nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Lara Jankovič: Vedno smo čudne ženske, ki nimamo otrok

16. 9. 2023; 12.00
Avtor: K.M.
lara jankovič

Lara Jankovič foto: SR/M24

Lara Jankovič razkriva svoje globoko osebne razloge in čustva o odločitvi za življenje brez otrok. Odkrijte, kako se sooča z družbenimi pričakovanji in zakaj je pomembno razumeti in spoštovati vsako žensko in njeno izbiro.

"Vedno smo čudne ženske, ki nimamo otrok, meni pa so bolj čudne tiste, ki si jih ne želijo in jih imajo zato, ker to od njih zahtevajo družba, starši, mož, okolica. In potem se to kaže pri odnosu do otroka, pri vzgoji in tako lahko uničiš mlade ljudi, ker otrok v bistvu nisi hotel imeti, ampak so drugi to hoteli, pričakovali. Malokdo pomisli, da imajo nekateri otroke, ki jih potem pretepajo, maltretirajo, jim ne posvečajo pozornosti in prave vzgoje, da ne govorim o vseh vrstah zlorab, predvsem tudi psihičnih, alkoholizmu v družinah, nesprejemanju spolne usmerjenosti. Tega je strašljivo ogromno, da ne boste mislili. Potem imamo težave s tem, da bi istospolni, ki so polni ljubezni, posvojili otroke," je igralka med drugim povedala za revijo Obrazi.

K temu je še dodala: "Biološki starši lahko uničijo otroka ali ga dajo v rejo, rejniki ga vzamejo zaradi denarja, otrok odrašča brez ljubezni. Malo je primerov, da imajo takšni otroci srečo. Veliko je žensk, ki ne želijo imeti otrok. In redke si upajo to povedati na glas in stati za tem. Bog ve, kakšne zgodbe imajo te ženske za sabo ali v sebi. Zato ne smemo soditi in se vtikati v to. Jaz sem z veseljem čuvala otroke svoje sorodnice, z veseljem se posvečam prijateljičini hčerkici, jo peljem na predstavo, se igram z njo in pogovarjam in vedno pravim, da ta svet potrebuje tudi »tete«. Če iskreno povem, nisem nikoli rekla, da ne bi imela otrok. Ampak tako se je odločilo življenje. Je pa res, da je moje delo velik del mene. In ja, po eni strani me je bilo vedno malo strah, koliko bi me otrok ustavil pri vsem, a po drugi strani se zavedam, da tudi ob otroku lahko uresničiš svoje sanje."

Lara Jankovič foto: M24.si

Spregovorila pa je tudi o temu, zakaj otroka ni imela kasneje. Ob tem se je potrebno zavedati, da včasih je to odločitev ženske, včasih pa preprosto otroka kljub želji ne more imeti. "Ja, ampak se preprosto ni zgodilo. Je pa tudi res, da sem imela težave. Verjetno je vesolje vedelo, kako in kaj. Čeprav sem veliko razmišljala o tem, da mi ne bo kdaj žal. Neki strokovnjak mi je rekel, da imam pravzaprav izpolnjeno življenje, saj veliko žensk kompenzira praznino v življenju z otroki, in da meni tega ni treba. Sem bila kar začudena, ker nisem nikoli prej pomislila na to. Saj še vedno kdaj pomislim, da bi bilo lepo imeti otroka, ker jih imam rada. Zato bodimo nežni, prizanesljivi, sočutni in razumevajoči, ker nikoli ne veš, kakšne zgodbe nosi človek, ki ga srečaš. Ljudje nosijo maske. Jaz jih nosim samo na odru, zasebno pač ne, ker potem pritegneš nase neiskrene ljudi, ljudi z maskami, pod katerimi nikoli ne veš, kaj se skriva. Če želiš ob sebi iskrene ljudi, moraš biti iskren tudi sam. Ko bomo začeli tako razmišljati, ne bomo več obsojali in se ne bomo toliko ukvarjali z življenji drugih. Živi in pusti živeti. Delaj drugemu, kar želiš, da se zgodi tebi. Ne sodi, da ti ne bo sojeno. Sila preprosto. In krščansko, če že hočete. Predvsem resnično in deluje."

prejšnji članek
Ideja za izlet: Köln ali Düsseldorf
Življenjski slog
Ideja za izlet: Köln ali Düsseldorf
naslednji članek
Tereza Kesovija utrpela srčni infarkt
Svet slavnih
Tereza Kesovija utrpela srčni infarkt