pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kako pomembno je zares razstrupljanje?

26. 5. 2021; 01.00
Avtor: M.K.
smuti

foto: Dreamstime

Ker vse bolj stremimo k popolnosti in izklesanim postavam, a se ne želimo zatekati k restriktivnim dietam, ki vedno pomenijo muko in zlo, se razstrupljanje sliši neverjetno mamljivo. Vikend strogega režima, in v ponedeljek smo četrt lažji, pri tem pa imamo lažni občutek, da smo za telo naredili nekaj zdravega in dobrega.

Za vikend se ne bo treba ničemur odreči, kot to priporočajo diete, temveč z drugačnim (prav tako restriktivnim) režimom pomagamo, da je telo boljše, lepše, bolj funkcionalno in ne nazadnje bolj zdravo. Razstrupljeno. Svobodno vseh strupov. Pa je res? Koliko načinov razstrupljanja obstaja in koliko (če sploh kateri) jih deluje?

Ali razstrupljanje potrebujemo?

Kljub neverjetni priljubljenosti razstrupljanja naša telesa niso odlagališča in zbirališča strupov, ki jih je vsake toliko treba prečistiti. Razstrupljanje v naših telesih poteka vsak dan, saj imamo za to ustrezne organe. Zato mnogi strokovnjaki zagovarjajo, da so razstrupljevalni režimi zgolj potrošniški trik, ki predvsem oklesti naš bančni račun. A zagovorniki razstrupljanja trdijo, da v sodobnem svetu, v katerem so naša telesa nenehno izpostavljena toksinom, naše telo ne more več samo stati v boju proti njim. Sodobna prehrana je prežeta s sintetičnimi snovmi, na katere niti ne pomislimo, ko jih vnašamo v telo. Tudi na videz zdrava hrana, kot sta sadje in zelenjava, je polna pesticidov, insekticidov, herbicidov in podobnih snovi. Živila so prežeta z barvili, konzervansi, antibiotiki in težkimi kovinami. Vse to naj bi bilo za naše telo preveč. Ravno zaradi presežka toksinov v sodobnem času naj bi naše telo potrebovalo pomoč pri razstrupljanju, pravijo njegovi zagovorniki.

smuti iz zelene foto: dreamstime

Razstrupljanje s pripomočki

Ta način razstrupljanja je na prvi pogled še najelegantnejši, zato je zadnje čase tudi tako priljubljen. Če imate dovolj razpoložljivih sredstev, si lahko priskrbite preparate, ki vam bodo ob rednem uživanju pomagali razstrupiti telo brez večjega napora. Morda se boste morali odreči nekaterim ekstremnim pregreham, vendar vam ne bo treba živeti v pomanjkanju, saj bodo preparati pospešili delovanje telesa ali mu priskočili na pomoč. Gre za razstrupljanje z antioksidanti, žveplom, glino in podobnimi snovmi, ki naj bi pripomogle k čiščenju telesa. V to kategorijo spadajo tudi vse bolj priljubljeni pripravki za čiščenje jeter; med naravnimi je še vedno najbolj priljubljen pegasti badelj, sledijo mu pripravki iz regrata in koprive.

Razstrupljanje z gostimi sokovi

V tem primeru gre za čiščenje telesa s svežimi sokovi, ki jim je dodano zmleto meso sadja in zelenjave. Ker vsebujejo tudi trde delce, imajo veliko vlaknin, zaradi česar telo ni izpostavljeno tako strogemu postu. Vendar čiščenje pri tej dieti poteka veliko počasneje, kot če v telo vnašamo zgolj tekočino. Ker telo za presnovo delcev vlaknin porabi več energije, izloči manj strupov.

prejšnji članek
Slovenska poslanka tik pred porodom, začenja se porodniška
Svet slavnih
Slovenska poslanka tik pred porodom, začenja se porodniška
naslednji članek
MasterChef: Maša dokazala, da zna speči torto
Svet slavnih
MasterChef: Maša dokazala, da zna speči torto
#obraziavenija
obraziavenija