Arian
Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo pogrešanega 6-letnega Ariana?

1719350996-mm2-7994-1719350948316
Necenzurirano

Noč, ko smo postali veliki #komentar

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Borut Veselko prejemnik Borštnikove nagrade

17. 6. 2024; 05.00
Avtor: PR/ V.M.
veselko1

Borut Veselko foto: Tania Mendillo

Borut Veselko je prejel častitljivo priznanje, Borštnikovo nagrado za igro.

S podelitvijo festivalskih nagrad se je sinoči, v nedeljo, 16. junija, sklenil 59. Festival Borštnikovo srečanje. Domov se ponosno vračamo s dvema festivalskima nagradama.

BORŠTNIKOVA NAGRADA ZA IGRO

Borštnikovo nagrado za igro prejme Borut Veselko za vlogo Jockla v predstavi Deževen dan v Gurlitschu, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

»Od trenutka, ko Borut Veselko stopi na oder, doseže, da ga ni. Celotno prisotnost v prostoru in času namreč skozi njegovo telo in glas zasede Jockel. Veselkova srhljivo prepričljiva naselitev enigmatičnega tujca uspešno združuje protislovja uvidov preroka s trdo dostojanstvenostjo ter banalnostjo pijanca. Odbliske norosti preseka z intelektualnostjo, toda hkrati tudi prizemljeno, skoraj mistično preprostostjo. Njegovo odmerjanje časa in prostora skozi skrajno premišljeno upočasnjevanje reakcij ter centriranje telesa in glasu vzbuja gledalcu občutek, da skrivnostni lik ne le ve, temveč tudi čuti in živi neizrekljivo resnico, ki je zapleteno preprosta, znotraj nje pa je v vsakem trenutku tukaj in zdaj spravljen tako s svetom kot seboj.«

Bojana Fornazarič foto: Prešernovo Gledališče Kranj

NAGRADA 'NEPOGREŠLJIVI' ZA ŽIVLJENJSKO DELO

Nagrado nepogrešljivi za življenjsko delo Društva slovenskih gledaliških režiserk in režiserjev za presežke strokovnega in podpornega dela v gledališču prejme Bojana Fornazarič.

»Bojana Fornazarič je s svojim delom v skoraj treh desetletjih kot garderoberka in asistentka kostumografije v Prešernovem gledališču Kranj, neizbežno zaznamovala regionalni, nacionalni in mednarodni kulturni prostor. S svojimi izkušnjami in toplo energijo je pomembno prispevala k ustvarjalnosti gledališke skupnosti, življenju tistih na odru in tistih, ki sedijo pred njim,« se glasi utemeljitev častitljive nagrade.

prejšnji članek
Denis Avdić Show: Pripravnica Lara uresničuje življenjske želje
Svet slavnih
Denis Avdić Show: Pripravnica Lara uresničuje življenjske želje
naslednji članek
Ljubosumje je lahko pogubno za razmerje
Zdravje
Ljubosumje je lahko pogubno za razmerje