Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Z naravo nad nespečnost

8. 10. 2016; 07.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
preporod ženska ležanje oranžna sivka
Zvečer težko zaspite, čeprav ste utrujeni in zaspani? Se poleg tega ponoči tudi večkrat zbujate? Za dober spanec vam ni treba jemati uspavalnih tablet. Za vas smo poiskali učinkovite naravne rešitve. Pa brez štetja ovčk.

Spalna higiena
Če vas mučijo motnje spanja, je po mnenju strokovnjakov prvi korak, ki ga nikakor ne smete izpustiti, ta, da vzpostavite zdravo spalno higieno. To pomeni, da se v posteljo vsak dan odpravite ob približno isti uri, da zvečer ustvarite za spanec spodbudno okolje (tiho in zatemnjeno), da vsaj tri ure pred spanjem ne telovadite (sicer redna vadba čez dan pomaga lažje zaspati, zato jo obvezno dodajte na svoj urnik, če je še niste), prav tako tri ure pred spanjem pa se povsem odpovejte alkoholu, nikotinu in kofeinu. Če boste v večerno rutino dodali še vaje za sproščanje, boste veliko lažje zdrseli v sanjski svet. 

Najboljša prijateljica sivka
Eterično olje sivke ne odganja le komarjev in drugih žuželk, temveč tudi nemir in razdražljivost. Sivka umiri še najbolj budne in aktivne ljudi, zato naj postane vaša najboljša prijateljica. Če se boste pred spanjem okopali v kopeli, ki ste ji dodali nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja, ter si še prižgali svečo in zavrteli sproščujočo glasbo, boste zagotovo spali mirno kot dojenček. A ker se verjetno ne kopate vsak dan, si pred spanjem v sence nežno vtrite nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja in učinek bo podoben. Lahko si pripravite tudi razpršilo za dom iz sivkinega eteričnega olja, ki ga vsak večer popršite po vzglavniku in spalnici ter si tako zagotovite zares trden spanec. 



Kopel za lahko noč
Poleg sivke deluje pomirjevalno tudi melisa, ki znanstveno dokazano izboljšuje kakovost in količino spanja. V kopel za lahko noč zato poleg eteričnega olja sivke obvezno dodajte tudi poparek iz približno 50 gramov listov melise, ki ga pustite stati slabih deset minut, preden ga precedite in vlijete v kad. Pri tem pazite, da temperatura vode ni višja od 39 stopinj Celzija (vendar tudi ne premrzla, da vas ne prebudi, namesto uspava), kopajte pa se le 15 minut. Po kopeli seveda takoj v posteljo, ne pa na kavč pred televizijo. 

Semena, ki umirjajo


Bučna, sezamova in sončnična semena vsebujejo L-triptofan, ki ga telo uporablja pri gradnji serotonina – amina, ki ima pomembno vlogo pri spodbujanju sproščenosti, dobrega razpoloženja in mirnega spanca. Zato imejte doma vedno 'naravno uspavalo' – mešanico bučnic, sezamovih in sončničnih semen, da jih boste lahko grizljali že čez dan (kar bo zagotovo imelo tudi druge pozitivne zdravstvene učinke), pol ure pred spancem pa si jih privoščili eno pest. 

Kraljevska postelja
Z veliko večjim veseljem se boste zvečer odpravili v posteljo, če bo ta mehka, sveža, zračna, ravno prav velika in iz povsem naravnih materialov. V postelji preživimo več časa kot v službi in avtomobilu, zato si privoščite dražjo nadvzmetnico iz naravnih materialov, iz postelje pa preženite vso sintetiko in druge umetne materiale. Če vas mučijo alergije, se boste morali odpovedati tudi pernatim odejam in vzglavnikom, toda naložba se vsekakor splača. Pozorni bodite tudi na spalna oblačila, da so zares iz stoodstotnega bombaža, svile ali volne, saj vas lahko zbuja le neprijeten občutek sintetičnega tekstila na koži. 


Uspavalni čaj
'Čarobnih' napitkov, ki jih je treba spiti pred spanjem in vam prinesejo miren spanec, je v babičini zakladnici kar nekaj, zato preizkušajte in izberite tistega, ki vam najbolj ustreza oziroma pri vas najbolj deluje. Tradicionalno francosko ljudsko zdravilo proti nespečnosti je čaj iz suhega pehtrana, medtem ko po vsem svetu ob nespečnosti priporočajo kamilični čaj. Če zvečer težko zaspite, ker se ne morete otresti skrbi in prevelikega stresa, si pripravite čaj iz mešanice timijana, melise, rožmarina in zelene. Če vas pestijo tudi mrzle noge, zaradi katerih se ne morete sprostiti in zaspati, si skuhajte čaj iz melise, lipe in majarona. Pri nespečnosti blagodejno delujejo tudi baldrijan, meta, kopriva, hmelj in šentjanževka, zato jih lahko dodajate svoji mešanici čaja za lahko noč. 

Toplo mleko 
Kozarec toplega mleka ne uspava le otrok, temveč tudi odrasle. Če ga želite narediti okusnejšega in učinkovitejšega, mleku dodajte ščepec muškatnega oreščka in kardamoma ter žličko zmletih (in olupljenih) mandljev. Svojemu mleku za lahko noč lahko dodate tudi ščepec ekološke vanilje ali cimeta, če vas mučijo zajedavci, pa dodajte polovico stroka sveže stisnjenega česna. Lahko si pripravite tudi čebulno mleko, tako da v pregreto mleko (grejte ga na majhni temperaturi približno deset minut, vendar pazite, da mleko ne zavre) dodate na pol prerezano čebulo, ki jo skupaj z mlekom kuhate (spet pazite, da mleko ne zavre!) 15 minut, nato čebulo odstranite in čebulno mleko je pripravljeno. Po potrebi ga lahko sladkate s kokosovim sladkorjem ali medom.

prejšnji članek
Sedem nasvetov za dušo in telo
Zdravje
Sedem nasvetov za dušo in telo
naslednji članek
Ženske sanjajo drugače kot moški
Zdravje
Ženske sanjajo drugače kot moški