Svet slavnih
 

Goran Dragić kariero zaključil v objemu družine

25. 8. 2024; 09.59
Avtor: K.M.
Goran Dragič, the night of the dragon

Goranu je po koncu spektakla v objem stekla hči Victoria. Na fotografiji desno še Gogijeva mama Mojca. foto: Aleš Fevžer

Včeraj se je z nočjo zmaja tudi uradno zaključila kariera enega in edinega Gorana Dragića. Večer polen presenečenj je bil nabit s čustvi!

Tako kot je od ekshibicijske tekme pričakovati, je bila tudi včerajšnja polna zabavnih in sproščenih vložkov, ki so jih s svojim znanjem na parketu popestrili tudi številni košarkarski zvezdniki, ki so tako ali drugače zaznamovali kariero Gorana Dragića. Od trenerjev, ki so ga spremljali na poti, do soigralcev tako v Sloveniji kot na drugi strani luže. Seveda pa niso manjkali niti fantje, ki jih je Goran leta 2017 vodil do naslova evropskih prvakov. Organizator dogodka, podjetje Spontanzo, je odlično opravil svoje delo in v Sloveniji z dogodkom Night of the Dragon pripravil spektakel, o katerem danes s samimi pohvalami poročajo vsi svetovni mediji. S tem pa v našo državo in športno kulturo usmeril žarek žarometa širše športne javnosti, kar je za slovenski šport seveda zgolj velika prednost. 

Spektakel, ki je bil od vsega začetka zasnovan dobrodelno, je zbral več kot 600 tisoč evrov dobrodelnih denarnih sredstev. Končno številko bodo še sporočili.

Številni svetovni zvezdniki so ob prihodu na parket prejeli glasne in stoječe ovacije. Kljub temu, da so bile med njimi tudi največje legende svetovne košarke, pa je največji aplavz, poleg Gorana Dragića seveda, prejel trener Igor Kokoškov, ki je kot selektor skupaj s kapetanom Dragičem Slovenijo vodil na evropskem prvenstvu leta 2017. Spontani aplavz in glasno vzklikanje občinstva je pokazalo, kako slovenska športna javnost ceni srbskega trenerja. 

Poslovilna fotografija foto: Aleš Fevžer

Goran in Zoran Dragić v objemu foto: Aleš Fevžer

Brata Dragić z očetom Marinkom foto: Aleš Fevžer

"Bilo je zelo lepo, čeprav sem moral igrati dosti minut, noge me niso več nosile. Mislim, da je spektakel uspel fenomenalno. Zelo sem ponosen na ekipo, na vse prostovoljce, na vse ljudi, ki so bili del tega projekta. Zahvalil bi se rad igralcem, trenerjem, ki so prišli čez lužo, sem brez besed. Zadnje tri minute so me zlomile, ko sem videl družino priteči na igrišče, sem dobil tiste 'flashbacke' iz otroštva, ko sta nas oči in mami odpeljala na igrišče in smo igrali ena in ena," je po tekmi za STA povedal Goran Dragić. 

Goranova mama Mojca in hči Victoria. foto: Aleš Fevžer

Goran v objemu si sinom Mateom foto: Aleš Fevžer

Zvezdniški postavi in podpora 

Tekma se je sicer začela s predstavitvijo igralcev. Pod kapetanskim trakom Luke Dončića so v prvi peterki nastopili Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Luis Scola in Robin Lopez. Člani njegove ekipe so bili še Aleksej Nikolić, Beno Udrih, Edo Murić, Uroš Slokar, Miha Zupan, Gašper Vidmar, Dirk Nowitzki, Matic Rebec, Jaka Blažič, Boštjan Nachbar, Saša Zagorac, Boban Marjanović, Dejan Bodiroga, Miroslav Berić in Josh Richardson.

Za Gorana Dragića pa so na tekmi igrali Steve Nash, Nikola Vučević, Vlatko Čančar, Vladimir Radmanović (člani prve peterke), Sani Bečirović, Nebojša Joksimović, Domen Lorbek, Zoran Dragić, Matjaž Smodiš, Primož Brezec, Predrag Danilović, Erazem Lorbek, Aleksandar Ćapin, Jaka Lakovič, Klemen Prepelič, Saša Pavlović, Žiga Dimec, Rašo Nesterović in Chris Bosh.

Goran in Zoran Dragić foto: Aleš Fevžer

S svojim obvladanjem žoge je navdušil tudi sin Zorana Dragića Marko. foto: Aleš Fevžer

Po tekmi je bil čustven tudi Goranov brat Zoran, ki se je celo življenje zgledoval po starejšem sorojencu. "Zaslužil si je tako slovo. Hvala vsem navijačem in vsem, ki so prišli in so se odzvali. Tukaj lahko vidite, kako velika oseba je bil, predvsem pa, da je še zmeraj ostal isti kot je in želim mu vse najboljše v prihodnosti, v karkoli se bo vrgel," je Zoran povedal po sobotnem spektaklu. 

Luka Dončić, Goran Dragić in Nikola Jokić foto: Aleš Fevžer

Marinko Dragić je 'sodil' dvoboj med sinovoma. foto: Aleš Fevžer

Veličasten spektakel, zaključek pa pika na i

Med prijateljsko tekmo, polno igrivosti in zabave med igralci, seveda predvsem med prijateljema Luko Dončićem in , so organizatorji za Gorana pripravili tudi številna presenečenja. Od tišine prve tri minute tekme do glasnega vzklikanja 'kdor ne skače, ni Slovenc', do dvoboja ena na ena med bratoma Dragić, ki ga je sodil oče Marinko Dragić, do nogometne tekme, saj je Goran športno kariero začel kot nogometaš. 

Poleg številnih videosporočil nekdanjih soigralcev in nasprotnikov ter enega in edinega Luke Modrića, ki je Goranu podaril podpisan dres Real Madrida, ki so Goranu orosila oko, pa je največje presenečenje čakalo na konec. Organizatorji so na parket namreč povabili Goranovo družino, brata Zorana, očeta Marinka, sina Matea in nečaka Marka, fantje Dragić pa so tako skupaj odigrali zadnje Goranove profesionalne minute. "Zdaj je treba to prenesti na naše otroke, mislim, da si bosta tudi Marko in Mateo to zapomnila za vse življenje. Zdaj se mogoče še ne zavedata, da sta igrala z najboljšimi igralci na svetu, da sta bila Luka Dončić in Nikola Jokić na terenu, ampak verjamem, da bosta tudi to dojela," je za STA še povedal Goran. 

Ura se je na koncu ustavila 7,7 sekunde pred koncem in tako Goranovo sedmico popeljala v večnost. Navijači pa so slovenskega športnika pospremili z vzkliki "MVP", mednarodnim izrazom za najbolj koristnega igralca. Po uradni statistiki je svoj zadnji košarkarski večer na parketu sicer zaključil s 23 točkami, 11 skoki in sedmimi podajami.

Šov med polčasoma so pripravili Perpetuum Jazzile, harmonikarski orkester Glasbene šole Bučar, legendarne Zmajčice v originalni zasedbi, skupina Joker Out, akrobatska skupina Dunking Devils in Dragićev sosed iz Kosez Magnifico, ki se že pripravlja na svoj sobotni koncert v ljubljanskih Stanežičah.

Goran Dragič, the night of the dragon foto: Aleš Fevžer

Poslovilna fotografija foto: Aleš Fevžer

Goran si je zaželel, da med polčasom gledalce zabava tudi Magnifico, ki v soboto pripravlja veliki koncert v ljubljanskih Stanežičah. foto: Aleš Fevžer

Zmajčice so se posebej za to priložnost zbrale v originalni zasedb in še zadnjič nastopile. foto: Aleš Fevžer

Bogata kariera 

Goran Dragić je v zadnjih 15 sezonah močno zaznamoval ligo NBA, kjer je v dresih Phoenix Suns, Houston Rockets, Miami Heat, Toronto Raptors, Brooklyn Nets, Chicago Bulls in Milwaukee Bucks odigral 1008 tekem, od tega 637 v začetni peterki, ter dosegel 13.448 točk — kar je zaenkrat največ med slovenskimi košarkarji v zgodovini. V reprezentančnem dresu je nastopil na 90 uradnih tekmah in zbral 1095 točk, kar ga postavlja na vrh večne lestvice slovenskih igralcev. Ob osvojitvi zlatega odličja na evropskem prvenstvu leta 2017 je bil kot kapetan izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva.

prejšnji članek
Trener Janje Garnbret: Janja je čudovita punca
Svet slavnih
Trener Janje Garnbret: Janja je čudovita punca
naslednji članek
Se bo Cene Prevc na tak način vrnil v smučarske skoke?
Svet slavnih
Se bo Cene Prevc na tak način vrnil v smučarske skoke?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.