Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ali cena sončne kreme vpliva na zaščito?

11. 7. 2023; 04.00
Avtor: D. M. / revija Bodi zdrava
sončna krema, sončenje, poletje

UV-sevanje povzroča od 80 do 90 % staranja kože in obolenja, med katerimi je tudi kožni rak. foto: Dreamstime

V nadaljevanju boste izvedeli, kako izbrati ustrezno kremo za sončenje in tudi, ali cena izdelka zares vpliva na zaščitenost.

Tika Hribar, poznavalka nege kože in soavtorica prvega vodnika za nego kože Živjo, lepa koža, se zaveda, kako pomembno vlogo ima ustrezna zaščita pred soncem.

Kako naj se potrošnik sploh odloči, katero kremo za sončenje izbrati?

Predvsem je pomembno, da ima krema ustrezne oznake, ki zagotavljajo, da nudi zaščito pred UV-sevanjem, potem pa, da izberemo tako, ki nam teksturno ustreza. Za uporabo po telesu so večinoma vsem ljubše lažje teksture, ki se hitro vpijejo in ne obtežijo. Pri tem so nam lahko v pomoč zapisi na embalažah, ki to opredeljujejo.

Na trgu je res veliko izdelkov, potrošnik nima časa pregledati vseh testov, ocen, da izbere pravo kremo za sončenje. Kaj mu svetujete pri hitri izbiri prave zaščite?

To žal ni mogoče in je v vsakem primeru treba narediti domačo nalogo. Vplivneži s področja nege kože vlagamo veliko časa v ozaveščanje o zaščiti in v podrobne ter objektivne ocene zaščitnih krem – prav zato, da potrošniku olajšamo izbiro. Toda ta mora še vedno prebrati ocene in presoditi, ali bi mu lahko ustrezala, a še to ni zagotovilo, da mu bo. Šele preizkus na koži pokaže, ali je bila izbira prava. V splošnem pa spet ni tako hudo – področje zaščitnih krem je pri nas zelo dobro regulirano, in dokler smo pozorni, da ima ustrezne oznake, je zaščita zagotovljena, po teksturi pa nam lahko ustreza tudi kakšna povsem naključno izbrana krema.

Kako pomembna je dosledna zaščita pred sončnimi žarki?

Izjemno pomembna. UV-sevanje povzroča od 80 do 90 % staranja kože in obolenja, med katerimi je tudi kožni rak. Hiperpigmentacije, vnetni procesi, splošno poslabšanje teksture kože, poslabšanje tonusa, gub ipd. so v glavnem posledice nezaščitenega izpostavljanja UV-sevanju. Če želimo ohranjati kožo zdravo in čim bolj mladostno, je ustrezna in dosledna zaščita ključna. Popolna nega in dragocene sestavine so Sizifovo delo, če ne poskrbimo za ustrezno zaščito.

Kako po izpostavljenosti soncu poskrbeti za zaščito oz. nego kože?

Nikakor se ne smemo nezaščiteno izpostavljati UV-sevanju. Nobena nega kože ne more odpraviti posledic, ki jih pridelamo ob nezaščitenem izpostavljanju. Ob tem se moramo zavedati, da se UV-poškodbe akumulirajo in se lahko vidne posledice poznajo na koži šele leta pozneje, vsaka porjavitev pa je poškodba kože – kajti porjavitev je obramba proti povzročeni škodi. Varnega sončenja ni! Po kakih morskih aktivnostih, kjer uporabljamo več zaščitnih krem, je sicer smiselno, da jih zvečer dobro izmijemo s kože, in če imamo morda kakšno opeklino, negujemo z nevtralnimi izdelki za ta namen.

Je treba posebno nego po izpostavitvi soncu nameniti tudi lasem?

UV-sevanje vsekakor lahko vpliva tudi na neživa tkiva, kot so lasje, a s precej manj škode. Sama se ne ukvarjam s področjem nege las, tako da ne morem ponuditi strokovnih informacij, je pa seveda smiselno poskrbeti tudi za lase, če opazimo, da so bolj izsušeni ali slabše kakovosti. V pomoč so nam lahko različne negovalne maske, med izpostavitvijo soncu pa pokrivala. Glede izdelkov za UV-zaščito las sem iz več razlogov malce skeptična. Sicer opažam, da gre pri tem bolj za poletno kombinacijo z morjem oziroma soljo kot samih negativnih učinkov UV-sevanja, a je to res bolj vprašanje za kakšnega frizerja.

foto: Profimedia

So dražje kreme za sončenje praviloma tudi boljše?

Nikakor ne. Kot sem že omenila, je bistveno, da nudijo ustrezno zaščito, preostalo pa je postranskega pomena. Dražje kreme so sicer lahko nekoliko prijetnejše za uporabo, nekatere so tudi s stališča zaščite bolj dodelane (nudijo bolj vodoodporno ali dolgotrajnejšo zaščito), nekatere vsebujejo dodatne blagodejne sestavine, ki ponudijo nekaj več, a to res ni bistveno. Če najdemo formulacijo z ustreznimi oznakami za nekaj evrov in nam ta ustreza, ni nikakršnih zadržkov. Vsak pri sebi pretehta, ali mu kakšna dražja formulacija iz različnih razlogov (vonj, tekstura, razmazovanje, večja zanesljivost zaščite, občutka na koži, posebno blagodejnih sestavin ipd.) odtehta višjo ceno.

Kaj se priporoča za zaščito kože dojenčkov in otrok?

Z uporabo zaščitnih krem pri dojenčkih začnemo po šestem mesecu starosti, nekoliko bolj so priporočljivi mineralni (anorganski) filtri, saj je pri njih nekoliko manjša možnost kakšnega draženja. Moderne formulacije sicer prinašajo širok nabor kakovostnih zaščitnih krem tudi s kemičnimi (organskimi) filtri tako za dojenčke kot otroke, tako da po mojem mnenju ni potrebna kaka posebna »tržna raziskava« ali preferiranje ene skupine filtrov. Potrošniki se lahko brez skrbi ravnajo po zapisih na embalažah, s katerih je razvidno, da je krema primerna tudi za dojenčke ali otroke. To ne pomeni, da kakšna druga ni, so pa te po navadi res sestavinsko nekoliko primernejše za nežnejšo kožo otrok. Tako kot pri odraslih je bistveno, da bo krema ustrezala otroku oz. bo zanj senzorično prijetna in ga bodo starši lahko ustrezno zaščitili brez kakšnih dramatičnih epizod. Dobra možnost za otroke (pa tudi odrasle), ki so aktivni na plaži in v drugih UV-intenzivnejših okoliščinah, so tudi oblačila z UV-zaščito – bodite pozorni, da imajo ustrezen UPF-certifikat.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Dejan Dogaja presenetil s svojo odločitvijo
Svet slavnih
Dejan Dogaja presenetil s svojo odločitvijo
naslednji članek
Najboljša obleka, če ste na poroko povabljeni kot družica
Moda&Lepota
Najboljša obleka, če ste na poroko povabljeni kot družica