nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Voditeljičine trditve o zaželenosti necepljenih krvodajalcev povzročajo škodo

7. 9. 2023; 08.00
Avtor: V.M.
3_jasmina Kandorfer

Jasmina Kandorfer foto: Osebni arhiv

Voditeljica Jasmina Kandorfer je pritegnila pozornost z udarno trditvijo, da se izvaja mrzlično iskanje necepljenih krvodajalcev. Kaj o širjenju tovrstnih informacij menijo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino?

Voditeljica oddaje Klepet ob kavi Jasmina Kandorfer je sklenila javnost informirati o temi, ki je pogosto predmet razprave na družbenih omrežjih. Na spletu se je namreč pojavil posnetek, v katerem z udarnim tonom obelodanja, da so med krvodajalci najbolj zaželeni necepljeni posamezniki.

»'Gospa, ker niste cepljeni.' To so besede, ki jih slišijo mnogi krvodajalci upokojenci. Osebno jih poznam vsaj šest, ki so mi v zadnje pol leta povedali, da jih konstantno kličejo, da bi dali kri in ko jih sprašujejo dovolj časa, zakaj ravno njih in zakaj tako pogosto, da prej toliko tega nikoli ni bilo, povedo, da zaradi tega, ker niso cepljeni,« je v posnetku, ki se širi po spletu, dejala Kandorferjeva.

Jasmina Kandorfer foto: osebni arhiv

Ker so izjave na posnetku razburile javnost, smo tako neuradno, kot uradno preverili, ali obstaja razlog za skrb in v obeh primerih prejeli odzive, ki se ne skladajo z voditeljičinimi trditvami. Na Centrih za transfuzijsko dejavnost namreč ni bilo zaznati popolnoma nobenega zanimanja za necepljene krvodajalce ali kakršnokoli delitev krvodajalcev med cepljene in necepljene, na Zavodu RS za transfuzijsko medicino pa so tudi zanikali trditve, ki v minulih dneh razburjajo javnost.

»Žalosti nas, da se posamezniki ne zavedajo, da lahko z nepreverjenimi objavami ogrozijo nemoteno preskrbo s krvjo bolnikov in zdravstvenega sistema. Kategorično zanikamo izjavo gospe na posnetku, nikoli nismo in ne iščemo krvodajalce, ki niso cepljeni proti COVID-19 ali drugimi cepivi,« je pojasnil Primož Poženel, dr. med., spec. transf. med. iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino, kjer so za nas v okviru osveščanja javnosti pripravili povzetek informacij na temo krvodajalstva in cepiv. Ravno zaradi povečane naklonjenosti družbe k neutemeljenim teorijam, vas tako vabimo, da se pred širjenjem nekje slišanih zgodb seznanite s podrobnejšo razlago stroke, tudi na temo trditev, da je kri cepljenih škodljiva za prejemnike.

V Sloveniji preskrbo s krvjo že 70 let zagotavljamo s prostovoljnimi, neplačanimi in odgovornimi krvodajalci. foto: Jure Kljajić

Naloga transfuzijske službe in Zavoda RS za transfuzijsko medicino (ZTM) je, da v Sloveniji zagotavljamo preskrbo s krvjo, ki ustreza vsem standardom kakovosti in varnosti tako za darovalca kot tudi za prejemnika - bolnika. Upoštevamo vso zakonodajo in priporočila evropskih inštitucij, ki pokrivajo področje »snovi človeškega izvora« (Substances of Human Origin - SoHO) kot so npr. EDQM (European Directorat for the Quality of Medicines & HealthCare), EMA (European Medicines Agency), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), ter sledimo strokovnim smernicam na področju transfuzijske medicine in ostalih področjih medicine.

Ali lahko kri cepljenega krvodajalca škoduje prejemniku?

Obstajajo nepreverjene trditve, da bi lahko cepiva COVID-19, škodovala prejemnikom krvi, zbrane od cepljenih darovalcev. Te trditve niso dokazane in niso utemeljene s študijami varnosti. Nobenega dokaza ni, da bi kri zdravega darovalca, ki je bil kadar koli prej cepljen s cepivom proti COVID-19, predstavljala kakršno koli tveganje za zdravje prejemnika katerega koli krvnega pripravka.

Ali so krvodajalci cepljeni proti COVID-19 manj zaželeni?

V zvezi s cepivi proti COVID-19 ni razlogov, da bi omejevali uporabo krvi krvodajalcev, ki so bili cepljeni proti COVID-19. Podobno velja tudi za druga neživa cepiva - cepiva proti tetanusu, meningokoknemu meningitisu, oslovskemu kašlju in gripi. Enako stališče imajo tudi drugi regulatorji, kot je npr. ameriška FDA (U.S. Food and Drug Administration)

 Ali se izvaja delitev krvi na podlagi cepilnega statusa krvodajalcev?

Informacije o pripravkih iz krvi so omejene na tiste, ki so pomembne za varno zdravljenje. V Sloveniji in v EU ni zakonske zahteve ali standarda kakovosti, ki bi zahteval, da se na oznaki pripravka iz krvi navede cepilni status krvodajalca.

Transfuzijske službe ali druge organizacije, zadolžene za preskrbo s krvjo, nikjer ne ločujejo komponente krvi na »cepljene in necepljene« komponente krvi.

 Transfuzijska služba na komponentah krvi ne navaja statusa cepljenja s cepivom proti COVID-19 ali z drugimi cepivi. To velja tako za zakonsko obvezna cepljenja proti 9 boleznim (ošpice, mumps, rdečke, tetanus...), ki jih večinoma prejmemo že v otroštvu, kot tudi za cepljenja, za katera se posameznik sam odloči (npr. cepljenje proti klopnemu meningitisu, covidu...).

Prevarantski transfuzijski centri z oskrbo necepljene krvi

George Della Pietra, švicarski naturopat, je ustanovil posredniško službo, Safe Blood Donation, ki lažno označuje cepiva proti koronavirusom mRNA za "zdravstveno grožnjo" in skuša povezati necepljene krvodajalce s prejemniki. Člani organizacije »Varna kri« morajo plačati začetno članarino v višini 50 EUR, nato pa vsako leto 20 EUR, je navedeno na spletni strani organizacije. V zameno organizacija s sedežem v Zürichu svojim varovancem ponuja pridobitev "sveže ali konzervirane" necepljene krvi, je zapisano na spletni strani Safe Blood, kjer je navedeno, da je prisotna v zahodni Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji, Aziji in Afriki. Gre za lažne informacije in finančno okoriščanje, saj transfuziološki centri v EU in ZDA v skladu s strokovnimi smernicami ne ločujejo krvi cepljenih in necepljenih darovalcev.

Naloga transfuzijske službe in Zavoda RS za transfuzijsko medicino (ZTM) je, da v Sloveniji zagotavljajo preskrbo s krvjo, ki ustreza vsem standardom kakovosti in varnosti tako za darovalca kot tudi za prejemnika - bolnika. foto: Jure Kljajić

prejšnji članek
Kmetija: Se za Patricijinim nasmehom skriva nevarnost?
Resničnostni šovi
Kmetija: Se za Patricijinim nasmehom skriva nevarnost?
naslednji članek
Luka prekipeva od samozavesti: Jaz sem unikat
Resničnostni šovi
Luka prekipeva od samozavesti: Jaz sem unikat