njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Poslovila se je legenda Živalskega vrta Ljubljana

8. 7. 2024; 09.18
Avtor: PR
zoo-ljubljana, šimpanzinja, mojca

Šimpanzinja Mojca, najstarejša prebivalka Živalskega vrta Ljubljana, se je poslovila. foto: ZOO Ljubljana

Babica Mojca je v 50 letu odšla za mavrico. Mojca je bila karizmatična in legendarna v našem živalskem vrtu. Poznajo jo generacije, ki so jo obiskovale kar 48 let. Bila je mama Tomiju, Poldetu, Urški, Cilki, Neži in Titiju ter babica Jokotu, Niki, Leoni in Taju.

Mojca je bila rojena v Afriki, k nam pa je prišla leta 1976 iz ZOO Corten Rene v Belgiji. V otroštvu so zanjo skrbeli ljudje, zato je izmed vseh šimpanzov v skupini najbolj iskala pozornost svojih oskrbnikov in naših obiskovalcev. Bila je prava ''gospodinja''. Znala je pometati, ribati s krtačo in s papirjem čistiti steklo. Sicer je res, da je bolj razmazala kot očistila, zato so za njo temeljito počistili še oskrbniki. Gibov se je naučila z opazovanjem dela oskrbnikov. Mojca si je znala z robčkom obrisati nos. Bila je tudi abstraktna ''slikarka'', kadar koli je dobila papir in barvice. Vedno je bila vesela prijaznih in spoštljivih obiskovalcev. Ostalim pa je postavila meje tako, da jih je pljunila, vrgla iztrebek ali nanje zavpila.

Mojca je bila ves čas zdrava šimpanzinja kljub svojim letom. Občasno so jo v sezoni doletela kakšna prehladna obolenja, ni pa imela nobenih kroničnih zdravstvenih težav. V ponedeljek 24. junija pa smo pri njej opazili nenadno oslabelost, zato smo izvedli diagnostične preiskave. Ultrazvok srca je pokazal, da je žal prišlo do odpovedi srca. Šimpanzinja Mojca je bila zaradi posledic težav s srcem, ki so privedle do poslabšanja splošnega stanja, v četrtek 27. junija 2024 evtanazirana.

Bila je mama Tomiju, Poldetu, Urški, Cilki, Neži in Titiju ter babica Jokotu, Niki, Leoni in Taju. foto: ZOO Ljubljana

Večina šimpanzov živi v živalskih vrtovih 40 ali nekaj več let. Pri čemer samice dosežejo višjo starost kot samci. Toliko let lahko živijo šimpanzi tudi v naravnem okolju.

Najstarejše živali v ZOO Ljubljana so slonica Ganga 49 let, samec rožnatega pelikana 40 let, zlatolična gibona Liling in Liping ter šimpanz Boris so stari 37 let, navadni vari 26 let, kalifornijski morski lev Kalle 22 let, Jip pa 19 let, prav toliko je stara tudi samica perzijskega leoparda Širin. Ris Luks je star 18 let, risa Kiril in Rožnik pa 17 let. Nubijska žirafa Rastko je dopolnil 18 let in Cvetko 17 let. Azijska levinja Čaja pa je stara 16 let.

''Mojca je bila nepozabno, očarljivo bitje z močnim karakterjem in karizmo. Veselili smo se vsakega obiska in veterinarskega pregleda, predvsem, kadar je bila zdrava. Vedno nas je presenetila s svojo bistrostjo in nagajivostjo ter nam polepšala dan. Pogrešali jo bomo,'' je dejal vodja veterinarske službe dr. Pavel Kvapil, ki je skupaj s svojo ekipo skrbel za njeno zdravje.

Legendarna šimpanzinja Mojca foto: ZOO Ljubljana

prejšnji članek
Botri: Druga plat življenja Anđele Akrap'
Svet slavnih
Botri: Druga plat življenja Anđele Akrap'
naslednji članek
Borut Pahor po nesreči pokvaril zaroko
Svet slavnih
Borut Pahor po nesreči pokvaril zaroko
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.