stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Od dela v vinogradu do vinske kraljice

19. 1. 2024; 05.51
Avtor: STA / V.M.
sanja-ferjančič

Sanja Ferjančič foto: sestavljena fotografija

To je dekle, ki so jo letos okronali za vinsko kraljico Slovenije ...

V Radencih so včeraj okronali 27. vinsko kraljico Slovenije. To je postala 23-letna Sanja Ferjančič, ki bo letos predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Ferjančič prihaja iz Planine pri Ajdovščini. Po izobrazbi je diplomirana fizioterapevtka in nadaljuje študij na magistrskem programu fizioterapija. Opravila je tudi tečaj za sommelierja 1. stopnje. Na domačem posestvu pomaga družini v vinogradu in vodi vinske degustacije za napovedane skupine gostov. Za svoje vino, vino 27. vinske kraljice Slovenije, je izbrala kakovostno belo vino z zaščitenim geografskim poreklom Pinela 2023 suho s Posestva Ferjančič.



Za vinsko kraljico Slovenije 2024 jo je novembra lani izbrala komisija, ki jo je Pomurski sejem kot nosilec projekta oblikoval ob pomoči predstavnikov pokroviteljev in stroke.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je na kronanju spregovoril o poslanstvu Pomurskega sejma za podporo slovenskemu vinogradništvu in vinarstvu ter promocijo njunih dosežkov. Posebej je izpostavil vlogo in pomen vinskih kraljic, ki "poskušajo združiti vsa prizadevanja vinogradnikov in vinarjev ter vinoljubcev v iskanju vrednot in pomena vina in vinske kulture za obstoj identitete naroda in ohranitev kultivirane dežele".

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je opozoril na vlogo zbornice za povezovanje deležnikov v kmetijstvu in vinogradništvu, še posebej v luči aktualnih mednarodnih in podnebnih razmer. "V zadnjih desetletju samo trikrat ni bilo pozebe, skoraj vsako leto pa imamo točo. V takih razmerah je izjemno težko gospodariti, težko je od svojega dela stati in obstati. Kaj se šele razvijati," je dejal.

S kronanjem Ferjančič se je od naziva poslovila vinska kraljica 2023 Maja Pečarič, ki je sodelovala na skoraj sto dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Sanja Ferjančič

Sanja Ferjančič foto: Promo foto

prejšnji članek
Spomin na začetke Gregorja Trebušaka
Svet slavnih
Spomin na začetke Gregorja Trebušaka
naslednji članek
Trik: Odstranjevanje vodnega kamna iz električnega grelnika za vodo
Življenjski slog
Trik: Odstranjevanje vodnega kamna iz električnega grelnika za vodo
#obraziavenija
obraziavenija