tank, želva, lopa
Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

vrocina2
Necenzurirano

Saharski pesek in vročinski valovi. Mi pa se delamo, da podnebnih sprememb ni.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ob letošnji paradi poziv k strpnosti in podpori

15. 6. 2024; 01.46
Avtor: STA/ V.M.
parada-ponosa

Parada ponosa foto: Foto bobo

Ministra za delo in za solidarno prihodnost Luka Mesec in Simon Maljevac sta ob letošnjem festivalu parada ponosa, ki se popoldne zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah, pozvala k strpnosti in podpori skupnosti. Vsaka manjšina jo potrebuje, je dejal Maljevac, Mesec pa je pozval, naj bo ta parada parada ljubezni.

"Dokler bodo obstajali ljudje, ki širijo sovraštvo in nestrpnost do tistih, ki ne ustrezajo njihovim predstavam o tem, kako bi morali živeti, bo parada ponosa imela svoj namen," je Mesec zapisal v poslanci in dodal, da se skupnost LGBT še vedno sooča z diskriminacijo in kršenjem osnovnih pravic.

Poslanico je posvetil vsem, ki so bili aktivni v tem boju, saj je zaradi njih družba bolj odprta in sprejemajoča. Čeprav je bil sprejet družinski zakonik, ki pravno izenačuje istospolne in raznospolne pare na področju družinskega življenja, pa boj za enakopravnost LGBT ni končan, je poudaril.

Kot je v poslanici opozoril Maljevac, je pred to skupnostjo in naprednim delom Evrope nov izziv. "Izraziti moram zaskrbljenost nad izidom volitev v Evropski parlament in porastom nazadnjaških, neotradicionalističnih ekstremističnih desnih gibanj, ki so sovražno nastrojena tudi do oseb LGBT+," je zapisal in dodal, da je zaskrbljen predvsem ob ostrem propagandizmu desnih politikov in civilne družbe, ki s sovražnim jezikom in retoriko oplajajo strah in negotovost v javnost.



Mesec ponosa naj bo zato po njegovem opomnik, da je boj za pravice manjšin neločljivo povezan z bojem za človekove pravice na splošno. "Vsaka manjšina, ki se znajde na družbenem robu, potrebuje podporo najširše skupnosti. Le skupaj lahko ustvarimo svet, v katerem bo vsak posameznik lahko živel dostojanstveno in brez strahu udejanjil, kar mu je namenjeno," je sklenil.

Današnje dogajanje se odvija v Parku zvezda in na Kongresnem trgu, kjer se predstavljajo različne nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pravicami LGBT skupnosti. Popoldne se bo dogajanje premaknilo na Metelkovo, od koder bo nazaj proti centru Ljubljane krenila povorka. Tam bodo zbrane nagovorili aktivistke ter borci za človekove pravice.


Z letošnjo parado ponosa, ki poteka pod geslom Pogled nazaj, korak naprej, skupnost obeležuje 40-obletnico LGBT gibanja na Slovenskem, s čimer želijo spomniti na pretekle boje, trenutne politične zahteve ter potrebo po vključujoči in strpni družbi.

prejšnji članek
Kaj povejo zobje o vašem zdravstvenem stanju
Zdravje
Kaj povejo zobje o vašem zdravstvenem stanju
naslednji članek
Recept: Medena limonada z jagodami
Kulinarika
Recept: Medena limonada z jagodami