nevihta, šiška
Svet24.si

Foto: To so posledice bliskovite lokalne nevihte v ljubljanski Šiški

damjan polh
Necenzurirano

Poraz sindikata Fides: zdravniki delajo toliko kot pred stavko

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ne nasedajte lažnim novicam o Ani Praznik

5. 7. 2024; 11.00
Avtor: V.M.
Ana Praznik

Ana Praznik foto: Marko Delbello Ocepek

Pevka in voditeljica oddaje Delovna akcija se je znova znašla v lažnih novicah spletnih prevarantov. Kaj se skriva za pompoznimi naslovi?

Če kaj, pa spletnim prevarantom ne primanjkuje domišljije. K sreči pri izvedbi zamisli niso najboljši in se jim pošteno zatakne že pri snovanju besedil, zato lahko že ob prvem pogledu posumite, da v pismeno osiromašenih vsebinah ni niti zrna resnice. Tokrat je znova na udaru Ana Praznik, ki se v novicah, ki krožijo po družbenem omrežju, na prvi pogled pojavlja kot kriminalka, sicer pa kot glavna protagonistka uspešne zgodbe o nesramnem bogatenju s kriptovalutami. Zlonamerneži skozi slabo zasnovano besedilo promovirajo patformo Bitcore Surge in napovedujejo megalomanske zaslužke, ki predstavljajo strah in trepet slovenskih bank.

In kakšen je namen vseh teh lažnih novic, ki izkoriščajo imena znanih obrazov?

»Investicijske prevare se začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Vizualno lahko taki članki izgledajo kot objave na znanih spletnih portalih, vendar pa gre tu zgolj za kopijo portalov,« pojasnjujejo v vsebinah programa Varni na internetu, ki ga izvaja Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

Lažna objava na spletu. foto: Facebook, zaslonski posnetek

In kaj se zgodi v primeru, da spletni uporabnik nasede ponudbi o bajnih zaslužkih? Če zaznajo, da je uporabnik pripravljen investirati v posel, mu posvetijo veliko svojega časa. Sprva pridobijo zaupanje in žrtev vzpodbudijo k manjši investiciji, nato ji dodelijo dostop do spletnega portala, ki prikazuje izmišljene podatke o neverjetni rasti investiranih sredstev.

»Na lažni trgovalni platformi prikazujejo strmo rast premoženja, da bi vi v želji po še višjem dobičku vložili še več denarja. Ko želite zasluženi denar končno prenakazati na svoj bančni račun, goljufi vsa nadaljnja izplačila onemogočijo. Izplačila pogojujejo z novimi investicijami ter od vas zahtevajo vedno nova in nova sredstva za kritje različnih fiktivnih stroškov – davkov, provizij, zavarovanja … Takoj, ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati, se prenehajo odzivati na vse klice in sporočila, vi pa ostanete brez vsega,« razlagajo strokovnjaki na SI CERT-u, več o celotni prevari, dodatnem oškodovanju in postopku ravnanja v primeru, da ste postali žrtev, pa si lahko preberete TUKAJ.

prejšnji članek
Ljubezen na vasi: Ante bi imel delovno blondinko
Resničnostni šovi
Ljubezen na vasi: Ante bi imel delovno blondinko
naslednji članek
Zabavna družina zakoncev Emeršič
Svet slavnih
Zabavna družina zakoncev Emeršič
#obraziavenija
obraziavenija