tank, želva, lopa
Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

vrocina2
Necenzurirano

Saharski pesek in vročinski valovi. Mi pa se delamo, da podnebnih sprememb ni.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj povejo zobje o vašem zdravstvenem stanju

15. 6. 2024; 02.00
Avtor: NINA KRAJNC/ revija Bodi zdrava
z zobje

Prvo zdravilo za ponovno rast zob foto: Shutterstock

Zobe in dlesni pogosto jemljemo kot samoumevne, vendar so zobje dejansko ogledalo našega splošnega zdravstvenega stanja. Redni obiski zobozdravnika niso pomembni le za lep nasmeh, temveč tudi za zgodnje odkrivanje številnih bolezni. Prijazno ortodontko Gordano Čižmek, dr. dent. med., smo prosili, da nam razkrije, kaj vse lahko ugotovi iz stanja zob svojih pacientov.

Na kaj opozarja zobna gniloba

Zobna gniloba, ki jo povzroča zastajanje zobnih oblog, torej ostankov hrane in bakterij na površini zob, je pogosto pokazatelj neustrezne ustne higiene in prehranskih navad. Če so pri tem trda zobna tkiva že prirojeno slabše mineralizirana, se dejavniki, ki pripomorejo k razvoju zobne gnilobe, še močneje izrazijo. Pogost pojav novih karioznih lezij na zobeh kaže na čezmerno uživanje sladkorjev in škroba oziroma neustrezen prehranski režim, pitje čezmernih količin sladkih in gaziranih pijač. Posledica je raztapljanje trdih zobnih tkiv in razvoj kariesa oz. zobne gnilobe. Pogostejši pojav zobne gnilobe lahko nakazuje tudi na pomanjkanje pomembnih hranil v telesu, kot sta kalcij in vitamin D, ki sta ključna za trdnost zob. Navadno se ne zavedamo, da je zobna gniloba povezana s povečanim tveganjem za sistemske bolezni, kot sta sladkorna bolezen in bolezni srca.

Število bolezni dlesni narašča

Bolezni obzobnih tkiv, ki jih s skupnim imenom poimenujemo parodontalna bolezen, se danes v eni od oblik pojavljajo že pri več kot 93 % odrasle populacije in je skrb vzbujajoč trend v javnem zdravju. Blaga oblika, vnetje dlesni ali gingivitis, se lahko pojavi lokalno kot pordela, nabrekla dlesen, ki na dotik zakrvavi. Za rednim in natančnim vzdrževanjem ustne higiene se popolnoma pozdravi. Dolgo časa prisotno nezdravljeno vnetje obzobnih tkiv se pokaže kot omajanje zoba, če pa gre za močno napredovalo nezdravljeno parodontalno bolezen, je treba močno omajane zobe celo izdreti. Parodontalna bolezen lahko poveča tveganje za bolezni srca in ožilja – raziskave kažejo, da imajo ljudje s parodontalno boleznijo večje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Erozija sklenine in refluks kisline

Če opazite, da je vaša zobna sklenina tanjša ali obrabljena, je to lahko znak refluksa kisline. Refluks povzroča vračanje želodčne kisline v požiralnik, kar lahko poškoduje zobno sklenino. Ljudje s pogostim refluksom opazijo povečano občutljivost zob in spremembe v strukturi zobne površine.

Kaj o našem zdravju pove slab zadah?

Slab zadah (halitoza) je pogosto posledica slabe ustne higiene, karioznih procesov na zobeh in vnetij obzobnih tkiv, lahko pa nakazuje tudi na druge zdravstvene težave. Kroničen slab zadah je včasih povezan s prebavnimi motnjami, kot so gastroezofagealni refluks, okužba z bakterijo Helicobacter pylori ali celo s slabo funkcijo jeter. Ugotavljanje razloga za neprijeten zadah pomaga pri zgodnjem odkrivanju in odpravljanju oziroma zdravljenju vzrokov.

Usta so dokazano povezana s splošnim zdravjem človeka. foto: Dreamstime

Imate na zobeh bele lise?

Bele lise na zobeh so več kot le kozmetična težava. Kadar so na zobeh že takrat, ko zob izraste v ustno votlino, so posledica motnje v mineralizaciji zobnih tkiv, nastale v razvoju zoba (pojav na posameznem zobu) ali čezmernega vnosa fluoridov v telo v zgodnjem otroštvu (prizadeti vsi zobje). Pogosteje pa so razlog za nastanek belih lis zunanji vplivi. So znak začetne faze zobne gnilobe, ko se zaradi kislih produktov bakterij, prisotnih na površini zoba, začne površina zoba raztapljati, kar se v začetni fazi kaže kot spremenjena, bela barva prizadetega dela zoba. Če proces raztapljanja napreduje, se kmalu pokaže kot luknjica v površini zoba oziroma zobna gniloba. Če na zobeh opazite bele lise, je pomembno, da obiščete zobozdravnika, ki bo ocenil stanje zobovja in predlagal ustrezne ukrepe za preprečitev nadaljnjih poškodb zob.

Razjede v ustih in sistemske bolezni

Pojav bolečih razjed na ustni sluznici je pogosto posledica hormonskih sprememb v telesu, padca sistemske odpornosti organizma, mehanske poškodbe sluznice ali pomanjkanja vitaminov.

Ponavljajoče se razjede v ustih pa lahko nakazujejo tudi na sistemske bolezni, zato se, če se vam razjede na ustni sluznici pogosto pojavljajo, posvetujte z osebnim zdravnikom ali zobozdravnikom, ki bo ugotovil vzrok in priporočil ustrezno zdravljenje.

Spremembe v ugrizu in ortodontske težave

Znano je, da zobje vse življenje potujejo naprej, vzdolž čeljustnega grebena. Tako se lahko tudi pri tistih, ki so imeli v mladosti idealno postavljene zobe in čudovit nasmeh, sčasoma pojavijo nepravilnosti v položaju zob in tesno stanje predvsem v področju sekalcev. Pri posameznikih z napredovalo parodontalno boleznijo in obsežno izgubo opornih tkiv zob je verjetnost premikov zob toliko večja.

Nepravilno postavljeni zobje niso le lepotna težava. Zobe, ki so zelo tesno drug ob drugem, težje čistimo, zaradi nepravilnega položaja se lahko nepravilno obrabljajo. Odkloni v položaju zob in čeljustne nepravilnosti lahko zmanjšajo funkcijo žvečenja hrane, kar je obremenitev za celoten prebavni sistem.

Ortodontske težave lahko vplivajo tudi na dihanje in govor, zato je pomembno, da pravočasno ukrepamo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Vprašanja, ki zadenejo človeka, ki se ne boji pogledati vase
Zdravje
Vprašanja, ki zadenejo človeka, ki se ne boji pogledati vase
naslednji članek
Ob letošnji paradi poziv k strpnosti in podpori
Svet slavnih
Ob letošnji paradi poziv k strpnosti in podpori