državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Reciklirajte staro hrano

28. 2. 2016; 09.02
Avtor: Š. K./revija Bodi zdrava
Reciklirajte staro hrano
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so nam zaupali, da pri nas na leto vsak Slovenec zavrže več kot 80 kilogramov hrane. Kako se torej izogniti temu, da bi hrano metali proč?

RECIKLIRAJTE STAR KRUH

- Star, posušen kruh lahko naribate ali pa kar zmeljete v drobtine, ki vam bodo prišle prav pri pripravi marsikatere jedi.
- Kruh narežite na kocke in jih popražite na olju. Za bogat okus dodajte malo sladke paprike v prahu, česen ali kakšno drugo začimbo. Tako nastanejo hrustljave kruhove kocke, ki jih lahko dodate kremnim juham namesto jušnih kroglic ali rezancev. Kruhove kocke so lahko tudi okusen dodatek solati.
- Star kruh lahko uporabite tudi kot dodatek pri kuhanju, in sicer za zgostitev različnih juh in omak namesto moke.
- Iz starega kruha naredite kruhove cmoke, ki jih lahko zamrznete in uporabite pozneje. Pripravite jih tako, da kruh natrgate na majhne kose in ga za nekaj minut namočite. Nato odlijte vodo, kruh malo ožemite in dodajte prepraženo čebulo, popečeno slanino, peteršilj, sol, poper, jajce in moko ter zmešajte v čvrsto maso. Cmoke skuhajte v slanem kropu.
- Pripravite mini pice. Na kose narezan kruh položite na premazan pekač, nanj položite sir, šunko, tuno, gobe, zelenjavo, kar koli najdete v hladilniku. Za res sočne grižljaje pripravite še zmes iz jajc in mehkega sira in jo polijte po vrhu. Nato zapecite v pečici.

NE MEČITE PROČ ZELENJAVE

- Ostanke zelenjave lahko uporabite kot sestavine za zelenjavno jušno osnovo. Vse obrezke korenja, čebule, zelene in preostale zelenjave vrzite v lonec, zalijte z vodo in segrevajte do vretja.
- Liste zelene zelenjave lahko nasekljate, zamrznete in po potrebi dodajate mesnim in zelenjavnim jedem ter juham in enolončnicam.
- Paradižnike posušite v pečici in shranite v olivnem olju, ki ste mu dodali različne začimbe in česen.
- Zelenjavo lahko blanširate, zamrznete in uporabite kadar koli. Tako lahko preprosto shranite grah, fižol, koruzo, korenje, brokoli, cvetačo in zeleno listnato zelenjavo.

SADJE UPORABITE ZA NAPITKE IN NABODALCA

- Sadje uporabite za sadne napitke in zmečkančke. Sadje zmeljite v mešalniku, dodajte nekaj mleka in slasten napitek je pripravljen.


- Iz sadja, ki vam ostaja v hladilniku, lahko pripravite na primer sadna nabodala ali ogromno sadno solato.
- Iz sadja lahko pripravite preprosto marmelado in tako porabite ostanke sadja ali pa sadje, ki bi ga sicer morali zavreči.

OSTANKE MESA PORABITE NAPREJ

- Maščobo, ki ste jo odrezali od kosov svinjskega ali telečjega mesa, lahko zmeljete in predelate v zimsko krmo za ptice.
- Če vam od kosila ostane kos ali dva kakršnega koli mesa, ga lahko naslednji dan narežete na manjše kose in dodate zelenjavni enolončnici.
- Iz ostankov piščančjega mesa lahko naslednji dan naredite slastne sendviče, katerim dodajte še majonezo ter sir in liste zelene solate.

KAKO PORABITI JAJCA?

Vam pogosto ostajajo beljaki ali rumenjaki? Potem si privoščite nekaj slastnega iz odvečnih surovin in razveselite svojo družino.

Pecivo iz beljakov
Potrebujete: 6 beljakov, 150 gramov sladkorja v prahu, 150 gramov zmletih orehov ali lešnikov, 2 žlici kakava. Za nadev potrebujete še dodatnih 50 gramov surovega masla, 8 žlic kakava in 2,5 decilitra sladke smetane.

Beljake stepete v trd sneg, vmešate sladkor ter nato zmlete orehe in kakav. Maso poravnate po pekaču, prekritem s papirjem za peko, ter jo spečete v petih minutah v na približno 180 stopinj segreti pečici. Nadev pripravite tako, da v trdo stepeno sladko smetano rahlo vmešate kakav in nato šele stopljeno toplo surovo maslo. Pečeno in ohlajeno pecivo narežete na enake rezine, vsako premažete z nadevom in prekrijete z drugo. Vse skupaj premažete še po vrhu.

prejšnji članek
Mami zakuhali težave
Svet slavnih
Mami zakuhali težave
naslednji članek
Po ločitvi ogret za znano pevko
Svet slavnih
Po ločitvi ogret za znano pevko