nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Blagodejni vrtni ognjič spodbuja nastanek kolagena

8. 5. 2021; 02.00
Avtor: T.D.
ognjičevo mazilo

Če imate bradavice na obrazu, uporabite ognjičevo mazilo. foto: Dreamstime

Ognjičevi izdelki niso odlični le za pomiritev razdražene kože. Ste vedeli, da učinkovine v ognjiču vplivajo tudi na spodbujanje proizvodnje kolagena?

To rastlino s čudovitimi rumenimi cvetovi so v zdravilne namene uporabljali že stari Grki in Rimljani, danes pa je v svetu kozmetike izjemno cenjena predvsem zaradi svojega regenerativnega in protivnetnega učinka. Tako ni nikakršno presenečenje, da vrtni ognjič v takšni ali drugačni obliki lahko najdemo v številnih farmacevtskih in kozmetičnih pripravkih, bodisi kot ekstrakt celotne rastline ali zgolj cvetov bodisi kot olje.

Že posajeni ognjič se praviloma naslednje leto zaseje kar sam. foto: Dreamstime

Izjemnega pomena je predvsem v izdelkih za vlaženje in regeneracijo kože, njegov pomirjujoč učinek pa pride še posebej do izraza pri oskrbi razdražene ali pordele kože ter odrgnin, izpuščajev in manjših ran. Prav tako se ognjič pogosto uporablja kot nadvse koristno sredstvo proti staranju kože, saj dokazano spodbuja rast drobnih kapilar, ki skrbijo za boljšo cirkulacijo krvi, in proizvodnjo kolagena, ključne sestavine za mladosten videz kože. Za nameček to rastlino krasi blagodejen vonj, zaradi katerega svoje mesto najde v marsikaterem omamno dišečem losjonu, šamponu ali balzamu.

prejšnji članek
Ključna napaka pri hujšanju!
Zdravje
Ključna napaka pri hujšanju!
naslednji članek
Mario Galunič prepotoval lep del sveta
Življenjski slog
Mario Galunič prepotoval lep del sveta