profimedia-0090086427
Svet24.si

Orjaški modro-sivi kiti so si opomogli

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Raiven - glasbena čarovnica, ki potrebuje dramo

4. 2. 2024; 09.00
Avtor: Nejc Simšič / revija Lady
Raiven

Letos nas bo zastopala Raiven s pesmijo Veronika. foto: facebook

Ekstravagantna akademska glasbenica Sara Briški Cirman, bolj znana kot Raiven je odstrla tančice zasebnosti.

Leta 2016 je Raiven kot komet prišla na slovensko glasbeno sceno, ko si je kot novinka pripela drugo mesto na Emi, od takrat pa je vedno znova znala izstopati in igrati na prave strune, da je postala ena najbolj prepoznavnih glasbenih ikon pri nas. 27-letna mezzosopranistka, harfistka in poppevka je pravzaprav vedno živela dve življenji: eno kot poppevka in eno kot operna pevka, kjer se, kot je priznala, dolgoročno najbolj vidi. »Opera me zelo veseli in se v njej vidim tudi v prihodnosti. Popglasbo bom še naprej ustvarjala zase in glasbeni projekti so nekaj, kar počnem za zabavo, saj mi dajo prostor in priložnost za vizualno izražanje,« pove znana Slovenjgradčanka, ki je vse kaj drugega kot povprečno mlado dekle. »Nikoli nisem želela biti povprečna. Uživam v spremembah svojega videza, malo manj pa v prilagajanju na novo okolje. Res pa tudi je, da počasi odraščam in si rada odpiram nove sfere,« je povedala glasbena kameleonka, ki nase opozarja z glasom in stasom.

Vrhunec glasbenega večera je bilo razkritje videospota za skladbo Veronika. foto: David Lotrič Banović

Čeprav je Raiven, ki trenutno študira še psihoterapijo, v ospredju glasbene scene že nekaj let, pa zase ohranja svoje zasebno življenje. »Rada bi, da živi svoje sanje. V tem duhu sva jo z možem tudi vzgajala, tako da je imela veliko svobode in zaupanja,« je pred leti dejala njena mama Špela Briški Cirman, znana kinološka sodnica, ki skupaj z možem Primožem Briškijem Cirmanom že nekaj let vzreja pomerance, male špice in sokole. Oče pa je tudi tisti, ki je mimogrede predlagal Sarino umetniško ime, ki v angleškem jeziku pomeni krokar, kot pravi, pa je za imenom še nekaj več. »Odraščala sem s sokoli, ptiči so mi bili torej od nekdaj blizu. Ko smo izbirali ime, je oče predlagal Raiven, ampak to je bil hec. Potem pa mi je bilo ime všeč s tega vidika, da je mednarodno pa tudi v slovenščini se dobro sliši,« razkriva glasbenica, ki je tudi ponosna sestra mlajšemu bratu Adamu in vnukinja svoji ljubi babici, na katero je res navezana. »Družina in odnosi mi pomenijo ogromno. In podpora moje družine je neprecenljiva.«

Sara je tudi že oddana, srečno zaljubljena in od lani zaročena, saj je šel fant Rok na kolena med dopustom v Dubaju. »Z Rokom si želim ustvariti družino, tudi otrok si želim, ampak pri meni so v tem trenutku še druge želje in ambicije. Verjamem, da bom dovolj dobra mama, ko se bom počutila izpolnjeno, tako na osebnem kot glasbenem področju. Imam še čas do tega cilja,« pravi Raiven, ki se te dni osredotoča samo na eno osebo – Veroniko.

Raiven predstavila videospot za pesem Veronika foto: Sašo Švigelj

Drama na odru

Potem ko je Veroniko končno predstavila javnosti, se je slednja v trenutku  zavihtela na prvo mesto najbolj priljubljenih videov v Sloveniji. Njena evrovizijska pesem je postala uspešnica na slovenskem spletu. »Pesem je zmes elektronske glasbe s filmsko glasbo, saj ta filmski element prispeva k temu, da bo na evrovizijskem odru vse skupaj izpadlo res dramatično. Opolnomočenje, ogledalo, globine – vse to je Veronika. Moram priznati, da sem kar malo mazohistična. Na odru potrebujem dramo,« nam je v smehu zaupala Raiven, ki se je tokrat odpovedala operi in harfi. »Sliši se elemente opernega petja v spremljevalnih vokalih, sama opera pa v pesmi ni prisotna. Mislim, da bom ljudem lažje segla v srca, če bom zapela z glasom, ki je v prsnem registru. Predvsem bi si želela, da se vsak ozre vase, preden posluša pesem, ker ima ta toliko nekih skritih pomenov in metafor, da bo mogoče marsikdo presenečen, da pesem ni Veronikin kronološki življenjepis, saj se začne s koncem njene zgodbe o tem, kako je bila preganjana in po krivem obtožena čarovništva, kar mi je bilo zelo zanimivo že samo po sebi in sem jo želela potegniti ven iz te nesrečne ljubezni, ki jo je doživela s Friderikom.«

O evrovizijskem nastopu na Švedskem razmišlja že kar nekaj mesecev, razkrila nam je nekaj podrobnosti. »Na samem odru sem z glavo že več mesecev, da bi šla prav konkretno v priprave za nastop, pa se bo verjetno zgodilo v naslednjih dneh. To, kar sem imela oblečeno v oddaji, je neki namig na to, kaj bom nosila na Švedskem, seveda pa bo tudi kroj drugačen. Za vse to skrbi odličen modni oblikovalec Matic Veler. Ravno danes sem dobila vzorec in barvo materiala, v katerem bom pela, in sem navdušena. Obleka je še v nastajanju, veliko zamisli je bilo, kako bi sploh želela biti oblečena. Lahko vam povem le to, da sem se končno odločila in gre zdaj obleka v izdelavo,« je za Lady razkrila Raiven, ki bo v nastopu imela tudi element presenečenja. »Zagotovo bi rada presenetila, ker že sama pesem ponuja nekatere materiale za to, da se zvočna presenečenja okrepijo tudi z vizualno podobo. Idej je veliko, kaj bom začarala na koncu, pa se pustite presenetiti,« je še povedala naša letošnja evrovizijska predstavnica, ki bo pesem Veronika v celoti odpela v slovenščini.

prejšnji članek
Iskreni Janez Bončina - Benč presenetil, kako ima doma
Svet slavnih
Iskreni Janez Bončina - Benč presenetil, kako ima doma
naslednji članek
'Človek se iz zgodovine nič ne nauči'
Svet slavnih
'Človek se iz zgodovine nič ne nauči'