pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi starih naprav ne morejo do preiskav?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Luka Basi: V resnici sem predvsem bolj zadržan

11. 9. 2023; 11.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
VR VESELJAK - LUKA BASI - FOTO SIMON PELKO -  MAKE UP MAJA ZELEZNIK (49 of 57)

Luka Basi je danes sploh prvič gostoval na Veseljaku - razlok seveda prva pesem v slovenskem jeziku; Skrito v raju. foto: Simon Pelko

Čeprav je Slovenec, ki poje v hrvaškem jeziku, je v zadnjih letih osvojil slovensko občinstvo, dvorane na njegovih nastopih so polne in obiskovalci vedno z navdušenjem sprejmejo njegove nove pesmi. Kakšen pa je glasbenik zasebno?

Pevec navdušuje tudi s svojo zadnjo Skrito v raju, sploh prvo, ki jo je uradno posnel v slovenskem jeziku. Luka Basi pa je veliko več kot samo vedno široko nasmejani glasbenik na odru. Je tudi sin, oče štiriletnemu Taiu in triletni Tii, še vedno pa zaročenec svoji dolgoletni izbranki Nastji, s katero bi si večno zvestobo morala obljubiti na prvo avgustovsko soboto, a so hude vremenske razmere v Sloveniji to preprečile. Je pa Luka nekaj tednov prej vseeno doživel svojo fantovščino.

Občutke s svoje fantovščine pa je priljubljeni glasbenik izlil v pesem Momačka (hrvaški prevod za besedo fantovščina). Še več, s svojimi oboževalci je v videospotu za pesem delil številne zasebne posnetke, ki so nastali tako v središču Ljubljane kot tudi na hrvaškem otoku Pagu, kjer se je Luka zabaval s svojimi najbližjimi prijatelji. Besedilo pesmi je sicer spisal Nenad Ninčević, pod glasbo pa se podpisuje Raay. Te dni je na digitalnih platfomah izšel tudi njegov drugi album Anđeo i vrag, ki bo kmalu na voljo tudi v fizični obliki. 

Osrednji dogodek bo naslednji petek, 15. septembra, ko bo Luka Basi nastopal v kultnih Križankah. Koncert obljublja nepozabno glasbeno izkušnjo z nepričakovanimi dueti, prvič v živo izvedenimi skladbami z novega albuma, nenapovedanimi gosti in večerom uspešnic, ki so zaznamovale njegovo hitro vzpenjajočo se kariero. VSTOPNICE SI LAHKO ZAGOTOVITE TUKAJ >>KLIKNITE<<!

Kljub zasedenemu urniku pa verjetno v vsem tem tudi zelo uživate?

Če ne bi užival, tega ne bi delal s takim veseljem. Sem tudi tak človek, da se mi mora vedno nekaj dogajati. Celotna naša ekipa to dela z veseljem in je res užitek, da ti ni naporno, ko recimo spiš samo štiri ure. Odlično se imam, in to navsezadnje največ šteje.

Še danes mi je lažje iti v Stožice, peti pred več kot 10 tisoč ljudmi, kot na neko zasebno zabavo presenečenja.

Tudi vaša, žal še vedno, zaročenka je glasbenica. Kako v tako natrpanih mesecih kombinirata poslovno in zasebno življenje?

Ravno to, da je glasbenica, je pozitivno, saj imava tako urnike, da se pokrivava. Po navadi naju za konec tedna ni, takrat kombinirava varstvo, med tednom pa nama ostane več časa za naju, za otroka in vse obveznosti. Kar je kar dobitna kombinacija. Če bi imel partnerico, ki bi delala od ponedeljka do petka, mene pa ne bi bilo za konec tedna, ne vem, kako bi šlo.

Pred meseci sta se celo lotila skupnega posla. Nam lahko poveste kaj več o tem?

Od nekdaj sva si želela odpreti glasbeni center. Kjer smo živeli prej, nam je omogočalo maksimalno to, da je imela Nastja doma šolo petja, v Ravnah pa se nama je ponudila priložnost. Vsega skupaj v načrtu sicer nisva imela tako hitro, ampak sva rekla, da je to to. Najeli smo prostor, velik 400 kvadratnih metrov, vse preuredili in imamo že veliko učencev. Ponujamo učenje bobnov, klavirja, kitare, petja ...

Skoraj vse instrumente, ampak na bolj 'popiš' način. Pri učencih res vidim veliko veselje, ko pride recimo bobne igrat sedemletnica, ki posluša AC/DC, in pri uri izhajamo iz tega. Torej iz njihovih želja, kar je ravno to, kar sem sam kot otrok pogrešal. Imel sem kar nekaj težav, ker ko prideš v leta, ko želiš igrati, kar te veseli, te sistem ustavi, saj klasična šola uči klasiko. So pa zelo veseli in zadovoljni, tudi starši, ker vidijo, da je dobro, da imajo otroci motivacijo v glasbi. Vesela sva, da sva odprla center in da je bil tudi odziv tako hiter.

Je vajina selitev spodbudila odprtje glasbenega centra ali je odziv na glasbeni center spodbudil oziroma pohitril vajino selitev nazaj na Koroško?

Center je selitev kar pohitril. Vse skupaj smo začeli delati januarja, takrat pa sva si rekla, da počasi začnemo septembra, z novim šolskim letom Zgodilo pa se je, da smo že konec marca začeli. Vse skupaj pa je bilo videti tako, da smo bili dva dneva v Cerkljah, tri dni na Koroškem, kar ni šlo več. Vse smo pospešili, da smo uredili tudi stanovanje.

Luka Basi, Nastja Gabor foto: Marko Vavpotič/M24

Oba sicer prihajata iz Koroške, a sta vseeno vajini karieri v razcvetu. Kaj vaju je že tako zgodaj zvabilo nazaj domov?

V prvi vrsti družini, najini starši, sorodniki in dolgoletni prijatelji. Tam, kjer si doma, si dejansko resnično doma. Če si v nekem okolju, predvsem v fazi doraščanja, recimo obdobje dvajsetih let, si se tam zasidral. Tam se resnično počutiš doma. Tudi v Cerkljah so nas odlično sprejeli, ampak kakorkoli obrneš, tam nisi domačin. Se pa veliko družimo tako z mojimi kot Nastjinimi starši, ki imajo večinoma čas med tednom, ampak vsi delajo. Da se štiri ure na dan vozimo samo za eno kavico, to na dolgi rok ni izvedljivo. Drugi vidik pa je finančni. Vsi vemo, da je središče Slovenije izjemno drago in rekla sva si, da bi ta denar raje porabila za kaj drugega.

Je na odločitev vplivala tudi starost vajinih otrok in približevanje osnovne šole?

Oba otroka sta na srečo zelo prilagodljiva, sam imam s tem v resnici večje težave kot Nastja. Sta že toliko stara, da sta si tam, kjer smo živeli, našla veliko prijateljev in sta uživala, ampak jima je tudi na Koroškem čudovito, zaradi česar mi je res odleglo. Že prej sva si zadala cilj, da sva do njune šole nazaj na Koroškem. Selitve in menjave okolja so potem bolj zahtevne za otroke.

Da tam ostanete vsaj tistih devet let ...

Točno tako, ampak imava načrt ostati kar dlje (smeh).

Omenili ste, da sta si našla stanovanje. Bosta tudi zidala, je torej v načrtu tudi življenje v hiši?

V prostorih glasbenega centra smo 100 kvadratnih metrov pustili za glasbeni studio, kjer smo si zdaj uredili začasno stanovanje. Smo pa ravno konec julija začeli graditi hišo na Ravnah na Koroškem, v neposredni bližini centra. Upam, da se končno preselimo naslednje leto.

V videospot je ujel številne posnetke, ki so se dogajali na dan njegove fantovščine. foto: Neo Visuals

Tai in Tia sta vsak dan izpostavljena glasbi, glasbeno šolo imata dobesedno pred vrati. Že kažeta zanimanje za glasbila, čeprav sta morda še malo premlada?

Skoraj 24 ur na dan smo obdani z glasbo. Nastja je doma tudi učila, tako da znata že vse ogrevalne vaje na pamet, čeprav ni učila njiju. Je pa res, da velikokrat sama rečeta, da gremo do klavirja in kaj zapojemo. Kažeta veliko zanimanja za glasbo, Tai predvsem za bobne. Tia pa je v obdobju oblekic, plesa in bi se vrtela in bila balerina.

Je poroka logična posledica vajine celotne zgodbe?

Oba sva si želela poroko, da obeleživa ljubezen in da se poveseliva s prijatelji. Vedno pa sva si govorila, da se bova poročila pozneje, ko bo več časa. Ampak ne vem, čutil sem, da si Nastja zaroko želi, čeprav je govorila, da se vsaj štiri leta še ne bova poročila. Zdaj pa smo tam, kjer smo.

Starši obeh so ločeni. Je to kaj vplivalo na vaju ali se na to nista ozirala. Gledata drugače na poroko?

Zaznamuje te v vsakem primeru. Mogoče se Nastja zaradi tega v določenih primerih obnaša tako, kot se. Mogoče se sam v določenih primerih obnašam drugače, kot bi se, če ne bi bilo ločitve. Vendar mislim, da naju ni veliko zaznamovalo. Ne ozirava se na starše, ne ozirava se na prijatelje, imava svoj pogled in svojo pot. Zagotovo pa zaradi ločitev ne gledava drugače na zakon ali na samo poroko.

Omenili ste spremembo priimka – kako se bo Nastja pisala po poroki?

Nastja se bo pisala Basi Prikeržnik. Za medijsko in kulturno udejstvovanje bo ostala Nastja Gabor. Po eni strani zato, ker se je že uveljavila na sceni, po drugi strani pa tudi zato, ker ne želiva tega vpliva priimka. Vsakemu povem, da je odlična vokalistka, da noro poje in naredi noro zabavo, na koncu pa je v komunikaciji vedno partnerica Luke Basija. Če bi bila Nastja Basi, bi bilo pa še huje.

Vi pa ste si ime uradno spremenili v Luka in si ime Matej odstranili?

Tako je.

Pred časom sem govorila z Nastjo, ki je o vas govorila kot o Mateju.

Ona me še vedno kliče Matej oziroma se v resnici niti ne kličeva po imenih, ampak po vzdevku 'Mac'. Drugače pa doma Matej, če smo pa v kakšni družbi ali na kakšnem poslovnem dogodku, pa tudi ona reče Luka, saj večina niti ne ve, da sem si ime spremenil.

Že v petek poletno dogajanje spet zaključujete v Križankah v Ljubljani. V petek, 15. septembra, tako pripravljate veliki spektakel duetov, že tretjič pa nastopate na tej lokaciji. Kaj vam pomeni?

Luka Basi, Dalmatinska noč, Križanke foto: Marko Vavpotič/M24

Vedno znova se jih veselim, kot da je prvič. Predvsem letos, ko sem jih nekako že navajen. Ko greš prvič v Križanke, ne veš, kaj pričakovati, kakšen bo ambient, vse ti je novo. Zdaj pa je veselo pričakovanje z malo manj stresa. Zame je to koncert leta s številnimi gosti, priredbami, seveda tudi mojimi uspešnicami. Zato sem tudi rad maksimalno vpet in moram priznati, da so Križanke bolj stresne kot načrtovanje poroke. Ampak je od prve sekunde, ko stopim na oder, vse poplačano. Tja res pridejo ljudje, ki me poslušajo, spremljajo, podpirajo in so z mano že vsa leta kariere. Imeti takšno občinstvo je glasbena poezija za pevca.

In z vami pojejo v en glas ...

Če bi bil brez glasu, bi lahko Križanke oddelal brez težav, ker gledalci pojejo od prve pesmi naprej.

Lani so bili odlični odzivi tudi po koncertu.

Zato tudi zase zadržim goste in potek koncerta. Če daš ven plakat z vsemi gosti, na neki način že uničiš ves ta čar, saj ljudje že vedo, kaj pričakovati. Že s tem naredim šok trenutek, potem pa še z izborom pesmi. Lani nikomur ni bilo nič jasno, ko sva z Matjažem Jelenom iz skupine Šank rock zapela Cesarico Oliverja Dragojevića v rokovski priredbi. Res se trudim narediti spektakel in meni je to res lep dogodek.

Vseeno pa s tem koncertom dejansko še ne zaključite 'sezone'.

Koncertu v Križankah sicer pravim zaključek poletja, ampak nimamo nekega predaha. Že skoraj vse termine do januarja imamo zasedene. Je pa poletje vseeno drugačen čas, in tam od sredine poletja se ljudje začnejo zavedati, da je treba nazaj v ustaljen ritem. Zato tudi ta koncert, saj se tudi sam vračam nazaj na odre. So pa preostali koncerti res drugačni. Dejansko bi lahko isti dan ob 15.00 nastopili v Ljubljani in bi isto občinstvo prišlo zvečer še v Križanke, ampak bi tam doživeli popolnoma drugačno izkušnjo.

Ona (Nastja, op. a.) me še vedno kliče Matej oziroma se v resnici niti ne kličeva po imenih, ampak po vzdevku 'Mac'. Drugače sem doma Matej, če smo pa v kakšni družbi ali na kakšnem poslovnem dogodku, pa tudi ona reče Luka, saj večina niti ne ve, da sem si ime spremenil.

Pogovor bi rada zaključila s tisto pravo sliko Luke Basija. Kakšen in kdo ste, ko niste na očeh javnosti?

V resnici sem predvsem bolj zadržan in glede na to, da smo za konce tedna zelo oblegani, imam med tednom rad mir. Druženje s tistimi najbližjimi. Rad se pogovarjam. Tudi na fantovščini smo imeli nekakšen »pogovorni večer«, ko smo se pet ur samo pogovarjali, ampak sem res zelo užival. Včasih mi je bilo tudi zelo neprijetno v družbi, če nisem nikogar poznal. Še danes mi je lažje iti v Stožice, peti pred več kot 10 tisoč ljudmi, kot na neko zasebno zabavo presenečenja, kjer je 20 ljudi. Na koncu je vedno odlično tudi na zasebnih zabavah, ampak strah pa je desetkrat večji in še danes ne znam razložiti, zakaj je tako.





prejšnji članek
Znano, kdaj se prične šov Slovenija ima talent
Resničnostni šovi
Znano, kdaj se prične šov Slovenija ima talent
naslednji članek
Kmetija: Ta nagrada najbolj pripada meni
Resničnostni šovi
Kmetija: Ta nagrada najbolj pripada meni