nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Tanja Zajc Zupan: Ana Petrič drgne palico ob palico in ustvarja ogenj

28. 2. 2024; 06.00
Avtor: V.M.
tanja zajc zupan

Tanja Zajc Zupan foto: Marko Vavpotič / M24

Najbolj znana slovenska citrarka Tanja Zajc Zupan si želi, da bi izbor Slovenka leta v naši družbi bolj sijal. Kakšno mnenje ima o tradicionalnem projektu in kaj je opazilo njeno prodorno oko?

Svečane podelitve častnega priznanja in nagrade za Slovenko leta 2023 so se udeležili številni znani obrazi. Med njimi smo zasledili tudi citrarko Tanja Zajc Zupan, ki je velika podpornica projekta, a hkrati odkrito pove, da pogreša tako večjo izpostavljenost zgodbe, kot širšo vključitev žensk, ki vplivajo in spreminjajo našo prihodnost.

»Odlično je, da imamo ta projekt, vendar si želim, da bi v naši družbi bolj sijal. Nominiranke so imele medijsko pozornost vaše hiše, vendar si dogodek absolutno zasluži, da ga posname in predvaja RTV Slovenija. Da širša javnost spozna te čudovite gospe. Na primer na TV imamo oddajo Avto leta, morala bi jo imeti tudi Slovenka leta. Kot obiskovalka dogodka pa bi si v kulturnem programu želela več žensk in da bi bile nominiranke na odru bolj izpostavljene in na sedežih v prvih vrstah Slovenke leta prejšnjih let. Nič ne bi bilo narobe, če bi bil na screenu tudi seznam teh osebnosti. Opazila sem, da je Vika Potočnik – Slovenka leta 1989 – sedela nekje zadaj; v drugi in tretji vrsti pa so sedeli moški. To se mi ne zdi prav, saj gre vendar za žensko zgodbo. Poleg predsednice države Nataše Pirc Musar, sem na dogodku pogrešala več političark in vplivnih žensk. Ženske premalo držimo skupaj, potem pa se pritožujemo, da smo prezrte od moških,« je za revijo Jana razkrila svoj pogled Tanja, ki je imela letošnje leto sicer tri favoritke, a poudarja, da si prav vse kandidatke zaslužijo naziv.

Podelitev naziva Slovenka leta 2023. foto: Sašo Švigelj

»Te ženske so osebnosti. Vsaka po svoje ima zanimivo poslanstvo, ki ga odlično opravlja. Vse opravljajo težko nalogo, ki pomaga pri blagostanju in napredku družbe. To so ženske, ki služijo življenju s svojim zgledom, sočutjem, solidarnostjo, znanjem, srčnostjo in nam vsem dajejo upanje. To so tudi moje vrednote,« je strnila misel in razložila, da jo osebno navdihujejo tudi zaradi tega, ker razmišljajo s svojo glavo in ker so razvile svoje darove.

Kakšno pa je njeno mnenje o prejemnici častitljivega naziva? »Ana Petrič je osebnost, ki sledi svoji zvezdi in ji tema ne more do živega. Ustvarja in dela nekaj vrednega. Drgne palico ob palico in ustvarja ogenj. Iskreno ji čestitam za ta laskavi naziv,« je poetično zaključila pogovor glasbenica.

Še več vtisov povabljencev si lahko preberete TUKAJ.

Citrarka Tanja Zajc Zupan na prireditvi Slovenka leta 2023. foto: Sašo Radej

prejšnji članek
Goran Dragić potrdil tisto, kar so številni že dolgo pričakovali
Svet slavnih
Goran Dragić potrdil tisto, kar so številni že dolgo pričakovali
naslednji članek
Timi Zajc se želi spočiti
Svet slavnih
Timi Zajc se želi spočiti
#obraziavenija
obraziavenija