zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Desi Muck in Kamili Volčanšek nagradi za življenjsko delo

7. 6. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
Mali šef Slovenije, Desa Muck

Mali šef Slovenije, Desa Muck foto: POP TV

Pomembni nagradi za pisateljico in akademsko slikarko. Preverite, s čim sta si prislužili nagradi.

Založba Mladinska knjiga je Levstikovi nagradi za življenjsko delo namenila pisateljici, dramatičarki, igralki in publicistki Desi Muck ter akademski slikarki in ilustratorki Kamili Volčanšek. Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo je namenila pisateljici Suzani Tratnik ter za izvirne ilustracije ilustratorki Ani Zavadlav. Mladinska knjiga Levstikovo nagrado podeljuje od leta 1949. Ob 50-letnici prve podelitve nagrad je uvedla še nagrado za življenjsko delo; prejemniki dobijo simbolično obeležje - ploščo z imenom - pod arkadami pred knjigarno Konzorcij.

Kot piše v utemeljitvi, je Desa Muck, dobitnica Levstikove nagrade za življenjsko delo za izvirno leposlovje, ena izmed najbolj samosvojih sodobnih ustvarjalk za otroke in mladino na Slovenskem. Na humoren in luciden način odslikava vsakdanje življenje in nam neprisiljeno pokaže, kaj je prav in kaj ne. V svojih zgodbah zna biti ostra in neprizanesljiva, pa tudi pogumna. Loteva se aktualnih in včasih še vedno tabuiziranih tem - družinskih odnosov, odnosa do živali, spolnosti, drog, samospoznavanja, osamljenosti, prijateljstva in ljubezni, hlastanja po uspehu in moči, samopodobe, strahu, veselja in žalosti. "Imam močno željo po sporočanju in zgleda, da imam neko pedagoško čakro, ki se jo trudim zatreti, ampak mi vsake toliko časa ven useka," se je pošalila.

Kamilo Volčanšek, dobitnico Levstikove nagrade za življenjsko delo za izvirne knjižne ilustracije, z založbo Mladinska knjiga povezuje lepa zbirka slikaniških in ilustriranih knjig. Že na začetku ilustratorske poti je za slikanico Kralj Drozgobrad Jakoba in Wilhelma Grimma prejela Levstikovo nagrado, ki sta ji sledili Smrekarjeva nagrada za življenjsko delo in nagrada Ivane Kobilca za življenjsko delo. Ilustrirala je raznovrstna besedila sodobnih pravljičarjev: Itala Calvina, bratov Grimm, Hansa Christiana Andersena, slovenske ljudske pripovedi. Antologija Sončnica na rami, pesmi za otroke od Frana Levstika do danes z njenimi ilustracijami spada med klasiko sodobne ilustrirane književnosti za otroke in mlade.

prejšnji članek
Goran Dragić začel prodajati vilo, spakiral kovčke in ...
Svet slavnih
Goran Dragić začel prodajati vilo, spakiral kovčke in ...
naslednji članek
Horoskop: Device in najboljše partnerske kombinacije
Horoskop
Horoskop: Device in najboljše partnerske kombinacije