Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Film, ki vas bo res nasmejal do solz

24. 2. 2024; 07.00
Avtor: NS/Novice Svet24
film jama 1

Igralci Lea Cok, Marko Plantan in Darja Krhin foto: S.R.

V družbi igralske ekipe, filmske ekipe in režiserja Dejana Baboska so premierno prikazali film Jama, ki se ga drži sloves najbolj utrganega slovenskega filma letošnjega leta.

Na velika platna je prišel film Jama, katerega osnovni namen je zabavati gledalca, njegova sporočilnost pa je preprosta in povzeta po reku »Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade«. Jama je črna komedija, ki se prepleta z elementi kriminalke, špageti vesterna in grozljivke – slasherja. »Gre za koktajl filmskih žanrov, ki niso ravno značilni za slovenski film, a ravno zato primerni za gledalca, ki želi v slovenskem filmu videti nekaj svežega in drugačnega,« je o nenavadno smešni parodični grozljivki povedal režiser Dejan Babosek.

Režiserju Dejanu Babosku je čestital tudi režiserski kolega Marko Naberšnik. foto: S.R.

Spremljamo zgodbo Kevina in Mie (igrata ju Marko Plantan in Lea Cok), goljufov, nekakšne sodobne različice para Bonnie & Clyde, ki zapeljujeta in ropata ženske, bogate, ločenke in vdove. Zaradi Kevinovega ogromnega seksualnega apetita in Miine bolestne ljubosumnosti se jima ponesreči rop bogate zapeljivke Eme (igra jo Darja Krhin). V prepričanju, da sta jo ubila, se odpeljeta globoko v oddaljeni gozd, kjer nameravata zakopati njeno truplo. Medtem ko kopljeta jamo, se Ema prebudi in zbeži, Kevin in Mia pa se odpravita v lov nanjo. Začne se igra mačke in miši, boj za življenje in smrt, a nič ni, kakor se na prvi pogled zdi.

Voditelj Klemen Bunderla in pevka Anika Horvat foto: S.R.

Fotograf Martin Baebler in igralka Gorka Berden foto: S.R.

Jama je bila prvotno zasnovana kot kratki film, a so se ustvarjalci odločili, da ga razširijo v celovečerec, posnet v desetih snemalnih dneh. Gre za prvi film na področju bivše Jugoslavije, ki je zvočno obdelan v tehnologiji prostorskega zvoka Dolby Atmos, ki omogoča, da se zvoki interpretirajo kot tridimenzionalni objekti brez vodoravnih ali navpičnih omejitev. 

prejšnji članek
Slovenka leta 2023 je Ana Petrič
Svet slavnih
Slovenka leta 2023 je Ana Petrič
naslednji članek
Challe Salle se je krstil skupaj s sinom
Svet slavnih
Challe Salle se je krstil skupaj s sinom