivnih vladavin v zgodovini. Njena smrt ni samo simbol konca ene ere, ampak tudi začetek nove, saj je njen sin Karel III. prevzel prestol. Njena odsotnost bo nedvomno pustila velikansko praznino, ne samo v srcih Britancev, ampak tudi v globalni politični in kulturni krajini.

Njeno otroštvo

Elizabeta II., polno ime Elizabeth Alexandra Mary Windsor, se je rodila 21. aprila 1926 v Londonu kot prva hčerka kralja Georgea VI. in kraljice Elizabeth. Bila je druga v vrsti za britanski prestol, a se je to spremenilo, ko je njen stric, kralj Edward VIII., leta 1936 nenadoma abdiciral. Njegov odstop je privedel do nenadnega vzpona njenega očeta na prestol, kar je Elizabeto postavilo na prvo mesto v vrsti za nasledstvo britanske krone. Kljub temu je njena mladost minila precej normalno, saj so starši želeli, da ima čim bolj običajno otroštvo.

Elizabetin vzpon na britanski prestol

Elizabetin vzpon na britanski prestol se je zgodil po smrti njenega očeta, kralja Georgea VI., 6. februarja 1952. Bila je stara komaj 25 let, kar je bila velika odgovornost za tako mlado osebo. Njena kronacija, ki je potekala 2. junija 1953, je bila prva televizijsko prenašana kronacija monarha v britanski zgodovini. Ta dogodek je bil pomemben mejnik, ki je pripomogel k njeni popularnosti med ljudmi, saj so lahko prvič v zgodovini v živo spremljali ta pomemben dogodek.

Poročni dan Elizabeta in Filipa foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta in princ Filip foto: Profimedia

Dosežki in izzivi vladanja Elizabete II.

Elizabeta II. je v svojem vladanju doživela številne dosežke in izzive. Med njenimi najpomembnejšimi dosežki je stabilizacija britanske monarhije in ohranjanje njenega ugleda v času velikih družbenih sprememb. V času njenega vladanja je britanska monarhija ostala pomemben simbol britanske identitete in kulture. Kljub temu se je soočala tudi z različnimi izzivi, vključno s številnimi družinskimi težavami. Najbolj znane so ločitve njenih otrok in smrt princese Diane, ki so močno vplivale na javno mnenje o kraljevi družini.

Osebno življenje Elizabete II. in njena dediščina

Elizabeta II. se je poročila z princem Filipom, vojvodo Edinburškim, leta 1947 in skupaj sta imela štiri otroke: Charlesa, Anne, Andrewa in Edwarda. Princ Philip je umrl aprila 2021, po več kot sedem desetletjih zakona. Elizabeta II. je s svojim dolgim vladanjem postavila rekord kot najdlje vladajoča britanska monarhinja. Njena dediščina je globoko zasidrana v britanski zgodovini in kulturi, njena vloga in vpliv pa bosta nedvomno imela dolgotrajen vpliv na prihodnost britanske krone.

Kraljica Elizabeta foto: Profimedia

Pet največjih škandalov v času vladanja Elizabete II.

Abdikacija Edwarda VIII.: Prvi velik škandal, ki je zaznamoval vladanje Elizabete II., se je zgodil še pred njenim vzponom na prestol. Njen stric, kralj Edward VIII., je leta 1936 abdiciral, da bi se lahko poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson. To je pripeljalo do njenega očeta na prestol in Elizabeto postavilo na pot do prestola.

Ločitev princese Margarete: Princesa Margareta, sestra Elizabete II., je leta 1978 postala prvi član kraljeve družine v moderni dobi, ki se je ločil. Njena ločitev od fotografa Anthonyja Armstrong-Jonesa je na britansko monarhijo prinesla veliko negativne publicitete.

Ločitev princa Charlesa in princese Diane: Ločitev princa Charlesa in princese Diane leta 1996 je bil eden največjih škandalov v času vladanja Elizabete II. Njuna razdružitev in kasnejša smrt princese Diane leta 1997 sta prinesla veliko negativne publicitete za kraljevo družino.

Ogenj v Windsorju: Leta 1992 je požar uničil velik del gradu Windsor, ene izmed uradnih rezidenc kraljice. To je bilo v istem letu, ko sta se ločila princesa Anne in Mark Phillips, princ Andrew in Sarah Ferguson ter princ Charles in princesa Diana. Kraljica je to leto označila kot svoje "annus horribilis" (grozno leto).

Smrt princese Diane: Smrt princese Diane v avtomobilski nesreči leta 1997 je bila velik šok za svet. Kraljeva družina je bila kritizirana zaradi svojega odziva na njeno smrt, zlasti zaradi tega, ker so ostali na počitnicah v Balmoralu v Škotski in se niso takoj vrnili v London.

prejšnji članek
Potep z Leo: Nekateri znani se povabilu v hribe uprejo
Svet slavnih
Potep z Leo: Nekateri znani se povabilu v hribe uprejo
naslednji članek
Kmetija: Česa ne veste o Patriciji?
Resničnostni šovi
Kmetija: Česa ne veste o Patriciji?