stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

To nadležno uhajanje

1. 5. 2016; 10.06
Avtor: Maša Rener/Bodi zdrava
ženska wc
O težavah z mehurjem in zadrževanjem seča več kot 70 odstotkov ljudi sploh ne spregovori.

Če se nehoteno uhajanje urina dogaja tudi vam, je torej čas, da enkrat za vselej opravite s stigmo, ki jo inkontinenca prinaša s seboj, ter pogumno poiščete pomoč.

Nekaj splošnih dejstev

Inkontinenca je nehotno in nenadzirano uhajanje urina in/ali blata take jakosti, da je to za nas moteče in lahko vodi v higienski, socialni (človek se začne izogibati potovanjem, druženjem, spolnemu življenju) in finančni problem (treba je kupovati vložke, hlačne plenice, prehranske dodatke).

Poznamo več vrst inkontinence:

- stresna inkontinenca: nehotno uhajanje pri vseh aktivnostih, kjer se poveča tlak v trebušni votlini (kašelj, tek, smeh, telovadba …) in ki je posledica oslabelosti mišic medeničnega dna, ki jo lahko povzroči prirojena šibkost vezivnega tkiva, težko fizično delo, prevelika telesna teža, številni porodi, nosečnost, hormonske motnje,

- urgentna inkontinenca: nenadno in nehotno uhajanje z občutkom silne nuje, kadar na primer slišimo teči vodo ali si umivamo roke v mrzli vodi; število uriniranj je lahko več kot 20 do 30 dnevno,

- funkcionalna inkontinenca: gre za normalno delovanje sečil, obstajajo pa psihični vzroki,

- owerflow inkontinenca: uhajanje seča po kapljicah, kar povzroča prepoln sečni mehur zaradi mehanične ovire, kot je recimo povečana prostata.

Za inkontinenco trpijo ljudje različnih starostnih skupin, tako moški kot ženske, in še zdaleč ne le matere velikega števila otrok ter starostniki, nam je povedala dr. med., spec. spl. med. Sonja Ukmar, ustanoviteljica centra Zdravje vsem.

Način zdravljenja

Uspehi so boljši, če se začnemo zdraviti, preden je urinska inkontinenca že močno razvita. Tako se operaciji lahko izognemo ali pa jo vsaj odložimo za več let, zdravljenje pa začnemo z neinvazivnimi metodami, kot so:

Trening mišic medeničnega dna

Mišice medeničnega dna zapirajo izhod iz medenice, nosijo trebušne organe in imajo pri ženskah pomembno vlogo ob spolnem doživljanju. Trenirate jih lahko s pomočjo keglovih vaj – med mokrenjem počasi stisnite mišice, tako da ustavite in za deset sekund zadržite curek urina, a le da ugotovite, katere mišice so prave. Pozneje vaje izvajajte večkrat dnevno (stoje, sede ali leže), od 10 do 15 minut, kadar koli in kjer koli (pri gledanju televizije, vožnji z vlakom, branju revije, pred spanjem). Pri izvajanju keglovih vaj si lahko pomagate tudi s posebnimi pripomočki, kot so vaginalne kroglice, uteži, valjčki itd.

Urjenje mehurja

Koristna metoda pri urgentni inkontinenci je treniranje mehurja – tehnika, s katero se poveča zmogljivost mehurja in posledično zmanjša pogostost uriniranja. Strokovnjaki priporočajo, naj bolnik sedem dni vodi dnevnik časa in količine zaužite tekočine, uriniranja in morebitnih epizod uhajanja seča. Nato naj vsak teden podaljšuje interval med posameznim uriniranjem za 15 minut, da doseže normalni 2- do 3-urni interval med posameznimi odhodi na stranišče.

Električna stimulacija

Krčenje mišic medeničnega dna se lahko doseže tudi z elektrostimulacijo (ES), ki naj bi jo izvajali v vseh fizioterapevtskih centrih in nekaterih zdraviliščih. Gre za dokazano učinkovito metodo za odpravo težav, povezanih z inkontinenco, pri kateri s posebej prilagojenimi električnimi impulzi prek vaginalne oziroma rektalne elektrode stimulirajo mišice medeničnega dna. Možen je tudi nakup aparata in redno izvajanje ES na domu. 

Magnetna stimulacija

Terapija traja 20 minut, pacient pa pri tem popolnoma oblečen sedi na stolu za samodejno izvajanje keglovih vaj. Postopek je neboleč in ima številne pozitivne učinke: poleg tega da se učinkovito spopada z inkontinenco (90-odstotni uspeh), se pri ženskah zmanjša ali odpravi celulit, povečata se libido in zmožnost doseganja orgazma ter prenehajo bolečine v križu. Pri moških pa se poveča zmožnost zadrževanja urina in izliva ter rešuje težave z impotenco.

Laserska terapija

Najnovejša metoda zdravljenja blažjih oblik stresne urinske inkontinence je laserska terapija. Laserska svetloba s toplotnim učinkom povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice, zaradi česar tkivo nožnice postane bolj čvrsto in elastično ter se znova vzpostavi začetno anatomsko stanje, zaradi česar tudi urin ne uhaja več. Poseg, ki ga opravi specialist ginekolog, je neboleč in se opravi brez anestezije, po njem pa se lahko takoj vrnete k vsakodnevnim opravilom. Za optimalen rezultat sta potrebni dve terapiji v razmiku šestih tednov. 

Terapija z biološko povratno zvezo (biofeedback)

Pri terapiji z biološko povratno zvezo trening mišic medeničnega dna izvajate na posebnem stolu, ki deluje s pomočjo senzorja. Pri tem ste popolnoma oblečeni, namen terapije pa je učenje pravilnega izvajanja vaj za krepitev mišic medeničnega dna, pri čemer lahko s pomočjo zaslona vidite, ali ste vajo izvedli pravilno ali ne. 

Drugi načini

Vzroke uhajanja urina je mogoče odpraviti tudi z drugimi načini, kot sta recimo lepljenje kitajskih barvnih trakov (kinesio taping) in akupunktura.

prejšnji članek
Lepe tudi med oblaki
Zdravje
Lepe tudi med oblaki
naslednji članek
Česa še niste vedeli o barvni terapiji
Moda&Lepota
Česa še niste vedeli o barvni terapiji