profimedia-0090086427
Svet24.si

Orjaški modro-sivi kiti so si opomogli

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Glasbenik Hamo stopil v voditeljske čevlje

19. 2. 2024; 06.00
Avtor: PR
matevž-šalehar---hamo

Matevž Šalehar - HAMO foto: M24

Hamo bo v novi sezoni oddaje Kuhinja na kolesih spoznaval ljudi in odkrival koroško kulinariko ...

Vrhunski glasbenik, kitarist in pevec Hamo je s svojo glasbeno skupino Tribute 2 love že mnogokrat prekrižaril Koroško, a je še nikoli ni spoznal in začutil tako od blizu. Blizu vonjev po domačem. Blizu iskrenim ljudem. V družbi lokalnih mojstrov je več tednov spoznaval posebnosti koroške kulinarike. S kuharskim tovornjačkom je drvel po koroških hribih in dolinah. S kolesom je spoznaval gorske kolesarske poti, se s kajakom vozil po pozdemlju Pece. Pripravljal kločeve nudlne in mežrli. Spoznaval srčne Korošice in Korošce. Kulinariko, ki temelji na delovnih in žuljavih rokah domačinov izpod Uršlje gore in Pece.

Kot pravi Hamo: “Korošci so zgodovinsko težkokategorni delavci. Rudarji, gozdarji … Če želiš z rokami skopati tisoč kilometrov rovov pod Peco, potrebuješ močno hrano. Tukaj sem bil v resni zmoti.«

Kuhinja na kolesih - Hamo je voditelj nove sezone foto: Pop TV

Posebej ga je presenetil Šentanel, kamor bi z veseljem povabil prijatelje: »To je čisto huda vasica na vrhu hriba, s katere se lahko lepo razgledaš po Koroški. Še v Avstrijo se vidi. Potem pa v jamo, v mežiški rudnik, če si upajo z biciklom ali s kajakom. Hudo, res priporočam.« Koroška kulinarika ima svoje posebnosti, ena izmed njih so grumpi: »To je isto kot ocvirki, samo boljše, je rekel Škrubi. Drugače pa kločevi nudlni. To je zelo podobno tortelinom ali nadevanim testeninam. Polnjene so s suhimi hruškami in najbolj zanimivo – lahko se jedo zabeljeni z grumpi, kot glavna jed, ali pa sladki, kot sladica. Kar unikatna zadeva.«

Kako ne bi bili, saj so tudi Korošci in Koroška unikatni. Umaknjeni od mestnega vrveža razvijajo svojo kulinarično in turistično ponudbo, ki temelji na naravnih znamenitostih: gorah, jezerih in rekah.

Pridružite se Matevžu Šaleharju Hamu na kulinarično-etnološkem spoznavanju Koroške. Prvič že v soboto, 2. marca, ob 18.20 na POP TV! 

Hamo & Tribute 2 love foto: Mediaspeed

prejšnji članek
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
Svet slavnih
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
naslednji članek
Riževa voda - preprosta in poceni skrivnost lepote Azijk
Moda&Lepota
Riževa voda - preprosta in poceni skrivnost lepote Azijk
#nasazenazenska
nasazenazenska