Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preventiva je zelo pomembna za zdravje

6. 6. 2015; 07.04
Avtor: S.J.
dao (91)

foto: Dao tkm

Naša stalna svetovalka dr. Lu Li tokrat ne odgovarja na konkretno težavo bralca, pač pa zaradi izkušenj, ki si jih je nabrala v tem letu, kolikor časa dela v Sloveniji, opozarja na to, kako pomembna je za naše zdravje preventiva. Tradicionalna kitajska medicina v nasprotju z našo, zahodnjaško, namreč reagira tudi na najmanjše simptome, tako da prepreči razvoj bolezni že na začetku.

Preventivni pregled in zdravljenje igrata ključno vlogo pri ohranjanju zdravja. Ali, kot pravimo po vsem svetu, zdrav duh lahko biva le v zdravem telesu in obratno. Tradicionalna kitajska medicina, ki je dokazano ena izmed najbolj uspešnih preventivnih metod in tudi metoda zdravljenja širokega spektra raznih kroničnih in akutnih stanj, človeka obravnava celostno.

Holizem ali holistični pristop je pristop, kjer se posameznika obravnava kot celoto. Na podlagi tega je tudi zdravljenje usmerjeno v vzpostavljanje ali ohranjanje notranjega (ne)ravnovesja in ne le k odpravljanju in lajšanju simptomov določene bolezenske slike. Ko človeka obravnavamo celostno, to pomeni, da zaobjamemo vse vidike njegovega delovanja, od prehranjevanja, spanja pa do intimnega/spolnega življenja. Prezgodnji izliv, motnje erekcije, šibek apetit po spolnosti, bolečine ob penetraciji, ponavljajoči se vaginalni herpes ali vnetja, neredne mesečne krvavitve ter potek nosečnosti in poroda, izgube krvi. Lahko bi še naštevali vprašanja, ki jih izkušeni TKM-zdravniki postavljamo osebi, ki pristopi do nas. Dotaknemo se tudi posameznikovega razpoloženja in čustvene stabilnosti, kako na primer posameznik prenaša stresne situacije, kako reagira, kakšne vrste občutkov doživlja (jeza, nemoč, strah …). Vsako, tudi najmanjše odstopanje namreč ruši ravnovesje znotraj igre petih elementov in organov, ki se pri nekaterih lahko pokažejo šele po določenem času.

Veliko ljudi začetnih simptomov, kot so prebujanje ali potenje med spanjem, slabši apetit ali prebava, notranji nemir …, niti ne opazi ali pa pripisuje simptome trenutni stresni situaciji in čaka, da obdobje mine. Stresno obdobje je res za nami, simptomi sčasoma izzvenijo, tako si oddahnemo, pozabimo in živimo po enakem vzorcu še naprej. Vse to pa se nalaga v telesu in možgani ob naslednji podobni situaciji ponovno odreagirajo po ustaljenem vzorcu. Znajdemo se v začaranem krogu. Poglavitno je, da se ravno takrat ustavimo, notranje zazremo in vprašamo, kako vse to vpliva na naše telo ter kako reagiramo in kako bi si želeli, da bi reagirali.

Tradicionalna kitajska medicina na diagnostičnem pregledu počne ravno to – opazuje, sprašuje, tipa (pulz diagnostika) človeka in mu tako poda jasno oceno njegovega notranjega dogajanja oz. stabilnosti notranjih organov. Posameznika želimo poleg diagnostične ocene tudi naučiti opazovanja samega sebe in metod samozdravljenja. Žal je primerov v Sloveniji, ki pridejo na pregled samo zaradi preventive, premalo.

Vzrok lahko pripišemo pomanjkanju znanja o tradicionalni kitajski medicini, iz česar se rodi nezaupanje in kopica dvomov o uspešnosti ter strokovnosti in kredibilnosti zdravnika TKM zunaj meja Kitajske. Dober in pošten zdravnik TKM vam ne bo skušal »prodati« terapij in zdravil za vsako ceno, če to ne bo potrebno. Dober in pošten TKM-zdravnik vam bo razložil vaše notranje dogajanje in svetoval, kako ohranjati zdravje še naprej ali kako v določeni situaciji odreagirati, da si organizem opomore.

V naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani imamo vedno več primerov, ko se posamezniki vračajo, nekateri le na ponovni pregled, kjer preverijo svoje stanje, spet drugi pokličejo, če se jim zazdi, da potrebujejo dodatno podporo ali ko zaznajo določene simptome, ki že nakazujejo »bolezensko« stanje. V takšnih primerih zadostuje le nekaj terapij (do 4) in že se ravnovesje vzpostavi in organi okrepijo. Naloga dobrega in poštenega zdravnika TKM tako ni le zdravljenje, ampak tudi poučevanje posameznika o prepoznavanju odstopanj in prepoznavanju določenih očitnih simptomov, ki jim v pravem trenutku ne posvečamo dovolj pozornosti.

prejšnji članek
Večja parkirna mesta, narejena posebej za ženske
Zanimivosti
Večja parkirna mesta, narejena posebej za ženske
naslednji članek
Papežu se je med obiskom v Sarajevu zlomila palica
Novice
Papežu se je med obiskom v Sarajevu zlomila palica