nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Gremo mi po svoje: Tabornica Maja postala pevka in umetnica

17. 1. 2024; 08.00
Avtor: Vesna Meško
gaja

Gaja Pegan Nahtigal foto: sestavljena fotografija

V mladinskem filmu Gremo mi po svoje je upodobila malce zasanjano tabornico Majo. Kam pa jo je pot vodila kasneje? Igralka Gaja Pegan Nahtigal je priložnost našla v tujini, kjer je na široko razprla svoja krila. Umetnost, narava in glasba – to je njeno gorivo.

Gaja že dolgo ni več tisto mlado dekletce, ki je v Posočju prvič stopilo pred filmsko kamero režiserja Mihe Hočevarja. Od tedaj, ko so snemali film Gremo mi po svoje, je namreč minilo že precej več kot desetletje. V času ustvarjanja prvega dela je bila pravzaprav še osnovnošolka, stara komaj 13 let. Pa kasneje? Kam jo je zvabila prihodnost? Prvemu klicu umetnosti je prisluhnila že ob izbiri srednješolskega izobraževanja, obiskovala je namreč Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer likovna gimnazija. Zatem je pogumno sledila svojim sanjam v tujino, kjer je lansko leto diplomirala – prav tako iz oblikovanja, ki tudi sicer tesno prepleta številne odtenke njenega življenja.

Gaja Pegan Nahtigal v filmu Gremo mi po svoje foto: BSF

Izven meja domače Slovenije razprla krila

»V zadnjem desetletju se je res zgodilo zelo veliko. Poleti 2023 sem se po devetih letih življenja v tujini preselila nazaj v Ljubljano. Polovico tega časa sem živela v Berlinu, drugo polovico pa v Eindhovnu na Nizozemskem. Za priložnost življenja v tujini sem izjemno hvaležna, saj sem se v tem času ogromno naučila in obogatila svoje življenje z nazori, izkušnjami in prijateljstvi z ljudmi, ki so povsem drugačni od mene, hkrati pa imajo precej drugačne življenjske izkušnje. To je le ena od stvari, za katere sem neizmerno hvaležna,« pojasnjuje danes 27-letna Gaja, ki se sedaj posveča zlasti glasbi in naravi.

Modrost in narava z roko v roki

»Trenutno se v življenju največ ukvarjam z DJ- janjem in pa socialno-trajnostnim oblikovanjem preko nabiralništva in spodbujanja raznolikosti življenja znotraj urbanih okolij. Razvijam namreč svojo znamko "FROM GAJA", preko katere ustvarjam ročno nabrane produkte iz divjih rastlin, denimo čaje, olja in fermentirano divjo hrano. V tem okviru organiziram tudi praktične delavnice, kjer se ljudje lahko sami poučijo tako o divjih rastlinah okoli nas, kot o njihovi uporabi. Na ta način svetu predajam opomnik, da ljudje nismo ločeni od narave, pač smo pomemben del nje ter da morajo biti mesta ustvarjena tudi za ne-človeške živali, saj skupaj ustvarjamo ekosistem, kjer nihče in nič ni izolirano od vsega ostalega,« razloži modra umetnica, ki se je temu zanimanju posvetila tudi skozi diplomsko delo, hkrati pa je aktivna preko kolektiva Krater, ki deluje kot prototip mehanizma za regeneriranje zemeljskega površja, ki na ruševinah urbanih ekosistemov oblikuje nove svetove.

Gaja: 'Ustvarjam ročno nabrane produkte iz divjih rastlin, denimo čaje, olja in fermentirano divjo hrano.' foto: Anwyn Howarth

Gaja nam tekom klepeta zaupa, da je nabor njenih zanimanj s področja ustvarjanja resnično širok in še zdaleč ne zajema le trajnostnega oblikovanja in permakulture. Zanima jo namreč vse mogoče, od glasbe in dela z otroki, do ustvarjanja s keramiko in video vsebinami.

»Na naši šoli v Eindhovnu pravimo, da je oblikovanje kreativno reševanje problemov okoli nas. Tako da ja, rada opazujem svojo okolico, sebe, sem radovedna in se vedno sprašujem, zakaj so stvari take, kot so, kako jih izboljšati in ljudem predstaviti na zanimiv način.«

Kaj pa filmski svet?

Zdi se, da je Gaja zaplula daleč proč od filmskega sveta. Po mladinskem filmu je sicer pred kamero stopila še dvakrat, nastopila je namreč v dveh televizijskih serijah. Pa morda desetletje kasneje v njej še tli zanimanje za igro? »Hmm, niti ne,« prizna in se zatem živahneje razgovori o seriji, ki ima v njenem srcu prav posebno mesto. »To, da sem sodelovala v seriji "Naš vsakdanji kruhek", mi je bilo v čast, saj sem igrala z mojim dedkom Andrejem Nahtigalom, ki je nekaj let kasneje umrl. Prav on me je tudi navdušil za igro, tako gledališko kot filmsko,« razloži sogovornica in prizna, da sicer rada nastopa, a da se je v zadnjih desetih letih na odrih bolj ali manj pojavljala kot pevka ali pa DJ-ka.

Od igralke do pevke

Za vse, ki ne veste, naj omenimo, da je tista simpatična tabornica iz filma 'Gremo mi po svoje' zrasla v obetavno pevko in ustvarjalko besedil, ki se je predstavljala celo v tujini. »Od svojega 18. do 23. leta sem bila del glasbenega dueta FFX, kar me je popeljalo na vse mogoče konce. V želji, da bi se s soustvarjalcem predstavila širši publiki, sva se namreč preselila v Berlin.« Pa sta tam dobila želeno priložnost za razvoj potenciala? »Zagotovo, v Berlinu so bile namreč glasbene možnosti res obsežne, hkrati pa sva imela priložnost nastopati in sodelovati z izjemnimi izvajalci. Ob moji selitvi na Nizozemsko se je band FFX razšel, sama pa sem nadaljevala z DJ-anjem, kar še vedno počnem,« nam še pojasni in za konec prizna, da pogreša ustvarjanje glasbe, tako da je povsem mogoče, da svetu še kdaj predstavi kaj novega.

Gajo obožuje naravo. foto: Osebni arhiv

Gaja Pegan Nahtigal v filmu Gremo mi po svoje

Gaja Pegan Nahtigal v filmu Gremo mi po svoje foto: BSF

Gaja Pegan Nahtigal v filmu Gremo mi po svoje

Gaja Pegan Nahtigal v filmu Gremo mi po svoje foto: BSF

prejšnji članek
Botri: Aljoša iskreno o svoji televizijski družini Gotovac
Svet slavnih
Botri: Aljoša iskreno o svoji televizijski družini Gotovac
naslednji članek
Kmetija: Luka se je preizkusil v vlogi igralca
Resničnostni šovi
Kmetija: Luka se je preizkusil v vlogi igralca