blagajna, denar, kraja
Svet24.si

V centru Ljubljane sta otroka učila tatinske spretnosti

grad-poženik
Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega sodelavca Urške Klakočar Zupančič

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Dragica Čarna in Zvezdana Mlakar o ženskem zavezništvu

16. 6. 2024; 06.00
Avtor: Sonja Javornik
Zvezdana Mlakar

Dragica Čarna in Zvezdana Mlakar foto: Osebni arhiv

Se vam je že zgodilo, da ste se z nekom spoznali in v njem takoj prepoznali sorodno dušo? To izkušnjo imata igralka Zvezdana Mlakar in pesnica in profesorica Dragica Čarna, ki sta že ob prvem srečanju klepetali ure in ure. Čeprav prijateljujeta šele nekaj let in čeprav Dragica v Slovenijo prihaja le na obiske in v zadnjem času tudi na promocije pesniške zbirke, saj živi v Bruslju, je njuno prijateljstvo pristno, iskreno in globoko. Že med spoznavanjem sta videli, da imata enake prioritete, če se v čem vendarle ne strinjata, pa si znata prisluhniti in spoštovati to različnost.

Se še spomnita, kako sta se spoznali?

Zvezdana: Leta 2019 sva se spoznali na Facebooku. Dragica je tam navezala stik z mano. Še danes vidim, kako sem gledala tisto sporočilo, kako sem potem poiskala njeno poezijo v plesnem nastopu, se seznanila s tem, da ne živi v Sloveniji …

Dragica: Naslednje leto smo imeli premiero poezije s plesno predstavo in takrat sva se srečali v živo. Takrat smo na odru predstavili moje pesmi z avtorsko flamenko glasbo in plesom v različnih jezikih. Preden smo prišli, sem poslala kratko obvestilo Zvezdani, ali bi se želela srečati, vendar je ona videla to sporočilo šele čez kakšnega pol leta, saj sem ji pisala na napačen naslov.

Zvezdana: Potem sem videla, da je Dragica v Sloveniji, da nekaj objavlja, in sem se ji javila.

Dragica: Takrat sem prišla v Slovenijo, ker je moja mama umirala. Zelo težko je bilo … Dogovorili sva se, da greva nekaj pojest, in sva se tako ujeli, da sva bili v restavraciji od pol dveh do osmih zvečer, ko sem jo pospremila do Cankarjevega doma, kjer je imela vajo, potem pa sva se še naprej menili do jutra, ko me je peljala domov.

Dragica Čarna, pesnica foto: Šimen Zupančič

Kaj vaju je tako hitro povezalo?

Dragica: Gotovo naju povezuje umetnost in ljubezen do lepote. Obe sva tudi zelo odprti. Kot žena veleposlanika sem bila recimo pri španski kraljici in z njo klepetala skoraj pol ure, po drugi strani pa se lahko tudi s ciganko na cesti zagovorim. Obe sva odprti. Ko začutiš nekoga, da je pristen, da je iskren, se dotakneš njegove prvinskosti.

Zvezdana: Pri Dragici sem začutila neko zelo podobno hrepenenje, ki ga imam tudi sama. Podobno gledava tako na ženske kot na moške. Imava tudi podobni usodi, saj sva bili podobno zatrti, zanemarjeni od moških in se zato zelo najdeva. Ona je lahko dobra poslušalka, zelo rada pa tudi govori. Pripravljena je pomagati, saj bo prišla na konec sveta za tabo, če bo treba. Tudi zdravilka je in jo vedno lahko pokličem, če potrebujem pomoč. Zelo sem vesela, da imam tako prijateljico, saj sem pogosto doživela, da so bile prijateljice prej ali slej malo ljubosumne name, pa čeprav mi nič ni bilo podarjeno in sem se morala za vse potruditi.

Zvezdana, pri vas že dalj časa opažamo, kako radi podprete in povežete ženske. Sta si tudi v tem podobni?

Zvezdana: Da, tudi tu sva se našli. Obe sva pravi borki, Dragica je še bolj neposredna. Pri ženskih pravicah sva nepopustljivi.

Dragica: Jaz sem res neposredna, saj morajo biti odnosi čisti, transparentni, drugače so licemerni. Midve si poveva stvari, tudi ko se z nečim ne strinjava. Pravi prijatelj te podpre, pove svoje mnenje in te ob različnem mnenju spoštuje. Obe tudi strastno podpirava Inštitut 8. marec.

Zvezdana: In obe sva enako kritični do te nove bleferske duhovnosti.

Zvezdana Mlakar foto: Mateja Jordović Potočnik

Kaj res? Ampak ko ste imeli svojo oddajo, ste imeli kar nekaj gostov iz sveta pop duhovnosti …

Zvezdana: Res je, ampak takrat sem se s tem šele spoznavala. Ker vedno iščem dobro v človeku, sem to tudi našla, nisem pa imela izkušenj, kako se lahko s tem manipulira, ker sama nisem taka. Ko sem se s tem spoprijela, sem se preprosto umaknila in danes res pazim, koga podprem in kam grem.

Dragica: Samo ženska, ki je realizirana v sebi, bo podprla drugo žensko. Z Zvezdano sva o tem ogromno govorili. Večina prijateljic, ki jih je celo gostila na RTV, je potem ni podprla, ko je potrebovala podporo pri projektu Zvezdina skrivnost. Moja zadnja pesniška zbirka Lilith je namenjena ženskam in govori o tem, da je ženska stvarnica življenja, da ženska spreminja svet. Uporna, pokončna, svoja, enakovredna moškemu … Ker sem zdravilka, čutim energijo drugih. Ko začutim zadaj manipulacijo, naredim korak nazaj. S pravimi prijateljicami pa sicer nikoli nisem imela slabih izkušenj.

Se vama je kdaj zdelo, da bi vama bilo lažje, če bi se rodili kot moški?

Zvezdana: Nikoli! Čeprav moja 'posoda' (tu misli na telo, op. p.) ni idealna, sem zadovoljna kot ženska, le kadar so me kot igralko reducirali na moje ženske spolne atribute, mi ni bilo všeč.

Dragica: Tudi jaz sem zadovoljna ženska, je pa res, da sem se odrekla karieri dela na televiziji v Rimu, ko so me vabili zaradi glasu in znanja, ker sem 'zavohala' moško aroganco, prepotentnost in možnost zlorabe. Vedno me je motila arogantnost moških na nekem položaju, ki si jemljejo pravico, da lahko naredijo kar koli in imajo ženske za objekt.

Se vama torej zdi, da je moškim v tem svetu lažje?

Zvezdana: Zagotovo jim je lažje, saj imamo skozi celotno zgodovino patriarhat, tako da imajo lažja izhodišča. Oni se verjetno nikoli v življenju ne vprašajo, kako pa je v eni roki imeti otroka, z drugo pa kuhati. Sicer pa spoli izgubljajo svojo vlogo v tem svetu, poleg tega pa me je Dragica naučila, da duša nima spola, spol ima telo, ko se inkarniramo.

prejšnji članek
Klemen Bučan se razkazuje v spodnjicah
Svet slavnih
Klemen Bučan se razkazuje v spodnjicah
naslednji članek
Isaac Palma svoj čas najraje posveča družini
Svet slavnih
Isaac Palma svoj čas najraje posveča družini
#nasazenazenska
nasazenazenska