zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Tudi znani Slovenci pretekli vikend žurirali na svetovno priljubljene glasbenike

4. 12. 2023; 06.00
Avtor: K.M.
fuksi 4

Dubioza Kolektiv je spet navdušila foto: Marko Delbello Ocepek

Letošnji Festival Urbane kulture Slovenija je postregel z vsem, kar je zapisano v njegovi DNK: eklektiko, kitarami in muziko za ples, pogledom nazaj in naprej, s svetovno in regionalno zvezdo, za večino nepričakovan sladkorček pa je bil nastop prihajajoče domače skupine Pantaloons, ki smo jih spremljali tudi v letošnji sezoni Slovenija ima talent.

Collegiumov festival #FUKSi je od leta 2017 doživel kar nekaj reinkarnacij. Predstavil se je že kot mestni festival, block party, veliki warehouse in butični rooftop party, zapluli smo po Ljubljanici, zaplesali ob DJ setih z najbolj slikovitih kotičkov Slovenije, zadnji dve izdaji pa je gostila ljubljanska dvorana L56. V petek je za zabavo že drugo leto poskrbel Morales. Mož ki je definiral plesni zok 90. let in eden prvih velikih mojstrov, ki so house popeljali v mainstream, je očetovska figura slovenske elektronske scene.

Morales foto: Marko Delbello Ocepek

Nasploh je bil program petkovega brisanja prahu s klasičnih plesnih himen zastavljen kot spomin na zlata leta Ambasade Gavioli: ob Moralesu, ki je pri 61. letih še vedno prodoren ustvarjalec (letos že deset izdanih singlov, založba in radijska oddaja Diridim), je iz Benetk priletel še Spiller, ki doživlja preporod z vplivnim Defectedom, Paolo Barbato in Dave Manali pa sta tudi prvoborca regionalne scene. Dejstvo, da je bila dvorana ob 5h zjutraj, ko so se prižgale luči, še vedno polna, pa je najboljši dokaz odlične vsebine.

Voditeljica Ajda Mlakar s prijateljico foto: Marko Delbello Ocepek

Voditelja Peter Poles in Klemen Bučan foto: Marko Delbello Ocepek

20 let zasedbe Dubioza Kolektiv

Hala L56 je bila spet napolnjena do zadnjega kotička. foto: Marko Delbello Ocepek

Pantaloons je v soboto doživela enega sovjih prvih nastopov pred polno dvorano. foto: Marko Delbello Ocepek

Sobotni večer pa je bil rezerviran za praznovanje 20-letnice Dubioze Kolektiva, ene globalno najuspešnejših regionalnih skupin, v kateri ob basistu Jerneju Šavlu deluje še nekaj slovenskih članov tehnične ekipe. Hkrati letos 20-letnico delovanja praznuje tudi dvojec Roots In Session, ki je z Dubiozo v L56 nastopil že lani. Koncert je bil pričakovano vnaprej razprodan, Dubioza je še enkrat več postregla s svojim visokooktanskim glasbenim šovov z obiljem zabavnih vložkov, dodatni nepričakovani vrhunec večera za večino obiskovalcev pa je bil zagotovo mladi primorski trio Pantaloons.

Skupina igra avtorsko mešanico broken beata, dubstepa, elektrofunka, jazza in ambientalnih momentov, Aljaž, David in Luka vse to pa izvajajo s tubo, saksom in bobni. Mogoče ste jih že opazili na šovu Slovenija ima talent. Tisti, ki jih še niste, pa jih vsekakor morate, če so vam blizu bendi, kot sta npr. Meute ali Parov Stelar. Da ne izgubljamo besed: fantje so pripravili pravi akustično-elektronski rejv v živo in navdušili občinstvo z nastopom, ki je še kako primeren tudi za evropske festivalske klubske odre. In tudi to je poslanstvo #FUKSi-ja: na velikem odru izpostavljati izstopajoče sveže domače artiste s svetovnim dometom.

prejšnji članek
Na 31. Dobrodelnem Miklavževem koncertu zbrali 50.100 evrov
Svet slavnih
Na 31. Dobrodelnem Miklavževem koncertu zbrali 50.100 evrov
naslednji članek
Dnevi Lošinja v Ljubljani: Kraljevsko razvajanje v družbi odličnih gostiteljev
Kulinarika
Dnevi Lošinja v Ljubljani: Kraljevsko razvajanje v družbi odličnih gostiteljev