Šolta
Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi kamerami nad obiskovalce

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Barbie, ki ženske bodri k prepoznavanju svoje vrednosti

1. 11. 2023; 08.00
Avtor: Revija Bodi zdrava
profimedia-0402086756

Margot Robbie foto: Profimedia

Barbie je trenutno film, o katerem se največ govori. Toda kaj bi vsebina, ki za glavni lik jemlje lutko brez težav, sploh lahko prinašala? Margot Robbie je vzela idejo Barbie in jo spremenila v feministični film, ki ženske bodri k prepoznavanju svoje vrednosti, jim sporoča, da jim ni treba biti najlepše in skrajno uspešne karieristke za doseganje nemogočih standardov družbe, ter jim predstavlja humano plat vsakega posameznika, ki čuti, se sesuva in nato znova zraste.

Margot Elise Robbie, ki je ne le prevzela glavno vlogo v filmu in odigrala stereotipno Barbie, ampak je film tudi producirala, je v Avstraliji rojena igralka, znana tako po velikih visokoproračunskih uspešnicah kot tudi po neodvisnih filmih. 33-letnica je za svoje delo prejela številne nagrade, vse od oskarja do zlatega globusa, imenovana je bila za eno najvplivnejših žensk na svetu, Forbes pa jo je umestil med najbolj plačane igralke na svetu. Prelepa, izjemno uspešna in mlada – ni čudno, da ji je vloga Barbie pisana na kožo. Vendar prav v tem filmu Margot Robbie doživi eksistencialno krizo.

Film namreč ne spregleda dejstva, da so Barbie kritizirali, vse odkar se je leta 1959 pojavila. Kritiki trdijo, da lutka promovira potrošništvo in neuresničljive telesne ideale, hkrati pa živi nestvarno in prazno, vedno srečno življenje s svojim prelepim Kenom (ki ga v filmu igra Ryan Gosling). Zato film zajadra v drugo smer in popolno Barbie pošlje v resnični svet, kjer se spozna z življenjem resničnih žensk, ki trpijo za nedosegljivimi cilji, ki jih je Barbie pomagala vzpostaviti.

Margot Robbie foto: Profimedia

Biti ženska

»Dobesedno nemogoče je biti ženska. Tako lepa si in pametna, da me ubija, ker misliš, da nisi dovolj dobra. Kot da moramo vedno biti izjemne, vendar nam to nikoli ne uspe. Moraš biti suha, a ne presuha, hkrati pa ne smeš reči, da si želiš biti suha. Moraš biti navdušena nad tem, da si mama, ampak ne smeš ves čas govoriti o otrocih. Moraš biti karieristka, vendar moraš hkrati skrbeti za druge. Moraš odgovarjati za slabo vedenje moških, kar je noro, toda če to omeniš, je videti, kot da se pritožuješ. Moraš biti lepa za moške, ampak ne tako lepa, da jih preveč privlačiš ali da s tem ogrožaš druge ženske. Vedno pa moraš izstopati in biti hvaležna … Ne smeš se postarati, ne smeš biti nesramna, ne smeš se hvaliti, ne smeš biti sebična, nikoli ne smeš pasti ali pokazati strahu, nikoli se ne smeš neprimerno vesti. To je tako težko! In protislovno – nihče ti za to ne da medalje ali zahvale. Na koncu se izkaže, da ne le delaš vse narobe, ampak je vse tudi tvoja krivda. Utrujena sem od gledanja sebe in drugih žensk, kako se skoraj raztrgamo, da bi nas ljudje imeli radi,« se glasi citat iz filma.

Ustvarjalke filma so se tako osredotočile na to, da mediji in družba nasploh slikajo življenje kot nekaj, kjer moraš biti lep, uspešen in srečen, vendar večina ljudi ne izpolnjuje teh idealov, celo nasprotno, duševno zdravje je močno na udaru in panični napadi, tesnoba, depresija in eksistencialne krize so del človeškega življenja.

Margot Robbie, Chanel foto: Profimedia

Prava sreča

V svetu Barbie so vse barbike uspešne. So astronavtke, predsednice – vse, kar jim srce poželi. So v različnih barvah in velikostih, vse brez izjeme pa so srečne. Ken je tam za okras, ker ženska pač ne more biti samska, vendar nima druge vloge, kot da je zraven nje. Margot je za snemanje filma izbrala priznano feministično režiserko Greto Gerwig, zdaj staro 39 let, ki ji mama ni dovolila, da bi se kot otrok igrala z barbikami, ker ji ni bilo všeč sporočilo, ki naj bi ga barbike prenašale na otroke.

Čeprav je bila Margot prepričana, da bo film predvsem komičen, jo je presenetilo, kaj je iz njega na koncu nastalo: kako čustven je in kako močno se lahko dotakne gledalca. Kajti ko se Barbie odpravi v resnični svet, odkrije človeško izkušnjo, ki zajema vsa mogoča čustva, od misli o smrti do tega, da je sprememba nekaj neizogibnega. »Nisem vedela, da se mi bo ta lik tako močno in na tak način zapisal v dušo. Nisem pričakovala, da bo imel toliko globokih pogovorov o pomenu življenja ali o tem, kaj je prava sreča,« je razkrila igralka, ki se je v otroštvu občasno igrala z barbikami svoje sestrične, večino časa pa je raje preživela v naravi, gradila utrdbe in iz blata izdelovala pite.

Stalno pod pritiskom

Margot je začela svojo kariero leta 2008 v televizijski seriji Sosedje, po selitvi v ZDA pa je doživela svoj veliki preboj v filmu Volk z Wall Streeta, v katerem si je prislužila tudi naziv »najbolj seksi blondinka«. Poročena je s filmarjem Tomom Ackerleyjem, s katerim je v razmerju že slabo desetletje, od leta 2014, poročila pa sta se dve leti po začetku zveze, ko sta oba štela 27 let. Skupaj sta ustanovila produkcijsko hišo LuckyChap Entertainment, ki je postala tudi produkcijska hiša filma Barbie. Margot priznava, da biti v središču podjetništva s seboj prinese ogromno pritiska, zato se rada obdaja s svojimi prijatelji, ki jo držijo prizemljeno.

»Zelo je težko. Verjamem, da to berejo tudi ljudje s svojimi podjetji in vedo, kako težko je to. Imeti svoj posel je stresno in vzame veliko časa, je pa tudi zelo navdihujoče. Velikokrat sem tik pred tem, da se bom samo sesula in rekla: ‘Ne zmorem več.’ Veliko stvari zamujam; redko grem na primer na počitnice, zamudim vse poroke in rojstne dneve. Zelo malo sem doma, včasih dolgo ne vidim svojih najboljših prijateljev, svojega nečaka. Tudi to je vidik, ki pride z dobro kariero, in boli, da moraš vse to žrtvovati. Hkrati pa je zelo zadovoljujoče, ker nekaj gradiš in si del nečesa,« je dejala pred leti in dodala, da ničesar ne obžaluje

Margot Robbie foto: Profimedia

Otroci in družina

Poleg službenih pritiskov Margot bremenijo vprašanja o ustvarjanju družine. Mediji in oboževalci jo nenehno sprašujejo, kdaj bo imela otroka, kar je tema, ki je – poleg splošne zasebnosti njenega osebnega življenja – zanjo še posebej obremenjujoča. »Poročila sem se, in prvo vprašanje pri vsakem intervjuju se je nenadoma začelo vrteti okoli otrok. Kdaj boš imela otroke? Zelo sem jezna, da je to družbeno sprejemljivo.«

Na vprašanje, ali se ima za feministko, je še pred nekaj leti težko odgovorila, saj je njen proces zavedanja, kaj ta beseda pomeni, prišel počasi. Čeprav se danes izreka za feministko, se je nekoč bala izreči to besedo, saj jo je bilo strah, da bo obtožena sovraštva do moških. Nato pa je poslušala veliko predavanj na to temo in odkrila, da ne gre za nobeno sovraštvo in da so tudi moški lahko feministi. Njena najljubša definicija pojma se glasi: Feminist/-ka je vsaka oseba, ki verjame v enakopravnost spolov v družbenem, čustvenem in finančnem pomenu. »Glede na vse trnje in preizpraševanja, kaj vse mora ženska biti in kako ji dati kaj več od hoje po tanki črti, se mi Barbie zdi feminističen film,« pa je Greta Gerwig komentirala njuno skupno uspešnico, ki se bo zapisala v zgodovino filma.

prejšnji članek
Kako za svoj videz poskrbi Ajda Mlakar?
Svet slavnih
Kako za svoj videz poskrbi Ajda Mlakar?
naslednji članek
Vili Resnik je zaradi ljubezni potočil že veliko solza
Svet slavnih
Vili Resnik je zaradi ljubezni potočil že veliko solza