CVETAČA
Naj bo dušena, kuhana, v juhi ali zmečkana kot pire, cvetača je odlična zelenjava za popestritev zimskega jedilnika. Zagotovo vam bo všeč tudi zato, ker zaradi določenih snovi, ki jih vsebuje, ščiti pred nekaterimi vrstami raka, niža raven holesterola in vsebuje veliko vitamina C.
HRUŠKE IN JABOLKA
Vsebujejo veliko vitamina C, hkrati pa so bogat vir vlaknin, jabolka pa veljajo tudi za dober vir antioksidantov. Privoščite si jih surove ali v obliki kakšne slastne sladice.
PASTINAK
Malce zapostavljena korenika je odlična za izboljšanje okusa zelenjavnih jedi, pretlačenega pa dodajte v juhe ali omake. Pastinak vsebuje veliko vlaknin in kalija.
BRSTIČNI OHROVT
Če se ob misli nanj zmrdujete, potem ga najbrž ne pripravljate pravilno. Prepražite ga na maslu, zalijte z malo jušne osnove in podušite, začinite po okusu in odlična priloga je pripravljena. Zakaj je koristen? Ker vsebuje veliko vitamina K, folatov in železa.
SLADEK KROMPIR
Sladek krompir je bolj hranljiv kot običajen krompir, zato ga le uvrstite na svoj jedilnik. Namesto da bi ga skuhali, ga specite v pečici, saj je resnično okusen, koristil pa bo tudi vašemu zdravju, saj je izvrsten vir vitamina A in železa, vsebuje pa tudi protivnetne učinkovine.
BUČE
Zaradi sladkastega okusa jih imajo radi tudi otroci, tako da naj bodo v tem času čim bolj pogosto na vašem jedilniku, saj so izjemno zdrave. Vsebujejo veliko kalija, vlaknin, vitaminov A in B ter maščobnih kislin omega3.
GRANATNO JABOLKO
Granatno jabolko velja za izjemno bogat vir antioksidantov, v svoje telo pa boste z njim vnesli tudi vitamin C in veliko folatov. Privoščite si ga v obliki soka ali pa njegove peške dodajte v solato. Ker so rahlo kisle, se odlično obnesejo tudi v kombinaciji s sladicami.
KIVI
Ko pomislimo na vitamin C, običajno pomislimo na pomaranče, a kivi vsebuje precej več vitamina C kot agrumi. Je tudi vir kalija in bakra.
GRENIVKA
Grenivka je eden od sadežev, ki je izjemno bogat z vitaminom C, hkrati pa vsebuje veliko likopena, ki je močan antioksidant, ter pektina, za katerega je znano, da niža raven holesterola.
REPA
Privoščite si jo pogosto, saj korenina vsebuje veliko vitamina C, ne zapostavljajte pa niti listov, ki so vir vitaminov A in K pa tudi folatov. Podušite jih in postrezite kot prilogo ali pa jih dodajte k drugi zelenjavi v zelenjavnih juhah.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.