franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Shujšajte z biološko uro!

3. 5. 2020; 03.00
Avtor: Marijana Mandić
uvodna

foto: Thinkstock

Ženske dobro vemo, kdaj naše telo tiktaka kot ura, kajti takrat se odlično počutimo in zlahka zapnemo gumb na krilu. Zavedamo pa se tudi nasprotnega, počasnega ali naglega kopičenja kilogramov in klavrnega razpoloženja.

V tem primeru kar hitro obtožimo stresno življenje ter pomanjkanje časa za telovadbo in zdrave obroke. Pa še prav imamo. Če se bomo naučile dati telesu tisto, kar potrebuje, ob pravem času, bo hujšanje hitro in enostavno in nasmeh bo kar naprej krasil naš obraz. Presnova in biološka ura hodita pač z roko v roki.

Kako točna je naša biološka ura?

Če so včasih strokovnjaki poudarjali, da o naravnem ritmu našega telesa odloča prirojen ritem v možganih, je danes jasno, da o njem odločajo tako rekoč vsi organi: jetra, nadledvična žleza, črevesje in še bi lahko naštevali. Pravzaprav ima prav vsaka telesna celica natanko takšen ritem, kot je zapisan v naših možganih, zaradi česar je človeško telo najbolj usklajen čudež stvarstva.

Na kaj vpliva notranja ura?

Večina telesnih hormonov je izločena takrat, ko to narekuje naša notranja ura, in če jo nekaj zmoti, bo prav vse postavljeno na glavo. To denimo pomeni, da manj ko spimo oziroma bolj ko je naš spanec moten, manj leptina, hormona, ki poroča o občutku sitosti, je izločenega in več pojemo. Če bi slabo spali vse leto, bi na koncu zaužili kar 539 kalorij preveč, kar v dvanajstih mesecih nanese 25 kilogramov viška.

A biološke ure ne prizadene le spanec, nanjo vpliva vse, kar človek v življenju vsiljuje. Takrat se poveča tudi izločanje stresnega hormona kortizola, ki pospeši kopičenje maščob. Več ko je po telesu kortizola, slabše namreč pokurimo kalorije iz hrane.

Kako lahko uravnamo ritem?

Ključno vlogo pri tem igra celični encim AMPK, ki se dezaktivira, ko ne poslušamo svojega telesa. Manj ko je tega encima, manj energije dobijo celice in bolj mizerno se počutimo. Pa še maščobe pospešeno kopičimo, kajti encim dovaja energijo predvsem z izgorevanjem maščob. Znanstveniki so celo dokazali, da se živali, ki ne zmorejo aktivirati tega pomembnega encima, zredijo za polovico bolj kot živali, ki ob popolnoma enaki prehrani uživajo vse koristi encima AMPK.

Najpogostejši vzroki 'pokvarjene' ure

Na rušenje našega biološkega kazalca ne vpliva samo slab spanec, ampak tudi uživanje mastne hrane, saj takšne pregrehe vplivajo na izločanje hormonov lakote leptina, grelina, nič manj usodno pa ni jo-jo prehranjevanje, katerega posledica je dvakrat hitrejše rejenje. Dokazali so še, da manjši spodrsljaji, ko jemo sem in tja ob nepravem času, niso tako pogubni za naš vitek pas kot stalne pregrehe oziroma jedilnik, obrnjen na glavo. Ne čudi torej, da so nočni delavci bolj podvrženi debelosti.

Kaj lahko storimo?

Zlato pravilo vitkega stasa je, da se moramo ravnati po časih, ko še ni bilo elektrike. Ob sončnem zahodu naj bi telesu privoščili počitek, ob zarji pa bi morali vstati in mu dovajati energijo. Nikar se ne držite za glavo, tako zares tega pravila ni treba vzeti, dovolj je, če upoštevamo naslednje nasvete.

1. Določimo si čas obrokov.

Jesti bo treba vedno ob isti uri, s čimer lahko samodejno zaužijemo do 73 odstotkov manj hrane. Pozabimo na malice oziroma stalne prigrizke. Trije glavni obroki, v katerih so zajete puste beljakovine, porcija nepredelanih ogljikovih hidratov ter obilo presne ali rahlo prekuhane zelenjave, povsem zadostujejo. Jejmo, dokler ne začutimo prijetne sitosti.

2. Ogljikovi hidrati za dobro jutro.

Če si bomo kruh in kosmiče naložili v dopoldanskem času, si bomo zvišali raven srečnega hormona serotonina, volčja lakota bo pošla, energija in razpoloženje pa ne bosta več nihala.

3. Tudi za kosilo ne skoparimo.

Največji obrok bi moralo biti kosilo, nikar večerja. Dodatne kalorije nas ne bi smele skrbeti, kajti presnova je popoldne za šest odstotkov hitrejša kot zjutraj.

4. Večerja naj bo čim lažja.

Vzljubimo beljakovine, ki zmanjšajo željo po drugi hrani in se počasi presnavljajo, tako da bomo, vse dokler ne ležemo v posteljo, prijetno siti.

5. Črtajmo nasičene maščobe.

Telo jih težko prebavi, hkrati tudi zmanjšajo izločanje hormonov za hitro izgorevanje maščob. Nadomestimo jih z mastnimi ribami, avokadom, oreščki in semeni ter oljčnim oljem.

Ali poležavanje čez vikend škodi?

Motimo se, če sklepamo, da lahko manj spanca čez teden nadomestimo s poležavanjem čez vikend. Nasprotno, tako bomo naši biološki uri le še bolj škodili. Strokovnjaki svetujejo, da se je treba potruditi in vedno vstajati ob istem času. Ali kvečjemu urico pozneje.

Če nismo vajeni zajtrkovati

Potem skupaj s kavo, ki sploh ni tako slaba reč, saj naglo dvigne raven srečnega hormona serotonina, spijmo vsaj kakšen vitaminski napitek. Zmešamo lahko tri žlice beljakovinskega napitka v prahu, žlico sezamovih semen, skodelico zmrznjenega sadja, skodelico vode ali ledu in po želji še umetno sladilo.

Če smo po večerji pogosto lačni

Potem si za sladico privoščimo nekaj oreščkov in/ali rezino sira. Oboje podaljša občutek sitosti.

prejšnji članek
Umrl igralec iz serije Mladi zdravniki
Svet slavnih
Umrl igralec iz serije Mladi zdravniki
naslednji članek
Žana razkrila intimne načrte: Poroka na otrokov prvi rojstni dan
Svet slavnih
Žana razkrila intimne načrte: Poroka na otrokov prvi rojstni dan