palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kraljica na silvestrovo šokirala javnost, čez 14 dni bo odstopila

1. 1. 2024; 11.00
Avtor: K.M.
kraljica Margareta II

Kraljica Margareta II. Danska foto: Profimedia

Kraljica Margareta II. Danska bo s 14. januarjem, na dan, ko je pred 52. leti postala kraljica, prestol prepustila sinu.

Kraljica Margareta II. Danska je danski prestol prevzela po smrti očeta, 14. januarja 1972. Včeraj, v svojem tradicionalnem govoru pred vstopom v novo leto, pa je razkrila, da je to njen zadnji govor v vlogi kraljice. Prestol bo namreč že 14. januarja letos prepustila svojemu starejšemu sinu, princu Frideriku. Margareta je bila prva kraljica Danske po kraljici Margareti I., ki je skandinavskim državam vladala med letoma 1375 in 1412. Po smrti Elizabete II. pa je trenutno tudi najdlje vladajoča še aktivna monarhinja.

Zanimivo je, da sta tako pokojna kraljica Elizabeta II. kot tudi danska kraljica Margareta pra pravanukinji britanske kraljica Viktorije. V letih, ko sta vladali britanskemu in danskemu kraljestvu pa sta spletli tesno prijateljstvo.

V govoru je povedala: "Odločila sem se, da je pravi čas. 14. januarja 2024 - 52 let po tem, ko sem sledila svojemu ljubljenemu očetu - se bom umaknila kot danska kraljica. Prestol bom prepustila svojemu sinu, kronskemu princu Frederiku. Danes zvečer se vam želim najprej zahvaliti. Zahvaljujem se vam za neizmerno toplino in podporo, ki sem ju bila deležna v vseh teh letih. Zahvaljujem se spreminjajočim se vladam, s katerimi je bilo vedno koristno sodelovati, in parlamentu, ki me je vedno sprejel z zaupanjem. Zahvaljujem se vsem mnogim, mnogim ljudem, ki so mene in mojo družino ob posebnih dogodkih, pa tudi vsak dan, obkrožali z ljubečimi besedami in mislimi. Zaradi tega so bila ta leta prava dragocenost."

prejšnji članek
Nataša Naneva božič praznuje dvakrat
Svet slavnih
Nataša Naneva božič praznuje dvakrat
naslednji članek
Prvi otrok v Sloveniji v letu 2024 se je rodil v prestolnici
Zdravje
Prvi otrok v Sloveniji v letu 2024 se je rodil v prestolnici