stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Superhrana za zimo

26. 2. 2016; 02.00
Avtor: Tina Guček/Bodi zdrava
Superhrana
Imate že dovolj branja o superživilih, ki vam pomagajo pri vseh mogočih tegobah? Ne, tukaj ne bo govora o živilih z eksotičnimi imeni, ki jih je težko izgovoriti, ampak o stari dobri 'super' hrani, ki jo najdemo v vsaki bolje založeni trgovini in jo včasih kar malce zanemarjamo.

CVETAČA



Naj bo dušena, kuhana, v juhi ali zmečkana kot pire, cvetača je odlična zelenjava za popestritev zimskega jedilnika. Zagotovo vam bo všeč tudi zato, ker zaradi določenih snovi, ki jih vsebuje, ščiti pred nekaterimi vrstami raka, niža raven holesterola in vsebuje veliko vitamina C.

HRUŠKE IN JABOLKA

Vsebujejo veliko vitamina C, hkrati pa so bogat vir vlaknin, jabolka pa veljajo tudi za dober vir antioksidantov. Privoščite si jih surove ali v obliki kakšne slastne sladice.

PASTINAK

Malce zapostavljena korenika je odlična za izboljšanje okusa zelenjavnih jedi, pretlačenega pa dodajte v juhe ali omake. Pastinak vsebuje veliko vlaknin in kalija.

BRSTIČNI OHROVT

Če se ob misli nanj zmrdujete, potem ga najbrž ne pripravljate pravilno. Prepražite ga na maslu, zalijte z malo jušne osnove in podušite, začinite po okusu in odlična priloga je pripravljena. Zakaj je koristen? Ker vsebuje veliko vitamina K, folatov in železa.

foto: Vir: arhiv Svet24

SLADEK KROMPIR



Sladek krompir je bolj hranljiv kot običajen krompir, zato ga le uvrstite na svoj jedilnik. Namesto da bi ga skuhali, ga specite v pečici, saj je resnično okusen, koristil pa bo tudi vašemu zdravju, saj je izvrsten vir vitamina A in železa, vsebuje pa tudi protivnetne učinkovine.

BUČE

Zaradi sladkastega okusa jih imajo radi tudi otroci, tako da naj bodo v tem času čim bolj pogosto na vašem jedilniku, saj so izjemno zdrave. Vsebujejo veliko kalija, vlaknin, vitaminov A in B ter maščobnih kislin omega­3.

GRANATNO JABOLKO

Granatno jabolko velja za izjemno bogat vir antioksidantov, v svoje telo pa boste z njim vnesli tudi vitamin C in veliko folatov. Privoščite si ga v obliki soka ali pa njegove peške dodajte v solato. Ker so rahlo kisle, se odlično obnesejo tudi v kombinaciji s sladicami.

KIVI

Ko pomislimo na vitamin C, običajno pomislimo na pomaranče, a kivi vsebuje precej več vitamina C kot agrumi. Je tudi vir kalija in bakra.

GRENIVKA

Grenivka je eden od sadežev, ki je izjemno bogat z vitaminom C, hkrati pa vsebuje veliko likopena, ki je močan antioksidant, ter pektina, za katerega je znano, da niža raven holesterola.

REPA

Privoščite si jo pogosto, saj korenina vsebuje veliko vitamina C, ne zapostavljajte pa niti listov, ki so vir vitaminov A in K pa tudi folatov. Podušite jih in postrezite kot prilogo ali pa jih dodajte k drugi zelenjavi v zelenjavnih juhah.

prejšnji članek
Hello Kitty senzacija
Življenjski slog
Hello Kitty senzacija
naslednji članek
Majhni dodatki - velike spremembe!
Zdravje
Majhni dodatki - velike spremembe!