Svet slavnih
 

Tujci napadajo brez zadržkov, slovenski inšpektorati brez pristojnosti

12. 7. 2024; 10.00
Avtor: V.M.
Screenshot_7

Lažna vest o Ani Praznik foto: Zaslonski posnetek

Kako lahko brez posledic širijo namigovanja o smrti znanih obrazov? Preverimo, kaj se skriva v ozadju …

»Danes je žalosten dan za vso Slovenijo, poslovili smo se od Ane Praznik,« je navedeno v naslovu na prvi pogled tragične vesti, ki naj bi jo z javnostjo delil medij Slovenske novice. Tudi ob pogledu na črno belo fotografijo voditeljice je nemara marsikateremu spletnemu uporabniku zastal dih, zlasti tistim, ki jim tovrstne lažne objave o znanih obrazih niso znane. Gre namreč za brezvestno izvedbo goljufov, ki najprej s pomočjo udarnega naslova pritegnejo pozornost in zvabijo bralce k vsebini novice, kjer pa jih čaka drugi del vabe: lažen oglas o bajnem zaslužku osebe, za katero ste ob naslovu pomislili, da se nahaja na drugi strani mavrice.

»Goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Vizualno lahko taki članki izgledajo kot objave na znanih spletnih portalih, vendar pa gre tu zgolj za kopijo portalov,« pojasnjujejo na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT.

In kaj pravzaprav ti nepridipravi želijo? »V tem primeru gre za standarden potek dobro poznane kripto-investicijske prevare, te so žal v zadnjem času kar pogoste in z njimi poskušajo ponudniki od uporabnikov, po odprtju računa na fiktivni trgovalni platformi ali kakor drugače, pridobiti določeno vsoto denarja, v zameno pa ponujajo velik zaslužek in provizije, denarja pa seveda nikoli ne izplačajo. Ponudniki teh storitev se običajno zavarujejo z navedbami v drobnem tisku, sedeže pa imajo po navadi v državah, kjer naši inšpektorati nimajo pristojnosti,« so nam pojasnili na centru in opozorili, da prevarantom sledijo še drugi goljufi, ki si od žrtev prav tako obetajo zaslužek.

»Pogosto pa ob tovrstnih prevarah uporabnike kontaktirajo tudi raznorazna podjetja, ki obljubljajo povrnitev izgubljenih sredstev. V vseh do sedaj obravnavanih primerih se je namreč izkazalo, da gre tudi tukaj za prevaro in posledično finančno oškodovanje, saj sredstev nikakor ne povrnejo, za svoje storitve pa zaračunajo.«  

Kaj storiti, če ste bili žrtev prevare?

  • Če še niste nakazali denarja, enostavno prekinite vso komunikacijo z goljufi. Ne odzivajte se na njihove klice, tudi če vam grozijo.
  • Če je prišlo do oškodovanja, goljufijo nemudoma prijavite na policiji. Prijavo lahko podate osebno na lokalni policijski postaji, preko klica na 113, pisno, po el. pošti ali preko e-uprave. (Več informacij najdete TUKAJ)
prejšnji članek
Luka Dončić prejel priznanje za najboljšega igralca lige NBA
Svet slavnih
Luka Dončić prejel priznanje za najboljšega igralca lige NBA
naslednji članek
Mario skrbi za videz, a se s staranjem ne obremenjuje
Svet slavnih
Mario skrbi za videz, a se s staranjem ne obremenjuje
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.