zdravnik
Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih zdravnikov

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Sedmo mesto že leta najboljša uvrstitev Slovenije na Evroviziji

7. 5. 2024; 12.00
Avtor: K.M.
Raiven vaje (6)

Raiven foto: Sarah Louise Bennett/EBU

Danes je na sporedu prvi polfinalni večer letošnjega izbora za pesem Evrovizije, na katerem bo nastopila tudi Raiven. Stavnice ji ne napovedujejo, da bi bila lahko ona tista, ki bi uspela preseči dosežek legendarnih slovenskih pevk.

Slovenija se je tekmovanja za pesem Evrovizije prvič udeležila leta 1993. Nastopil je 1x Band s pesmijo Tih deževen dan in prejel le devet točk. Slovenija je takrat skupaj z Dansko zasedla 22. mesto. Na evrovizijskem tekmovanju Slovenija zaenkrat ostaja še brez zmage. Najboljša uvrstitev doslej je dvakratno sedmo mesto. Tega sta dosegli Darja Švajger s pesmijo Prisluhni mi leta 1995 in Nuša Derenda s pesmijo Energy leta 2001. Švajger je prejela 84 točk, Derenda 70 točk. Slovenija na evrovizijske glasbenem izboru doslej redno sodeluje. Izjemi sta leti 1994 in 2000, ko je morala Slovenija zaradi slabih rezultatov sodelovanje izpustiti.

Sloveniji se je doslej v finalni večer uspelo prebiti sedemkrat; kot prvi je to leta 2007 uspelo Alenki Gotar s pesmijo Cvet z juga, ki je na koncu zasedla 15. mesto in prejela skupno 66 točk. Nato sledijo leta 2011 Maja Keuc s pesmijo No One (13. mesto in 96 točk), leta 2014 Tinkara Kovač s pesmijo Round and Round (25. mesto in devet točk) leta 2015 Maraaya s pesmijo Here for You, ki je z 39 točkami zasedla 14. mesto, leta 2018 Lea Sirk s pesmijo Hvala, ne! 22. mesto in 64 točk in leta 2019 Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi, ki sta prejela 105 točk in zasedla 15. mesto. Lani so Joker Out s pesmijo Carpe Diem prejeli 78 točk in zasedli 21. mesto.

Izbor za najboljšo evrovizijsko popevko poteka od leta 1956, ko je Švicar Marcel Besancon predlagal, da bi evropske države priredile tekmovanje po vzoru sanremskega festivala. Prvi gostitelj je bil švicarski Lugano, sodelovalo pa je sedem držav. Tekmovanje je nato postajalo vse bolj priljubljeno, se razširilo na vso Evropo in kasneje tudi izven stare celine, saj v izboru sodelujejo ali so sodelovale med drugim Turčija, Izrael, Armenija, Azerbajdžan, Avstralija in Maroko.

prejšnji članek
Kdaj se konča serija Skrito v raju in kaj bo na sporedu namesto nje
Svet slavnih
Kdaj se konča serija Skrito v raju in kaj bo na sporedu namesto nje
naslednji članek
Zakaj je Nastja Gabor 'jezna' na Luko Basija?
Svet slavnih
Zakaj je Nastja Gabor 'jezna' na Luko Basija?