stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pomoč poiščite ob prvih kapljicah!

3. 2. 2016; 11.44
Avtor: Marijana Mandić
Pomoč poiščite ob prvih kapljicah!
Z nehotenim uhajanjem urina se spopada vsaka tretja predstavnica nežnejšega spola.

Z nehotenim uhajanjem urina se spopada vsaka tretja predstavnica nežnejšega spola, v menopavzi pa je le vsaka tretja brez težav. In tako kot potrebujemo zdravila, če nas nekaj ur zapored boli glava, tako potrebujemo nasvet zdravnika, če nam je nekajkrat nenadzorovano ušel urin. Sicer kapljice hitro napredujejo v potoček! 

Paleta vzrokov

S staranjem se pojavi več sprememb, ki vplivajo na sposobnost nadziranja urina. Zmanjša se prostornina sečnega mehurja, upočasni se pretok urina iz mehurja in skozi sečnico ter upade sposobnost začasnega zadržanja urina. Vendar se inkontinenca običajno pojavi samo takrat, kadar poleg omenjenega obstaja še dodaten vzrok. Pri mlajših ženskah so to pogosto zaporedne nosečnosti, pri ženskah v menopavzi stanjšana in izsušena sluznica nožnice ali sečnice, pri moških pa je pogost razlog operacija prostate ali povečana prostata. Oslabljene mišice medeničnega dna, okužbe sečil, sladkorna bolezen, nenormalno visoka raven kalcija, zapeka ter nekatera zdravila prav tako povečajo ogroženost z inkontinenco. 

Kaj se dogaja v nosečnosti?

Za stresno inkontinenco ni vzrok porod, temveč nosečnost. Večanje maternice namreč povzroča pritisk na spodnji del trebuha oziroma na mišice medeničnega dna. Z maternico se istočasno spušča tudi mehur in sčasoma se anatomsko poškoduje mehanizem, ki uravnava zapiranje mehurja med telesnim naporom. Vsakič, ko se trebušne mišice obremenijo, urin nenadzorovano uhaja. In sčasoma inkontinenco izzovejo vse manjši napori. Tudi kašelj, kihanje in smeh. V ekstremnih primerih, še posebej pri starejših ženskah, lahko takšno popuščanje mišic medeničnega dna privede do izpada maternice skozi nožnico. 

Keglove vaje delajo čudeže

Vzdrževanje primernega mišičnega tonusa v vseh mišicah in izvajanje vaj za krepitev medeničnega dna, pri katerih ritmično stiskamo in sproščamo medenične mišice, pomaga in preprečuje urinsko inkontinenco. Koristijo pa tudi skrb za redno prebavo, izogibanje premočnemu napenjanju pri praznjenju mehurja in črevesa ter dovolj tekočine. Dobro je omejiti uživanje alkohola in kofeina. Zdravnika vprašajmo, ali lahko inkontinenco povzročajo zdravila, ki jih jemljemo zaradi drugih težav.

Sečni mehur se lahko naučimo prazniti v rednih časovnih presledkih, denimo na dve uri. Metoda je zelo uspešna pri vztrajnih in motiviranih bolnicah. Poskusimo lahko tudi z naravnimi izdelki na bazi bučnih semen in sojinih izoflavonov, ki zavirajo simptome uhajanja urina. Elektrostimulacija je uspešna oblika zdravljenja starejših žensk, ki jih ogrožajo stranski učinki zdravljenja inkontinence z zdravili. Operacija, med katero dvignejo in okrepijo sečni mehur, pa pride v poštev le v izjemnih primerih zelo hude urgentne inkontinence in če so bili vsi drugi ukrepi neuspešni. 

Magnetna stimulacija kot zdravljenje in preventiva

Zdravljenje s transpelvično magnetno stimulacijo, ki ga naši ginekologi zelo podpirajo, omogoča trening mišic medeničnega dna na tako prijazen način, da se tega sploh ne zavedamo. Gre za povsem neinvazivno obliko zdravljenja na osnovi elektromagnetnega polja, ki jo v tujini zdravniki izvajajo že več kot 20 let. Za uspešnost zdravljenja je potrebnih 16 terapij od dva- do trikrat tedensko. Mišice medeničnega dna krepimo vsakič po 25 minut, kar oblečeni, na posebnem, vendar zelo udobnem stolu. 

Kdaj k zdravniku?

Takoj ko opazite, da so vaše hlačke sem in tja, proti vaši volji, vlažne. Temu pravimo blažja inkontinenca, ki brez zdravljenja hitro preide v urgentno obliko bolezni, ko ne morete več prepoznati signala za poln sečni mehur in se vam lahko zgodi »popolna nesreča«.

prejšnji članek
Hujšanje z rdečim vinom
Zdravje
Hujšanje z rdečim vinom
naslednji članek
Einsteinovo pismo ljubezni, ki danes prebuja svet
Zdravje
Einsteinovo pismo ljubezni, ki danes prebuja svet