Svet slavnih
 

Ne le mleko, za ježke so škodljiva tudi druga živila!

19. 9. 2024; 14.00
Avtor: V.M.
ježek

Ježek foto: Profimedia

Ste sklenili, da boste tudi vi pomagali ježkom? Lepo, a naj vas najprej seznanimo s tem, zakaj morate biti pri hranjenju nekoliko bolj poučeni.

Ljudje danes že kar dobro vedo, da ježkom ne smemo nastavljati mleka in slednje je zagotovo napredek, saj je slastna malica doprinesla k prenekateremu nesrečnemu slovesu. Ker ne morejo prebaviti laktoze, po zaužitju mlečnega izdelka nastopi driska in dehidracija, kar je lahko za ježa usodno, zlasti, če je slaboten in premalo krepak. Malim lakotnikom pa ne škodijo le mlečni izdelki, ampak tudi druga živila, na katera lahko po naključju naletijo med raziskovanjem ali pa, ker jim jih v dobri veri nastavi človek.

ježek foto: Dreamstime

  • Kruh v želodcu nabrekne, kar lahko vodi v resne želodčne težave. Prebavne motnje nastopijo zlasti, če snedejo večjo količino.
  • Začinjena hrana seveda ni primerna za ježkov prebavni sistem, po zaužitju kaj hitro nastopijo težave s prebavili. Njihovo zdravje ogrožajo tudi slani prigrizki in druga hrana, ki jim je bila dodana sol.
  •     Čokolada je za ježke strupena in smrtno nevarna. Vsebuje namreč spojino teobromin, ki povečuje izgubo telesnih tekočin in povečuje srčni utrip.
  • Za ježe je lahko usoden tudi krompir, na katerega denimo naletijo na vrtu ali pa med raziskovanjem smeti. Gomolji vsebujejo strupen alkaloid solanin, ki med drugim povzroča drisko, želodčne krče, pa tudi nevrološke težave.

Vas zanima, kaj vse ježkom še škoduje in kaj jim lahko ponudite brez strahu, da bi malica negativno vplivala na njihovo zdravje? Vse to in še več koristnih nasvetov, kako bodičaste raziskovalce odriniti od roba izumrtja, si lahko preberete v novi izdaji revije Pomagaj si sam.

Jesenska izdaja revije Pomagaj si sam. foto: revija Jana

Revija je na voljo tudi v digitalni obliki, najdete jo v naši spletni trafiki24.

prejšnji članek
Retinol: Skrivnost mladostne kože, na katero prisegajo mnogi
Moda&Lepota
Retinol: Skrivnost mladostne kože, na katero prisegajo mnogi
naslednji članek
Omleta z bučko patišon? O, ja!
Kulinarika
Omleta z bučko patišon? O, ja!

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.