zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prekrižane noge škodujejo zdravju le v tem primeru!

12. 7. 2016; 12.33
Avtor: T.P.
prekrižane noge
Zdravstveni strokovnjaki nas že leta opozarjajo, da sedenje s prekrižanimi nogami škoduje zdravju, najnovejše raziskave pa kažejo, da je to škodljivo samo v primeru, če tako sedimo predolgo časa.

Znanstveniki so v najnovejši raziskavi analizirali doslej uveljavljene podatke, da sedenje s prekrižanimi nogami povzroča krčne žile, vnetje živcev, visok krvni tlak in celo nastajanje celulita. 

1 uro ali več vam pač ni trebe sedeti prekrižanih nog

Njihove ugotovitve pa so naravnost presenetljive! Dognali so namreč, da sedenje s prekrižanimi nogami ne povzroča omenjenih težav, razen če v tem položaju sedite predolgo oziroma dokler vam noge ne otrpnejo. A ob tem je treba povedati, da predolgo sedanje v katerem koli položaju lahko povzroči odrevenelost živcev, zaradi česar tako rekoč ne čutimo več nog. Denimo, celodnevno sedenje za mizo upočasni cirkulacijo krvi v nogah, ki povzroča kopičenje tekočine. Ta škodljiva navada je glavni krivec za utrujene, otečene gležnje in podobne težave. Na vsake toliko pojdite na kratek sprehod ali pa poskušajte noge malo pretegniti.

Znanstveniki ugotavljajo, da sedenje s prekrižanimi nogami ne povzroča zdravstvenih težav.

Razrešena večna dilema?

Glede dileme o tem, kaj povzroča krčne žile, pa imajo strokovnjaki deljena mnenja. Nekateri trdijo, da se krivec za to skriva v genetiki, drugi pa pravijo, da predolgo (pozor – predolgo!) sedenje s prekrižanimi nogami lahko povzročijo poškodbo žil. Na vsak način so najnovejša znanstvena dognanja spodbudna predvsem za ženske, ki rade prekrižajo noge tudi zato, da v tem seksi položaju privlačijo moške poglede oziroma njihovo pozornost.

prejšnji članek
Po tem toniku ne boste želeli nobenega drugega!
Moda&Lepota
Po tem toniku ne boste želeli nobenega drugega!
naslednji članek
Pa smo dočakali tudi njen trebušček
Svet slavnih
Pa smo dočakali tudi njen trebušček