državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Luka Dončić je petič zapored postal športna osebnost leta Slovenije

19. 8. 2023; 09.00
Avtor: CU
Luka in Andrej

Luka in Andrej foto: ekipa

Si priznanje zasluži, ali bi vi nagrado podelili komu drugemu?

Luka Dončić je petič zapored postal športna osebnost leta Slovenije po izboru športnega dnevnika Ekipa in je na reprezentančnih pripravah na svetovno prvenstvo prevzel lovoriko iz rok novinarja tega časnika Andreja Miljkovića. Kako je mogoče v obdobju zadnjih petih let imeti Tadeja Pogačarja kot dvakratnega zmagovalca Toura ter Primoža Rogliča z zmagami na Vuelti in zlato olimpijsko kolajno (da ne omenjamo vseh drugih zlatih presežkov te polovice desetletja), v glasovanju pa se stvari vsakokrat obrnejo tako, da naj športna osebnost postane Luka?

Osebnost, pozor, poimenovanje izbora in izbranega k temu prav tako prispevajo veliko. Ne gre za športnika leta, ki ga izbirajo drugi in drugje. Gre za osebnost leta, kar je pred leti postal tudi Aleksander Čeferin in kar gre po vseh definicijah onkraj golih športnih dosežkov. Gre za doseg, domet, pomen in vpliv posameznika, ki deluje v slovenskem športu in ki pušča najgloblje sledi. Pravzaprav lahko zadevo opišemo tako, kot smo jo opisali ameriškim kolegom, ko so nas vprašali, zakaj je fenomen Luke Dončića nekaj tako zelo posebnega v primerjavi s preostalimi slovenskimi športnimi asi in kaj je tisto glavno, kar je ta košarkar prinesel ter dal drugačnega.

Luka in Andrej foto: Ekipa

Odgovor je v resnici precej preprost. Luka je postal glavni steber identitete Slovenije in Slovencev praktično kjer koli v tujini. Hote ali nehote smo se v teh letih navadili, da se kot ljudje iz »dežele Luke Dončića« včasih predstavljamo celo najprej, preden tej deželi dodamo ime Slovenija. Kadar pa ime države pride najprej, je Dončić pojasnilo, ki sledi takoj za tem in ki najbolj uspešno postavlja vse nas v čas in prostor. In tudi odpira največ vrat. Pa ne gre samo za nas, to priznavajo celo naši politiki in gospodarstveniki.

prejšnji članek
Botri: Lara, kako pa kaj ljubezen?
Svet slavnih
Botri: Lara, kako pa kaj ljubezen?
naslednji članek
Bar: Sandi Jug pred novim izzivom
Resničnostni šovi
Bar: Sandi Jug pred novim izzivom
#nasazenazenska
nasazenazenska