stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok: Je bil tudi vaš zaklad nedonošenček?

17. 11. 2020; 01.00
Avtor: STA / J.K.
nedonosencek4

... foto: Zarja Jana

Danes obeležujemo svetovni dan prezgodaj rojenih otrok, ki letos poteka pod geslom Skupaj za prezgodaj rojene dojenčke - Skrb za prihodnost. Ste tudi vi starš nedonošenčka? Kakšni so vaši spomini, kakšen je danes vaš mali borec?

Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok zaznamujemo od leta 2008 in je namenjen globalnemu ozaveščanju o izzivih in bremenu prezgodnjega rojstva. Pobudo za ta dan so najprej dale evropske organizacije staršev, združene v Evropsko fundacijo za skrb za novorojenčke (EFCNI), katere član je tudi Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. Pri tem sta jih podprli tudi Svetovna zdravstvena organizacija in Unicef, so zapisali v društvu.

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

V zadnjih letih na ta dan posamezniki in organizacije iz več kot 100 držav združijo moči in z različnimi aktivnostmi ter dogodki opozarjajo, da je po vsem svetu skoraj desetina otrok rojenih prezgodaj in da ti otroci in njihove družine zaslužijo pozornost in pomoč.

Razpoznavni znak dneva nedonošenčkov so drobne vijoličaste nogavičke, obešene na vrvici skupaj z velikimi belimi nogavicami. Vijolična barva pri tem ponazarja izjemnost in občutljivost najmanjših rojenih otrok, so pojasnili. Mestna občina Ljubljana bo tako danes v podporo svetovnemu dnevu prezgodaj rojenih otrok osvetlila Ljubljanski grad v vijoličasti barvi.

prejšnji članek
Kje je meja, kdaj je računalnika preveč?
Odnosi
Kje je meja, kdaj je računalnika preveč?
naslednji članek
Barbaro iz Sanjskega moškega izločili iz srbskega šova
Resničnostni šovi
Barbaro iz Sanjskega moškega izločili iz srbskega šova
#nasazenazenska
nasazenazenska