pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Znani Slovenci v središču Ljubljane uživali v koščku prave Mehike

13. 2. 2024; 06.00
Avtor: K.M.
Jure Košir in sin Jalen

Jure Košir in njegov sin Jalen foto: Mediaspeed

V središču Ljubljane se je tudi uradno odprla taquerija »Unomás«, ki je z avtentičnimi mehiškimi takosi in napitki, kot sta horchata in agua de jamaica, obogatila kulinarično ponudbo prestolnice na področju ulične hrane.

Taquerijo sta ustanovila Klemen Ptičak in Til Pleterski, ki sta v Sloveniji pred dobrim desetletjem s Hood Burgerjem zakuhala podalpsko burger revolucijo, in tudi pri takosih nista ubirala nobenih bližnjic. Tortilje iz prave mase nixtamalizade v taqueriji »Unomás« pripravljajo sproti, prav tako sami pripravljajo vse ostalo, velik del sestavin je celo slovenskega izvora. Plod lastnega razvoja so vse marinade, omake, guakamole, imajo tudi svojega mesarja in mesnico za pripravo mesa. Med prvimi so ponudbo že preizkusili Saša Dončič, Jure Košir, Gorka Berden, Žan Milosavljević in drugi.

Klemen Ptičak in Til Pleterski foto: Mediaspeed

Ekipa KZS Saša Dončić, Aleš Križnar, Damir Rađenović, Matej Erjavec in Matej Likar foto: Mediaspeed

Od ideje do uresničitve je preteklo skoraj deset let, a po odzivu gostov na otvoritvi in Mehičanov, ki živijo v Sloveniji, jima je košček Mehike več kot odlično uspelo prenesti v središče Ljubljane. Zato sta ta večer zasluženo uživala v družbi prijateljev, poslovnih partnerjev in znanih obrazov, gostje pa so več kot očitno uživali v tacosih al pastor z marinirano svinino in ananasom, carne asada z govedino in guakamolejem, čudovito svežih takosih pescado z osličem v pivski tempuri in tacosih vegetal s popečeno pekočo zeleno papriko, novi kulinarični dogodivščini pa nazdravili s šilcem tekile in mezkala. 

Tako pescado z osličem v tempuri foto: Mediaspeed

Čeprav je v tortiljo zavita hrana obstajala že prej, pa je ime taco [tako] relativno novo. Prvi zapisi o takosih izhajajo s konca 19. stoletja, kjer se omenjajo tacos de minero (rudarski takosi). Rudarji so taco imenovali v papir zavit (zarolan) smodnik, ki so ga uporabljali za izkopavanje rude. Zavitke so vtaknili v jame in počakali, da jih raznese. Podobno kot sedaj tacosi z zelo pekočo omako, čeprav mehiška hrana v resnici ni tako pekoča, kot si predstavljamo

Taqueria Unomás foto: Mediaspeed

Taqueria [takeríja] je restavracija, specializirana za pripravo tacosov. Takerije so se najprej začele pojavljati v delavskih soseskah. Z industrializacijo so v Mexico City namreč prišli ljudje iz vse Mehike in s seboj prinesli regionalno kulturo in kulinariko. Poleg tega so v Mexico City prihajali migrantje iz celega sveta, mesto pa je začelo nuditi hrano z njihovimi vplivi. Tako se je med drugimi razvil taco al pastor. Ljudje so lahko poskusili svetovljanske jedi, ki niso bile drage. Dandanes je v Mexico Cityju več kot 18.000 takerij.

Ime Unomás (pravilno uno mas; »še enega«) izhaja iz tega, da so naši takosi tako dobri, da bi pojedel še enega. Zato dvigneš prst in naročiš še enega, »uno mas«.

Taqueria Unomás

Taqueria Unomás foto: Taqueria Unomás

Ula Furlan in  Irena Lušičić

Ula Furlan in Irena Lušičić foto: Mediaspeed

Igralec in voditelj Anže Zevnik ter igralka Gorka Berden

Igralec in voditelj Anže Zevnik ter igralka Gorka Berden foto: Mediaspeed

prejšnji članek
Na gledališke odre se vrača komična uspešnica po predlogi Gašperja Tič
Kultura
Na gledališke odre se vrača komična uspešnica po predlogi Gašperja Tič
naslednji članek
Konec za še eno slovensko serijo
Svet slavnih
Konec za še eno slovensko serijo
#obraziavenija
obraziavenija