nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Se spomnite Marte Zore - tukaj jo lahko spremljate

13. 1. 2024; 07.00
Avtor: CL/Revija Lady
Marta Zore

Marta Zore foto: Aleksandra Saša Prelesnik / AML

Čeprav Marta Zore že dolgo ni več prisotna na glasbeni sceni, pa se v resnici ni nikoli popolnoma umaknila.

Glasbenica Marta Zore in igralec Gojmir Lešnjak Gojc sta združila moči pri novem gledališko-pevskem projektu z naslovom Zvonček. Scenarij je rezultat Martine domišljije, predstava pa je namenjena otrokom, starim od treh do osmih let. K predstavi je pritegnila Gojmirja, za katerega je – presenetljivo – to prva predstava za otroke. Dve predstavi sta odigrala v decembru, še cel kup pa jih bosta do konca junija, ko se začnejo počitnice.

»Z Marto že 25 letsodelujeva pri projektu Zvonček, ki je bil njena zamisel. Prav nič nisem razmišljal, ko me je takrat povabila k sodelovanju, takoj sem bil za. Do zdaj sva izdala sedem zgoščenk s 70 otroškimi pesmicami, ki vsebujejo preproste skladbice, vsaka pa tudi napet in poučen igrani scenarij ter vsaj eno pravljico, ki je tudi ilustrirana,« pojasni Gojmir Lešnjak Gojc. Marta pa obudi spomin na njuno srečanje z besedami:

»Z Gojcem sva se srečala na nekem snemanju in takoj sem pomislila, da bi bil prav on primeren za sodelovanje, in tako se je začelo. Ima namreč vse – dar za interpretacijo, je odličen igralec, pripovedovalec in imitator, pa tudi pevec. Takoj sva se ujela, ker oba podobno razmišljava. Ko se hecava, je to hec, ko pa je na vrsti delo, je to še kako resno. Gojc je dosleden in všeč mi je, da je tako. Oba sva umetnika in svoje delo opravljava profesionalno. Med nama je prav poseben, odkrit odnos, vsak pove, kar misli, in pri tem ni nobenih zamer. Tu ni prostora za ego.«

Marta je avtorica glasbe pri vseh sedmih zgoščenkah, za likovni del je poskrbela njena sestra Magda, besedila in scenarij pa sta ustvarili skupaj. »Z Gojcem sva pred petimi leti zasnovala tudi skupne koncerte, s katerimi še vedno gostujeva po osnovnih šolah. Namen koncertov je, da otrokom ob spremljavi profesionalnih glasbenikov atraktivno in zabavno predstaviva različne zvrsti glasbe. Gojc odlično odigra svojo vlogo, še najbolj pa vse nasmeji, ko oponaša metalce,« se zabava tudi Marta, ki pravi, da z Gojcem resnično ni nikoli dolgčas.

»Z Gojcem je res zabavno delati, oba sva namreč zelo zgovorna, in ko se voziva na špile po šolah, sva kot dve stari klepetulji.« Njun najnovejši projekt – predstava Zvonček – pa je tudi za Marto nekaj posebnega. »Z igralstvom sem se sicer srečala že kot srednješolka, ko sem pristopila do režiserja v Prešernovem gledališču v Kranju in mu rekla, da bi rada igrala. Na svoje presenečenje sem res dobila vlogo. Na odru pa sem v službi že vse življenje tudi kot glasbenica. Več let sem bila tudi operna solistka. A predstava Zvonček in njeni liki so zame nekaj povsem novega in ob tem neizmerno uživam. V predstavi me navdušujejo tudi kostumi, ki jih zamenjava med predstavo. Vloga čarovnice pa mi je še posebno ljuba.«

prejšnji članek
Vili Resnik: V glavi se počutim, kot da imam 25 ali 27 let
Svet slavnih
Vili Resnik: V glavi se počutim, kot da imam 25 ali 27 let
naslednji članek
Jure Košir se smučanja še ni naveličal
Svet slavnih
Jure Košir se smučanja še ni naveličal