nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

FOTO: Čarobno cvetenje češenj na Japonskem

30. 3. 2024; 10.03
Avtor: STA/ V.M.
cvetenje-češenj

Cvetenje češenj na Japonskem foto: Pixabay

Japonci so v nizkem startu, saj prihaja eden najbolj pričakovanih tednov v letu, ko cvetijo češnje.

Vsako leto Japonci pozorno spremljajo napredek cvetenja. Čeprav začetek cvetenja še vedno napoveduje japonska meteorološka agencija, je v zadnjem času to postala predvsem naloga številnih zasebnih podjetij, ki si pomagajo z informacijami domačinov in umetno inteligenco.

Med prvimi lahko v pojavu uživajo običajno v začetku marca na južni Okinavi, s toplejšim vremenom pa se fronta cvetenja češenj oz. sakura zensen pomika proti severu, ko v aprilu običajno zacvetijo češnje v Tokiu, v začetku maju pa na severnem otoku Hokaido.

aponci so v nizkem startu, saj prihaja eden najbolj pričakovanih tednov v letu, ko cvetijo češnje. foto: Pixabay

Na spletni strani Japan Guide je razvidno, da so češnje med drugim že zacvetele v mestih Nagoya in Fukuoka, kjer se bo vrhunec cvetenja predvidoma začel v torek in trajal dober teden. Le kakšen dan ali dva kasneje pa bo vrhunec cvetenja predvidoma tudi v Tokio in Kjotu. Kot pojasnjujejo na portalu, se je cvetenje sicer upočasnilo, saj so v zadnjih tednih beležili podpovprečne temperature.

V času sakure Japonci pod cvetočimi drevesi radi razgrnejo odeje za piknik, se družijo, opazujejo cvetove in uživajo v spokojnosti narave. V tem času poteka tudi več festivalov, posvečenih temu pojavu. Več stoletij stara tradicija se v japonščini imenuje hanami in predstavlja radostni čas festivalov in slavljenja lepote češnjevih cvetov.



Beli in rožnati cvetovi se s svojo lepoto in simbolizmom pogosto pojavljajo v japonski umetnosti. Naravni pojav je postal del kulturne identitete Japonske, državo pa v tem letnem času obišče več turistov kot katerikoli drugi del leta.

Cvetenje češenj na Japonskem foto: Pixabay

Kljub večtedenskemu nestrpnemu pričakovanju začetka sakure pa sledi le kratkotrajno veselje. Češnja namreč običajno odcveti v dveh tednih, nato pa veter odnese bele in rožnate cvetove ter z njimi posuje zelenico pod drevesi.

Cvetenje japonskih češenj pa ni omejeno le na Japonsko. Več drevoredov japonskih češenj imamo namreč tudi v Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti. V ljubljanskem botaničnem vrtu je japonska češnja sicer prehitela svojo vrsto na Japonskem in vzcvetela že v začetku marca.

Cvetenje češenj na Japonskem foto: Pixabay

Cvetenje češenj na Japonskem foto: Pixabay

Vsako leto v tem času skušajo vremenoslovci in strokovnjaki kar se da natančno napovedati začetek cvetenja teh japonskih dreves in tudi vrhunec, ko se v parke začnejo valiti trume Japoncev. foto: Pixabay

prejšnji članek
Špela, Tanja in Miha o zaljubljenosti
Resničnostni šovi
Špela, Tanja in Miha o zaljubljenosti
naslednji članek
Jan Plestenjak vsak dan zajtrkuje v restavraciji
Svet slavnih
Jan Plestenjak vsak dan zajtrkuje v restavraciji
#obraziavenija
obraziavenija