stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Mateja Svet: Čudim se, kako sem ta pritisk kot najstnica sploh zdržala

7. 1. 2024; 05.00
Avtor: K.M.
mateja svet

Mateja Svet se šele zadnja leta spet pojavlja v javnosti. foto: Nebojša Tejić / STA

Mateja Svet je v svet vrhunskega športa vstopila že kot najstnica in kot sedemnajstletnica tudi prvič zmagala. Svojo kariero je končala stara 22 let. Kako pa se danes spominja tistega obdobja?

Mateja Svet, Nataša Bokal, Urška Hrovat in Tina Maze so edine štiri zdaj že nekdanje slovenske smučarke, ki so v šestdesetletni zgodovini tekmovanja Zlata lisica osvojile zmago v skupnem seštevku. Mateji Svet je to uspelo dvakrat, in sicer leta 1988 in leta 1990 še pod jugoslovansko zastavo. Te dni se tako kot Mazetova in Bokalova mudi v Kranjsko Gori, kjer poteka jubilejno tekmovanje, kjer je med drugim spregovorila tudi za studio RTV Slovenija. 

"Spominjam se, da sem bila pravzaprav otrok. Bila sem otrok, ko sem vstopila v svetovni pokal, med najboljše na svetu in začela tekmovati z njimi. Enako domače prizorišče, se sama sebi včasih čudim, kako sem lahko ta pritisk in vse kot najstnica sploh zdržala. Kako sem razmišljala ... Zavedala sem se ga, da ne bo pomote, ampak mogoče sem znala odmislit stvari, da sem se znala fokusirati samo na svojo nalogo," je med drugim povedala danes 55-letna Mateja Svet.

K tem je še dodala, da je bila tekma zanjo lažji del. "Morda sem bila v tem kolikor toliko uspešna, da sem potem kot najstnica, nezrela, en otrok ... "shendlala", ne govorim o tekmi, ker je bil v nekem pogledu to lažji del kot vse ostalo okoli. Te odnosi, pritiski in vse okoli, tam pa se nisem nikoli znašla." Dodala je še, da je po njenih zmagah prišlo tudi do fizičnih kontaktov, ko so jo ljudje začeli dobesedno vleči. "Še danes vem, kdaj in kje je bilo, ko je bilo tega preveč. Ker se me je vleklo. Ko sem rekla dovolj, sem se obrnila in se morda zamerila polovici Slovenije, ker kako sem grozna, arogantna in si ne morem vzeti časa, ampak je bilo nemogoče biti na razpolago vedno."

prejšnji članek
Vzhičena Manca Izmajlova
Svet slavnih
Vzhičena Manca Izmajlova
naslednji članek
Kako se kaže primarna imunska pomanjkljivost?
Zdravje
Kako se kaže primarna imunska pomanjkljivost?