Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zvezda filma Šepet metulja: Govorili so mi, da ne bo nič iz mene

13. 9. 2023; 10.00
Avtor: V.M.
šepet-metulja

Glavni igralec Ali Ogrizek foto: Kylo

Film Šepet metulja temelji na resnični zgodbi. Najpomembnejšo vlogo je odigral Ali Ogrizek, ki je glavega junaka oplemenitil z osebno izkušnjo z avtizmom. Čeprav so mu v preteklosti govorili, da mu v življenju ne bo nič uspelo, s Šepetom metulja dokazuje, da je tudi sam razprl krila. Bravo Ali!

Le še slab mesec nas loči do slavnostne premiere težko pričakovanega slovenskega celovečernega mladinskega filma Šepet metulja, režiserja Alena Pavšarja, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju. Predstavniki sedme sile so v ljubljanskem Cineplexxu Rudnik na posebnem druženju, ki ga je povezoval Iztok Gartner, z ustvarjalci filma iz prve roke izvedeli zanimive podrobnosti iz snemanja filma, o zvezdniških gostih in naslovni pesmi Metulj v novi preobleki.

Mladi glavi igralci: Elyes Samba, Lara Kolar, Ali Ogrizek foto: Kylo

Zgodba o najstniku avtistu

Mladinski film Šepet metulja je zgodba o Janu, 17-letnem navdušencu mehatronike in najstniku avtistu. V razredu, ki ga vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka, Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. »Film pripomore k razbijanju stereotipov ter spodbujanju inkluzije in sprejemanja. Zgodba glavnih junakov je dokaz, da lahko vsak pripomore k bolj sočutnemu in raznolikemu svetu, ki sprejema vsakega posameznika, ne glede na njegove posebnosti. Čustev poln film je izjemna priložnost za povečanje ozaveščenosti in razumevanja avtizma. Vsak posameznik s spektrom avtizma namreč s seboj nosi edinstvene talente in perspektive, ki jih lahko prispevajo v svetu. Testne projekcije so bile več kot uspešne, zato komaj čakamo premiero in odzive gledalcev,« je svoje občutke ob ustvarjanju filma delil režiser in scenarist Alen Pavšar.

Šank Rock, Tinkara Kovač, Alenka Husič foto: Kylo

Ali Ogrizek - zvezda filma Šepet metulja

Osrednjo vlogo v filmu Šepet metulja je odigral Ali Ogrizek, ki je glavnemu junaku vnesel tudi svoje osebne izkušnje z avtizmom. »Jaz sem se zelo zabaval med snemanjem filma, spoznal sem veliko novih prijateljev in sem vesel, da bodo ljudje videli tudi mojo izkušnjo. Na snemanju je bilo super, dal sem vse od sebe, čeprav sem tudi kdaj zadremal, pa so me počakali, med odmori pa smeha med ekipo res ni manjkalo. Vesel sem, da sem dobil toliko novih prijateljev, najtežje pa je bilo zadnji snemalni dan, ker je to pomenilo konec naših intenzivnih druženj,« je povedal glavni igralec Ali, ki so ga na medijskem druženju spremljali nekateri njegovi soigralci: Mitja Ritlop, Lara Kolar, Elyes Sambain drugi, pridružili pa so se jim tudi Franci Pliberšek, direktor podjetja MIK, Simona Črep, ravnateljica Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, Mojmir Klovar, direktor Šolskega centra Celje, Rok Skale, producent, Igor Pečoler, direktor fotografije in Mateja Zorko Pavšar, izvršna producentka in tudi avtorica knjige Šepet metulja, ki daje bolj poglobljen uvid v delovanje, razmišljanje, čutenje otrok / mladostnikov s spektrom avtistične motnje.

Lara Kolar, Ali Ogrizek, Elyes Samba, Mitja Ritlop, Alen Pavšar, Šank Rock, Tinkara kovač, Alenka Husič, Mateja Zorko Pavšar foto: Kylo

Avtorja knjige Šepet metulja Mateja Zorko Pavšar in Alen Pavšar. foto: Kylo

prejšnji članek
Skrivnost Kmetije: Marcel in Klara nista neznanca?
Resničnostni šovi
Skrivnost Kmetije: Marcel in Klara nista neznanca?
naslednji članek
Marjetka Vovk še nikoli ni tako jokala
Resničnostni šovi
Marjetka Vovk še nikoli ni tako jokala