zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Najstarejši evropski monarh dopolnil 87 let

21. 2. 2024; 06.00
Avtor: STA
Harald V

Norveški kralj Harald V. foto: Profimedia

Norveški kralj Harald, najstarejši evropski monarh, je danes dopolnil 87 let. Kralj, ki prestol zaseda od leta 1991, bo osebni praznik kot običajno praznoval v zasebnem krogu.

Ob kraljevem osebnem prazniku je norveška kraljeva družina objavila njegovo fotografijo, na kateri v fotografski objektiv pošilja širok nasmeh. Kot običajno, naj bi Harald rojstni dan praznoval v zasebnem krogu, vendar pa je mogoče, da bo dan preživel v tujini, poroča norveška tiskovna agencije NTB. Harald je norveški prestol zasedel leta 1991, ko je na njem nasledil svojega očeta, kralja Olava V. V zadnjih letih se je večkrat spopadal z zdravstvenimi težavami, največkrat z različnimi okužbami.

Leta 2020 je tudi prestal operacijo srca. Kljub težavam je nedavno zatrdil, da ne namerava posnemati 83-letne danske kraljice Margarete II., ki je januarja po 52 letih na prestolu abdicirala in žezlo predala sinu, kralju Frederiku X. "Prisega je dosmrtna," je namreč dejal najstarejši monarh v Evropi. Njegov prestolonaslednik je sicer 50-letni sin, kronski princ Haakon.

prejšnji članek
Vedno pozitiven Žan Papič o 'sesutju'
Svet slavnih
Vedno pozitiven Žan Papič o 'sesutju'
naslednji članek
Pes na verigi: To ni življenje, to je trpljenje!
Življenjski slog
Pes na verigi: To ni življenje, to je trpljenje!