stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Janja Garnbret postala športnica leta in ganila z izjavo

20. 12. 2023; 08.00
Avtor: STA / V.M.
Janja Garnbret

Janja Garnbret foto: Martin Metelko

Slovenska zvezdnica športnega plezanja Janja Garnbret je v torek še četrtič od leta 2018 prejela naziv najboljše športnice leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.

"Prejeti naziv športnice leta se mi nikakor ne zdi samoumevno, tako da se ga nikoli ne bom naveličala. Slovenija ima veliko vrhunskih športnic, zato ne more biti samoumevno, da tu stojim in sprejemam to nagrado," je dejala po podelitvi nagrad v Cankarjevem domu o tem, da se je na najvišjo stopničko izbora vrnila po letih 2018, 2019 ter 2021.

Janja Garnbret je zmagala zelo prepričljivo s 336 točkami foto: Sa.Ra.



Garnbret je v glasovanju 121 športnih novinarjev za iztekajoče se leto zmagala prepričljivo s 336 točkami. Druga je bila atletinja Tina Šutej (107), tretja judoistka Andreja Leški (75).

Ob prejemu nagrade je na odru Gallusove dvorane dejala, da je v pretekli sezoni najbolj ponosna, da se je po prvi resni poškodbi v karieri vrnila nazaj na tekmovalne stene. Februarja si je poškodovala palec na nogi, že na prvi tekmi svetovnega pokala v balvanih v Pragi, na kateri je nastopila po poškodbi, pa je stopila na zmagovalni oder.

Janja Garnbret foto: Profimedia



Sama nima nobenih dvomov, da je slovenske športne novinarje v preteklem letu prepričala predvsem z dosežki na svetovnem prvenstvu avgusta v Bernu. Tam je postala dvakratna svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji balvanov in težavnosti, temu pa je dodala še srebro v težavnosti. Štiriindvajsetletna športnica je do zdaj osvojila že osem naslovov na SP.

Pred olimpijskim letom z zadnjimi svetovnimi naslovi tudi močno naraščajo apetiti športne javnosti glede njenih možnosti za olimpijsko medaljo. V Parizu prihodnje leto bo Garnbret namreč branila zlato s prve olimpijske tekme v športnem plezanju v Tokiu leta 2021. Sama se glede tega noče obremenjevati preveč, vloga branilke olimpijskega naslova pa ji po njenih besedah ne predstavlja težav.

"Na olimpijske igre bom prišla kot branilka naslova, ampak branjenje mi ni tuje, tega položaja sem že vajena. Vsekakor mi je izkušnja v Tokiu dala veliko. Vem, kako se stvari odvijajo, tako da je ta olimpijska izkušnja dobrodošla za tekmovanje v Parizu, čeprav zaradi tega ne bo lažje zmagati. Morala bom dati vse od sebe, imeti dober dan in cilj je medalja, seveda v prvi vrsti zlata," je dodala Korošica.

prejšnji članek
Saša Dončić spregovoril o rojstvu vnukinje
Svet slavnih
Saša Dončić spregovoril o rojstvu vnukinje
naslednji članek
Kmetija: Porotniki izbrali Nušo, a takšne reakcije niso pričakovali
Resničnostni šovi
Kmetija: Porotniki izbrali Nušo, a takšne reakcije niso pričakovali