franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Sara Briški Cirman – spoštovana v stroki, 'opljuvana na ulici'

2. 2. 2024; 09.00
Avtor: V.M.
Sara Briški Cirman - Raiven

Sara Briški Cirman - Raiven foto: Saso Radej

Medtem ko se akademski pevki poznavalci glasbene umetnosti priklanjajo, je Sara Briški Cirman med spletnimi zidovi deležna surovega primitivizma 'ulice'. Zakaj so pritlehne žaljivke predvsem ogledalo družbi?

Prešernova nagrajenka, glasbena umetnica in mezzosopranistka Sara Briški Cirman se z glasbo ukvarja vse od četrtega leta starosti. Karierno pot je ustvarjala z marljivostjo in visoko mero discipline, zato ni nič nenavadnega, da njenemu imenu pritiče še več častivrednih nazivov. Kljub osupljivim dosežkom je v obdobju priprav na tekmovanje za pesem Evrovizije deležna pretakanja gnojnice, ki po spletnih zidovih kaplja v podobi žaljivih in pritlehnih izrazov, polnih surovega primitivizma. Da je kmetica, ki sodi v štalo, moški, 'predelan' v žensko, da je odvratna, nosata, da ne zna peti, da ni primerna za na oder, temveč samo za v domačo kopalnico – to je kratek povzetek samozavestnih komentatorjev, ki menijo, da morajo s svetom deliti svojo oceno akademsko izobražene pevke.

Čeravno spletne žaljivke bodejo v oko, pa je 27-letna glasbena umetnica kakopak deležna obilja spoštovanja in navdušenih pohval. Slednje prihajajo s strani stroke, glasbenih krogov ter splošnih poznavalcev glasbe.

Raiven foto: Tjaša Barbo

Za vse, ki Sare, znane tudi pod umetniškim imenom Raiven, ne poznate in vam je njena karierna pot neznana, pa prilagamo sprehod po dosežkih, ki jih je s trdim delom nanizala v minulih letih …

»Sara Briški Cirman se je z glasbo začela ukvarjati pri štirih letih na Glasbeni matici. Med letoma 2002 in 2011 je obiskovala pouk harfe na glasbeni šoli v Ljubljani in izobraževanje nadaljevala v okviru programa umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru s študijem harfe pri profesorju Daliborju Bernatoviću, džezovskega petja pri Ani Bezjak in solopetja pri profesorici Leoni Bašović ter Tini Bohak. Za dosežke na področju klasične glasbe je bila večkrat nagrajena. Med drugim je leta 2013 dosegla prvo mesto na mednarodnem tekmovanju harfistov Antonia Salierija v Italiji in zlato plaketo na državam tekmovanju TEMSIG v solopetju. Leta 2015 je opravila maturo iz solopetja in se vpisala na ljubljansko Akademijo za glasbo, kjer je diplomirala leta 2018 v razredu profesorice Alenke Dernač Bunta ter nadaljevala študij na magistrski stopnji pri profesorici Pii Brodnik. Za umetniške dosežke v študijskem letu 2021/2022 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Magistrirala je junija 2021 s pevskim recitalom in z magistrskim esejem Vloga Agrippine v istoimenski operi G. F. Händla. Redno se izobražuje na pevskih seminarjih mednarodno priznanih opernih pevcev, kot so José Cura, Bernarda Fink, Janez Lotrič in Vladka Oršanić,« so del njene poti povzeli na spletni strani Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana, se v nadaljevanju posvetili njenim opernim dosežkom doma in v tujini ter zaključili z udejstvovanjem na področju popularne glasbe, kjer si je pod umetniškim imenom Raiven prislužila nagrado zlata piščal in osvojila zmagona Popevki 2021.

Raiven foto: rtvslo.si

Raiven v oddaji Misija Malmö

Raiven v oddaji Misija Malmö foto: Sašo Švigelj

prejšnji članek
Brez maske: Damjan Murko o očetovi brezbrižnosti
Svet slavnih
Brez maske: Damjan Murko o očetovi brezbrižnosti
naslednji članek
Marcel Štefančič po tragediji znova ljubi
Svet slavnih
Marcel Štefančič po tragediji znova ljubi